Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 33

W±tek: [e38] Dolozenie dsp do hifi audio

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2014
    BMW
    E38 730i 1995r
    Sk±d
    Wroc³aw

Question [e38] Dolozenie dsp do hifi audio

Witam. Chcia³bym sie zapytaæ przede wszystkim czy op³aca sie kupowaæ wzmacniacz dsp i polke tylna ( nie cala pó³ka tylko ta czê¶æ z g³o¶nikami bez rolety ) z m62 z przed liftowym ¶rodkiem za 350zl?

Od d³u¿szego czasu chodze z zamiarem ¿eby siê w to u siebie doposa¿yæ. Chcia³bym to zamontowaæ w aucie z nag³o¶nieniem hifi ( 8 g³o¶ników ) z kwietnia 1995 roku. Teraz pytanie czy podejdzie i co jeszcze potrzeba ( glosniki w drzwiach na razie chcia³bym zoostawiæ ) wystarczy tylko pod³±czyæ wszystko i bêdzie to w miarê grac? Pojawi sue tez equalizer i sama funkcja dsp w menu?

Sk±d taka decyzja? Brakuje mi basu, ludzie narzekaj±, ze nie graja mi g³o¶niki z tylnej pó³ki, a orzecuez ich tam nie ma ;p no i swoja droga podoba mi sie taka pó³ka z dsp. W tym wypadku trzeba cos kodowac i na co mam uwazac ?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 29-10-2014 o 23:38

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    ¯eby za³o¿yæ to poprawnie musisz kupiæ pó³kê dwuczê¶ciow±, czyli czê¶æ maskuj±c± g³o¶niki DSP i czê¶æ od strony szyby samochodu (z rolet± lub bez), inaczej tego nie po³±czysz.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2014
    BMW
    E38 730i 1995r
    Sk±d
    Wroc³aw
    Je¶li chodzi o pó³kê to nie bêdzie problemu. Chodzi mi bardziej o wlozenie tego wszystkiego zeby to zagra³o. Czy bedzie to dzia³a³o na bazie plug&play czy rozbieranie pol auta? Wyczytalem, ¿e majac hifi jest latwiej o dsp. Ja szczê¶cie mam hifi czyli nie ma tak duzo roboty jakby przerabiac od podstawowego.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2009
    BMW
    E38 740IA M60, E39 525d
    Sk±d
    Kraków
    Do dsp masz inn± wi±zkê inne g³o¶niki tyln± pó³kê i skrzynka na pó³kê z g³o¶nikami.

Vip Vip Awatar Patromierz
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    E38 740iA & E65 730d
    Sk±d
    Warszawa
    Generalnie ja mam HiFi i chcia³em DSP, ale uwierz - roboty tyle, rozbierania pó³ auta :P osobi¶cie odpu¶ci³em temat
    "Cz³owiek jest wart tyle co jego wóz. Trzeba o niego dbaæ"

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2014
    BMW
    E38 730i 1995r
    Sk±d
    Wroc³aw
    To rzeczywscie prawda ale slysza³em opinie ze glosniki w kabinie ( oprocz tweeterow- ktore tez bym dolozyl w pó¼niejszym czasie) nie za duzo nie ró¿ni± miedzy hifi a hifi professional ( dsp ). Polke zwyk³a bede przerabiaæ, my¶lê ze to nie problem. Nie wiem tylko co z tym po³±czeniem. Zacznijmy od pocz±tku, mam wzmacniacz radia hifi odpinam go i w jego miejsce chcialbym dolozyc ten wzmacniscz od dsp, czy te wtyczki sa takie same ? Rozumiem, ¿e wi±zka od g³o¶ników z tylnej pó³ki to wszystko idzie bezpo¶rednio pod wzmacniacz dsp?

Chce po prostu w³o¿yæ ta pó³kê od dsp pod tylna szybe i pod³±czyæ pod nia wzmacniacz zeby one gra³y oraz w menu byla opcja dsp. Co mi do potrzeba aby to osi±gn±æ?

Nie powiedzieliscie mi jeszcze czy cena jest w porz±dku ( o ile wzmacniacz rzeczywi¶cie dziala)

Pozdrawiam

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2013
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Sk±d
    Opolskie
    A co w przypadku jesli chce ktos dolozyc dsp maj±c hivi, ale nie ma monitorka z navi?Trzeba dolozyc ten maly wyswietlacz (equalizer)- to jest tez tyle samo roboty czy moze ciut mniej?

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Maj±c Hifi i nawigacjê, my¶lê, ¿e nie by³oby du¿o roboty.
    Poza subwooferem to ilo¶æ g³o¶ników jest taka sama, tylko same g³o¶niki inne.

W przypadku systemu Hifi s± to g³o¶niki Nokia, a w przypadku DSP s± to g³o¶niki Philips

W obu systemach, ka¿dy g³o¶nik jest pod³±czony osobno do wzmacniacza, a wiêc kable id± do samego baga¿nika.

Trzeba by sprawdziæ czy mamy sygna³ I-bus(szaro-bia³y przewód z ¿ó³tymi plamkami), je¶li nie, to nale¿y go do³o¿yæ, bo to sterowanie wzmacniacza DSP.
    Poza tym zmiana wtyczek i do³o¿enie instalacji do subwoofera.
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2014
    BMW
    E38 730i 1995r
    Sk±d
    Wroc³aw
    Dziêkujê za cenn± informacje. Móg³by¶ mi powiedzieæ konkretnie o co chodzi z tym sygna³em i-bus? Moge to do³o¿yæ bez problemu jakims kablem i dorobic wtyczkê czy pytaæ sprzedawce czy te¿ to dorzuci ( rozumiem, ¿e to cala ta wi±zka i bez tego nie zagra w ogóle tak?) Mam mk1( navi, tv, tel, pdc) bedzie pasowac do mnie? Jutro bede mial dok³adne zdjêcie tego wzmacniacza to bede wiedzial jaki ma numer seryjny no i powiecie mi czy nie bedzie z nim problemu.

Mimo to pocieszyliscie mnie i o ile ten wzmacniacz oka¿e sie sprawny no i przede wszystkim dostêpny to go kupie i bêdê próbowaæ do³o¿yæ u siebie. Navi mam zmieniarke czy tv ( nied³ugo mo¿e i dvbt ) brak tylko dsp :)
    Ostatnio edytowane przez Pawello77 ; 28-10-2014 o 21:53

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Przede wszystkim trzeba dokodowac DSP do wyposazenia auta inaczej equalizera na monitorze nie zobaczysz...
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Podobne w±tki

1. [audio] [e38] Wymiana g³o¶ników DSP pó³ka tylna
    Przez Johnny_Bravo w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 112
    Ostatni post / autor: 19-03-2015, 21:37
  2. [audio/video] Zmieniarka USB/SD i system TOP Hifi/DSP, jest to mo¿liwe
    Przez cursor w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 31
    Ostatni post / autor: 18-11-2014, 10:24
  3. Odpowiedzi: 92
    Ostatni post / autor: 24-03-2012, 15:08
  4. [audio] E38 DSP system