Czy "rozpinałeś" krótkie łańcuchy od wałków wydechowych?
Czy "rozpinałeś" krótkie łańcuchy od wałków wydechowych?
Ostatnio edytowane przez xsilver ; 01-07-2013 o 18:23
Nieruszalem krotkich łancuchow. Odkrecilem tylko jedno kolo dolotu, zeby zdjac lancuch glowny.
Po zalozeniu lancucha i napinacza i obroceniu calosci sprawdzilem jeszcze raz ustawienia i bylo o.k.
Zreszta po pierwszych nieudanych probach odpalenia
zwalilem pokrywy i sprawdzalem ustawienia i bylo o.k.
Cos mi przyszlo do glowy. Jak odkrecilem jedna zebatke dolotu to zaznaczylem jej polozenie (widac to na fotach) ale nie zaznaczylem polozenia mniejszej zebatki pod nią. Ale nie wiem czy to ma aż taki wplyw na odpalenie
bo
przynajmniej drugi bank gdzie nic nie ruszalem powinien dobrze chodzic.
Ostatnio edytowane przez Szarbia ; 01-07-2013 o 18:32
Nie blokowalem walu przez bolec bo silnik byl na stojaku bez sprzegla no i bez miski. Ustawilem na kreske przy czujniku walu.
Teraz mam wszystko poskladane to jeszcze sprawdze z blokada.
Napialem lancuch napinaczem podczas ustawienia.
Tak widzielem ten schemat. Moje "przyrzady" to jak widac na fotach to zwykle wycinanki z kątami prostymi.
Ostatnio edytowane przez Szarbia ; 01-07-2013 o 18:45
Wlasnie sprawdzilem, ze znaczek na kole ustawia tak samo wal jak bolec w zamachu co zreszta jest oczywiste.
No nic. Przyjrze sie jeszcze raz tej mniejszej zebatce walka dolotu bo tam odkrecalem wieksza do sciagania lancucha.
Jak to nie przyniesie skutku to kupie przyrzady do walkow.
Tak czy inaczej dzieki za wsparcie.
Ostatnio edytowane przez tuczi77 ; 01-07-2013 o 20:02
Na schematach z AD widać ustawienie krzywek na wałkach dolotowych i wydechowych na cylindrach 4 i 8 - porównaj to ustawienie ze swoim - będziesz wiedział, czy nie przestawiłeś jakiegoś wałka, podczas ściągania koła.
Faktycznie, na prawej glowicy, gdzie sciagalem kolo jest roznica
krzywka dolotu jest troche niżej u mnie. No ale to tez sprawka mojego przyrzadu, ktory tu zalozylem.
Na lewej glowicy tez jest roznica
tu znowu krzywka wydechu jest za wysoko, tu tez zalozylem moj przyrzad.
Tak jak pisalem u mnie na przyrzadach sa katy proste a na na tych powiedzmy "dedykowanych" sa jest troche inaczej ale to kwestia 1, 2 stopni. A roznice moich krzywek w porownaniu do rysunku sa o jakies 10 - 15 stopni.
Tak czy iaczej czekamnie zakup przyrzadu zdaje sie.
Ostatnio edytowane przez Szarbia ; 01-07-2013 o 21:27
Znalazlem cos takiego:
http://www.uniquetool.com.tw/?591,un...alignment-tool
Wydaje mi sie, ze u mnie jest podobnie.
Napisz PW do Mati-E28 to podeśle ci rysunek blokad i zrobisz je sobie u ślusarza "za falszkę"
http://7er.pl/showthread.php/28665-B...rz%C4%85du-M60