Cze¶æ
Czy mo¿liwe jest, aby automatyczna skrzynia w stanie spoczynku pobiera³a jak±¶ niewielk± ilo¶æ pr±du?
Pytam, bo ostatnio ciê¿ko "zagadac" mojej buni, po tym jak postoi sobie przez noc, albo ca³y dzieñ. Po przekrêceniu kluczyka do pozycji przed startem, zauwa¿y³em, ¿e wy¶wietlacz na klimatroniku s³abo ¶wieci. W chwili krêcenia, s³yszalny jest d¼wiêk z okolic w³a¶nie klimatronika, tudzie¿ skrzyni, takie krótkotrwa³e wysokie pikniêciê. Do tego pierwszy raz, 3 dni temu, zauwa¿y³em komunikat, ¿e trans failsafe prog, ale wyczyta³em, ¿e winny mo¿e byæ s³aby aku. Na co te¿ zwalam. Rozwi±zanie - zmieñ aku. Powiem "nie", bo zmienia³em pod koniec zesz³ego roku i aku jest ok. Interesuje mnie natomiast czy to normalne, ¿e gdy zgasi siê silnik na postoju, to kontrolka od skrzyni biegów powinna ca³y czas pod¶wietlaæ bieg na który jest wrzucona i spod tunelu s³ychaæ takie charakterystyczne ciche mruczenie? Efekt ten siê utrzymuje przez ca³y czas od chwili opuszczenia pojazdu, do nastêpnej przeja¿d¿ki. Co¶ mi zjada pr±d i obstawiam w³a¶nie automat. Kwestia tylko, czy to mo¿liwe?
@down
Mam badaæ napiêcie, czy natê¿enie? Piszesz o (A), a to jest chyba jednostka natê¿enia. Nie jestem zbyt dobry w te klocki, ale powiedzmy, ¿e miernik jaki¶ ogarnê.
Mnie jednak zastanawia ten d¼wiêk, który wydobywa siê z okolicy ASB. Co¶ na wzór cichutkiego drapania. Czyli druga opcja jest te¿ taka, ¿e mogê nie mieæ ³adowania. Ale czy wtedy nie wy¶witli³aby mi siê kontrlolka baterii na desce, jakby alternator nie domaga³?

Odpowiedz z cytatem