Mam instrukcje do wymiany i wszystkie czesci ori na miejscu.
Kontakt tel. 690 215 855
Haslo: 7er ;D
Mam instrukcje do wymiany i wszystkie czesci ori na miejscu.
Kontakt tel. 690 215 855
Haslo: 7er ;D
Pozdrawiam, Sebek
Masz pytanie lub problem odno¶nie funkcjonowania forum, wspó³pracy ...
Proszê o kontakt ze mn± .!
Mam problemik ze skrzynia, sprawdzilem poziom oleju w skrzyni i byl idealny. Z faktury wiem ze wymieniany byl przez poprzedniego wlasciciela niedawno przed zakupem ( mam ja 1,5 roku ). W sewrwisie zresetowali mi skrzynie, ale nic nie powiedzieli o tym ze trzeba jakos specjalnie ustawiac po resecie. Przez kilka miesiecy wszystko OK, a od tygodnia znowu stuki. Prosze powiedzcie mi co mam z tym zrobic, bo lubie moje auto jak jezdzi idealnie, a te stuki przyprawiaja mnie o dreszcze. Podales numer telefonu, czy lepiej zebym zadzwonil do Ciebie ? czy odpiszesz mi tutaj. Chce sie pozbyc tego niewygodnego dla mnie problemu.
Pozdrawiam
P.S. przeczytalem PW od Ciebie, zadzwonie jutro, albo w poniedzialek. Dzieki za numer telefonu i chec pomocy :)
Ostatnio edytowane przez Swordmage ; 04-09-2015 o 21:08
Witam wszystkich. Do³±czê siê do w±tku. Oczywi¶cie znany problem szarpania. Mam 3.0d z 2002 roku. Problem polega na tym, i¿ generalnie nie mam du¿ych szarpniêæ, tzn. czasem (raz na jaki¶ czas siê zdarzaj±, np. pod rz±d) ale mam szarpniêcie (równie¿ czasem) przy np. doje¿d¿aniu do ¶wiate³ bardzo wolno jad±c (szarpniêcie do przodu).
Kolejna sprawa, to ¿e ostatnio auto zaczê³o mi zje¿d¿aæ przy D pod górkê (górka spora). Postanowi³em to przetestowaæ pó¼niej na innej górce i auto nie zje¿d¿a³o. Zawsze siê blokowa³o ale... kolejna sprawa. Przez dwa lata jak mam to auto, po w³±czeniu D mam wra¿enie, ¿e auto ma mniej energii ¿eby ruszyæ. Kiedy¶ po puszczeniu hamulca rusza³o od razu, teraz jako¶ tak powolnie dochodzi do tych 10km/h.
Zrobi³em ma³y test, w którym pod³±czy³em samochód pod komputer, w³±czy³em tryb manualny, rozpêdzi³em samochód do 80km/h i w³aczy³em bieg szósty. Nastêpnie da³em do oporu gaz. Przy 80km/h silnik pracuje na oko³o 2 tysi±cach obrotów. Natomiast po "depniêciu" w trybie manualnym obroty wzros³y do 3 tysiêcy i dopiero powy¿ej 120km/h spad³y do oko³o 2.5 tysi±ca. Co ciekawe komputer pokazuje, ¿e Lock-up jest za³±czony (a obroty mimo to s± wiêksze ni¿ dla tego biegu).
I ostatnia sprawa. Po puszczeniu nogi z gazu, obroty faluj±.
I teraz pytania.
Czy mo¿e to oznaczaæ, ¿e tarcze cierne konwertera siê koñcz±, czy mo¿e jest zbyt ma³e ci¶nienie w uk³adzie?
I tym samym, czy zdarzy³o siê komukolwiek, ¿eby mia³ tak± przypad³o¶æ, ¿e nie prze³±czaj±c biegu, obroty wzrastaj±?
Bêdê chcia³ siê tym zaj±æ i popatrzeæ w mechatronikê, prawdopodobnie wymieniæ solenoidy, gumki, kosz ale martwi± mnie te wysokie obroty i nie wiem, czy jest w ogóle mo¿liwe, ¿eby przy tak prostej konstrukcji pompy oleju, podawa³a zbyt ma³e ci¶nienie, tym samym nie zakleszcza³a tarczek ciernych i powodowa³a ¶lizganie siê ich w koszu?
Z góry przepraszam za zbyt d³ugi wstêp
Ps. Sebek, czy nadal posiadasz czê¶ci do tej skrzyni? Jak bêdê robi³, to na pewno misê, olej, koszyk plastikowy, byæ mo¿e solenoidy, t³oczki, byæ mo¿e p³yta separacyjna mechatronika ale jakby siê okaza³o, ¿e np. olej jest ciemny i ma zapach spalenizny, to przypuszczam, ¿e bêdê musia³ wyci±gn±æ skrzyniê i j± ca³± rozebraæ, wiêc czy masz na stanie tak¿e tarcze cierne do poszczególnych koszy i uszczelki?
Kolego czy nie lepiej zadzwonic do sebka i zapytac konkretnie... ??
A czy parametry silnika wszystkie s± w normie ?????
Tak. Ca³y silnik i osprzêt sprawdza³em. Silnik pracuje równo. Wtryskiwacze korekcje maj± w zielonym przedziale zarówno na zimnym, ciep³ym silniku i bez obci±¿enia i pod obci±¿eniem. Turbina nie ma wycieków (intercooler suchy). Odkrêca³em kolektor dolotowy. Jest czysty, jedynie ramie od klapek gasz±cych troszkê ciê¿ko chodzi. W kolektorze nie by³o nagaru. Jedynie na wej¶ciu 5 -goi 6-go cylindra trochê na ¶ciankach. Podci¶nienie dzia³a prawid³owo. W Inpie wszystkie parametry silnika s± w normie. Wszystko jest na zielonym polu i brak b³êdów. Dlatego po diagnostyce silnika doszed³em do tego, ¿e problem mo¿e le¿eæ w skrzyni.
A sam przep³ywomierz jakie ma parametry pod obci±¿eniem ?
Odepnij z niego wtyczkê i siê przejed¼ .
Dobrze. Sprawdzê przep³ywomierz. Ale po odpiêciu wtyczki co powinno wzbudziæ moje zainteresowanie?
Jezeli jest sprawna to powinien i¶æ gorzej ale je¶li poprawi siê to przep³ywka do wymiany. B³êdne dane s± gorsze ni¿ ich brak a to równie¿ wp³ywa na pracê skrzyni.
I jak sprawa wygl±da na dzieñ dzisiejszy? Wyja¶ni³o siê co¶?