Mam głowicę 3.5 która leży i czeka na kolejny projekt, mogę pomierzyć jak komuś bardzo zależy.
Wzmianka o różnicach średnic zaworów dotyczyła M70 i 1mm różnicy w średnicach po lifice, podobna różnica może dotyczyć 3.5 i 3.0 na zaworach ssących, w zależności od rocznika, ale ciężko to sprawdzić przez tyle lat produkcji i wersji.
Wzniosy krzywek na wałkach 3.0 i 3.5 są te same wbrew powszechnemu przekonaniu, więc ich podmiana nie daje zupełnie nic.
Nie przejmowałbym się zbytnio tym jednym milimetrem na ssącym w tym przypadku, nawet jeśli jest taka zmienna to prawdziwe różnice są w średnicy tłoka i wykorbieniu.
Głowica M30 ma znaki do bezpiecznego planowania, jest sprawdzone że plan do znaku nie powoduje żadnych kolizji, wszystko poniżej znaków wymaga sprawdzenia, zwłaszcza że przez różne wersje, zarówno 3.0 jak i 3.5 miały różne denka tłoków.
Jak już napisałem: złożenie 3 litrówki na głowie z 3.5 bez liczenia objętości komór spalania daje największe szanse na motor słabszy niż 3.0 trzymające serię.