Poka¿ wyniki od 1 do 4 z 4

W±tek: uszkodzone ³o¿ysko oporowe?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    E32
    Sk±d
    Z STAD

uszkodzone ³o¿ysko oporowe? POTRZEBNA PILNA POMOC !!!

Witam Koledzy.
    Jakie¶ pó³tora miesi±ca temu zregenerowa³em w swojej e32 m30b35 manual kompletne sprzêg³o gdy¿ siê ju¿ ¶lizga³o i wymieni³em ³o¿ysko oporowe bo grzechota³o. Dodam od razu, i¿ poprzedni w³a¶ciciel zmieni³ dwumas na jednomas, ale do rzeczy. Jakie¶ trzy dni po wymianie sprzêg³a zaczê³y mnie dochodziæ niepokoj±ce d¼wiêki podczas gaszenia auta:( Odg³osy by³y takie same jak przy uwalonym ³o¿ysku oporowym czyli charakterystyczny klekot. Z dnia na dzieñ by³o coraz gorzej, a dzi¶ odg³os klekotania s³ychaæ ju¿ non stop jak równie¿ s³ychaæ skrzypienie podczas wciskania i spuszczania peda³u sprzêg³a, co równie¿ pojawi³o siê od razu po wymianie sprzêg³a i nasila³o z czasem. Dodam od razu, i¿ przy wci¶niêtym sprzêgle jest b³oga cisza.

Mechanik, który wymieni³ sprzêg³o próbuje mi wmówiæ, ¿e wina le¿y w uszkodzonej skrzyni, choæ podczas wymiany twierdzi³, ¿e nale¿y ja tylko uszczelniæ co zosta³ zrobione, a o ¿adnym uszkodzeniu skrzyni nawet nie wspomnia³. Gdy pojawi³y siê pierwsze oznaki klekotania zaproponowa³ wlanie hipolu i zagêszczenia oleju w skrzyni co równie¿ nie pomog³o. Teraz twierdzi, i¿ uszkodzona skrzynia uszkadza ³o¿ysko oporowe sprzêg³a i dlatego ju¿ jest rozklekotane. Mam wra¿enie ¿e go¶ciu wciska mi kit.

Czy to mo¿liwe co on mówi, czy mo¿e próbuje siê wymigaæ od odpowiedzialno¶ci? Czy skrzynia mo¿e rozwalaæ w tak szybkim tempie ³o¿ysko oporowe?
    Proszê o pomoc bo ju¿ na prawdê nie mam si³y i pieniêdzy do tych pseudo mechaników.

Z góry dziêki za pomoc
    Ostatnio edytowane przez piotrek85 ; 12-06-2013 o 16:23

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar chytrusek
    Do³±czy³
    Jun 2012
    BMW
    e38 740 M62B44
    Sk±d
    Krasnystaw
    Uwalone ³o¿ysko na wa³ku zdawczym mo¿e za³atwiæ momentalnie nie tylko ³o¿ysko oporowe, ale docisk i tarczê. Mia³em tak w Sprinterze. Tarcza rozlecia³a siê w drobny mak (kosztowa³a ponad 800 pln) przez ³o¿ysko na wa³ku (koszt 5 pln)
    Nie rozumiem tylko, ¿e mechanik maj±c skrzyniê wyjêt± i skoro j± uszczelnia³, nie sprawdzi³ luzu na wa³ku.
    Moim zdaniem trochê Ci ¶ciemnia. Byæ mo¿e dlatego, ¿e wstydzi siê swojej poprzedniej diagnozy, a jak wiadomo mechanicy niechêtnie przyznaj± siê do b³êdów.
    Aha, jeszcze jedno. Rozumiem, ¿e w tej chwili masz dwumasê ? Rozwalony dwumas te¿ klekocze, ³o¿ysko oporowe wydaje inny d¼wiêk, nie klekotanie, a raczej grzechot.
    Ostatnio edytowane przez chytrusek ; 12-06-2013 o 17:52

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    E32
    Sk±d
    Z STAD
    Mam jednomas bo poprzedni w³a¶ciciel ju¿ zmieni³ z dwu na jednomase wiêc tak zostawi³em. Dzi¶ by³em u tego mechanika i twierdzi, ¿e to jakie¶ ³o¿ysko w skrzyni rozwala ³o¿ysko które wchodzi na wa³ek zdawczy. Po pytaniu czemu tego nie zdiagnozowa³ podczas wymiany, powiedzia³, i¿ nie da siê tego sprawdziæ bo nieraz jest luz, a skrzynia chodzi normalnie. Dziwi mnie tylko, ¿e nie wspomnia³ o tym podczas wymiany sprzêg³a.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar VIK
    Do³±czy³
    May 2013
    BMW
    Kiedy¶ dawno temu E23 732i. Obecnie E38 M52+LPG
    Sk±d
    Sto³eczne Królewskie Miasto Kraków
    jak dla mnie ³o¿ysko w WK podtrzymuj±ce WS, albo ³o¿ysko na z³o¿eniu WS/WG, albo rozsypany t³umik w tarczy, je¶li tarcza zosta³a stara a tylko ok³adziny nabija³e¶ np.

Podobne w±tki

1. ³o¿ysko w skrzyni 4,4 manual
    Przez Happy w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 12-09-2013, 21:41
  2. ³o¿ysko kompresora klimy
    Przez lostami1988 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 05-05-2012, 19:58
  3. £o¿ysko kompresora klimatyzacji
    Przez BatoFF w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 10