Poka¿ wyniki od 1 do 2 z 2

W±tek: automat - pobór pr±du?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    e38 728i
    Sk±d
    Warszawa

automat - pobór pr±du?

Cze¶æ

Czy mo¿liwe jest, aby automatyczna skrzynia w stanie spoczynku pobiera³a jak±¶ niewielk± ilo¶æ pr±du?
    Pytam, bo ostatnio ciê¿ko "zagadac" mojej buni, po tym jak postoi sobie przez noc, albo ca³y dzieñ. Po przekrêceniu kluczyka do pozycji przed startem, zauwa¿y³em, ¿e wy¶wietlacz na klimatroniku s³abo ¶wieci. W chwili krêcenia, s³yszalny jest d¼wiêk z okolic w³a¶nie klimatronika, tudzie¿ skrzyni, takie krótkotrwa³e wysokie pikniêciê. Do tego pierwszy raz, 3 dni temu, zauwa¿y³em komunikat, ¿e trans failsafe prog, ale wyczyta³em, ¿e winny mo¿e byæ s³aby aku. Na co te¿ zwalam. Rozwi±zanie - zmieñ aku. Powiem "nie", bo zmienia³em pod koniec zesz³ego roku i aku jest ok. Interesuje mnie natomiast czy to normalne, ¿e gdy zgasi siê silnik na postoju, to kontrolka od skrzyni biegów powinna ca³y czas pod¶wietlaæ bieg na który jest wrzucona i spod tunelu s³ychaæ takie charakterystyczne ciche mruczenie? Efekt ten siê utrzymuje przez ca³y czas od chwili opuszczenia pojazdu, do nastêpnej przeja¿d¿ki. Co¶ mi zjada pr±d i obstawiam w³a¶nie automat. Kwestia tylko, czy to mo¿liwe?

@down
    Mam badaæ napiêcie, czy natê¿enie? Piszesz o (A), a to jest chyba jednostka natê¿enia. Nie jestem zbyt dobry w te klocki, ale powiedzmy, ¿e miernik jaki¶ ogarnê.
    Mnie jednak zastanawia ten d¼wiêk, który wydobywa siê z okolicy ASB. Co¶ na wzór cichutkiego drapania. Czyli druga opcja jest te¿ taka, ¿e mogê nie mieæ ³adowania. Ale czy wtedy nie wy¶witli³aby mi siê kontrlolka baterii na desce, jakby alternator nie domaga³?
    Ostatnio edytowane przez PanByku ; 07-06-2013 o 09:56

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2013
    BMW
    E38 740d
    Sk±d
    Miêdzy Bugiem a Wis³±
    Nie obra¼ siê ale co to znaczy: "aku jest ok"?
    Mo¿e w³a¶nie ju¿ nie jest ok, bo od d³u¿szego czasu jest niedo³adowany. Jakie aku ma napiêcie po przeja¿d¿ce a jakie po nocy?
    Jaki jest pobór pr±du z akumulatora po ok. pó³ godzinie po zamkniêciu pojazdu? (niektórzy pisz± ¿e po ok. 15 minutach powinien spa¶æ do ok. 0,05A - u mnie po 30 minutach dopiero)

U mnie kontolka przy d¼wigni ASB ¶wieci siê ca³y czas.

EDIT:
    i napiêcie i nate¿enie
    napiêcie tak po prostu na klemach,
    a nate¿enie - trzeba wpi±æ miernik ustawiony na pomiar natê¿enia pomiêdzy bolec minus na aku a zdjêta klemê (przyda³y by siê jakie¶ "krokodylki") zamkn±æ auto i odczekaæ te pó³ godziny obserwuj±c wskazania (mo¿na ¶rubokrêtem wcisn±æ zamek w klapie baga¿nika aby mimo otwartej klapy zgas³y lampki o¶wietlaj±ce baga¿nik).
    U mnie wskazywa³ kilka A a po 30 minutach 0,05A.
    Ostatnio edytowane przez Antek ; 07-06-2013 o 10:25

Podobne w±tki

1. [elektryka] Elektryka, pobór pr±du 740d 99r., roz³adowany akumulator
    Przez Antek w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 16-03-2013, 08:12
  2. Pobór pr±du podczas postoju
    Przez Mateusz G w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 02-10-2011, 21:33
  3. Niechciany pobór pr±du e32 730i
    Przez mlodygniewny78 w dziale Seria e32