Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Nie działa radio, zapalniczka

Doświadczony Użytkownik Awatar sz4l0ny
    BMW
    e32
    Cytat Zamieszczone przez yaz Zobacz posta
    @sz4l0ny,
    wiem, że pomysł może dziwiny, ale odłącz silniczki regulacji lamp przednich. Ciekaw jestem czy wtedy chociaż część twoich błędów zniknie.
    Żaden pomysł nie jest dziwny, jeśli chcesz pomóc to tak jak napisałem - jestem wdzięczny za starania.

Nie ma takich silniczków, auto ma lampy "smutasy", w oryginale, "z których jestem dumny".

Jeśli to może pomóc to: error powstał przy próbie otwarcia zaryglowanego auta w którym nie było już prądu.

Zostało niepotrzebnie podane napięcie na jedno podświetlenie rej. zapaliły się wtedy: druga lampka podświetlenia rej., zegary i panel szyb.
    Byłoby ok, gdyby nie fakt że właśnie wtedy zetknęły się ułożone blisko siebie klemy z kabli do tego użytych.

Wydaje mi się że właśnie dlatego padły rzeczy podpięte "w linii" czyli włączane na pierwszej pozycji włącznika świateł - podś. zegarów, słoneczniki, tablica rej.

Auto finalnie otworzyło się przy pomocy podania prądu w innym punkcie, tam już bez zwarć, stąd reszta działa.
    Zegary świecą na krótko, reszta też, brakuje wskazania elementu łączącego całość.
    Czarne e32 w benzynie!

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Cytat Zamieszczone przez sz4l0ny Zobacz posta
    ...Nie ma takich silniczków, auto ma lampy "smutasy", w oryginale, "z których jestem dumny".
    HA HA, nie ułatwiacie mi Ty i twoje auto. :D
    Cytat Zamieszczone przez sz4l0ny Zobacz posta
    ...Zegary świecą na krótko, reszta też, brakuje wskazania elementu łączącego całość.
    Z tego co sprawdziłem na schematach elektrycznych (rocznik 88) to elementem wspólnym jest włącznik świateł.
    Sygnał podświetlenia z niego wchodzi na
    - pin 14 zegarów (ich podświetlenie).
    - pin 14 LKM, z którego wychodzi na pin 30 (podświetlenie prawe tablicy rej.)
    - bezpośrednio na podświetlenie oświetlenia lusterek

Działa podświetlenie popiołki w tylnych drzwiach po tej stronie gdzie nie świecą pozycyjne i podświetlenie tablicy?
    Ostatnio edytowane przez yaz ; 21-11-2013 o 21:01

Doświadczony Użytkownik Awatar sz4l0ny
    BMW
    e32
    Sprawa wygląda tak:

- zakupiłem włącznik świateł KIRSTEN na podmianę (jak zawsze mam w zwyczaju nie korzystając z allegro, tylko z lokalnego "warsztatu" i dawcy)

- podmieniony włącznik nie robi ŻADNEJ różnicy

- podświetlenie tablicy rej tył przywrócone zostało po przeglądnięciu wiązki od pasa tylnego do słupka lewy tył

- auto na włączonych światłach PALI bezpiecznik nr 5 (10A) Standlicht rechts, Beleuchtung Bedientelle (?), Kennzeichen, Motor-raumleuchte (?)

Na tym bezpieczniku jest mega zwarcie, dyche pali w ułamku sekundy, sądze że spaliłoby bez problemu 30A gdyby je tam wrzucić.

Nie znam rozwiniecia z opiski wszystkich rzeczy podpiętych pod ten bezpiecznik, postojówka ok, oś tablicy ok - te rzeczy jak pisałem wczesniej wskazywały na zwarcie.

Wiązka przy kostce łączącej w bagażniku musiała się poddać w najsłabszym miejscu. Zostało to wycięte i wymienione. Teraz potrzeba znaleźć element który robi zwarcie wszystkich tych elementów, które ewidentnie są połączone i wiszą na jednym bezpieczniku.

Yaz - za wszelkie sugestie - z góry dzięki !
    Czarne e32 w benzynie!

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Motorraum Leuchte - to oświetlenie przestrzeni silnikowej, po naszemu lampka pod maską.
    Bedien Teile Beleuchtung - to określenie na oświetlenie oprzyrządowania. Zapewne chodzi o nazwę grupy przyrządów, które podświetlają się w momencie włączenia włącznika świateł. Do tej grupy należą świtała postojowe, tablicy, markery, lampka pod maską.

Do bezpiecznika nr5 dochodzi czerwony przewód zasilający (1,5mm2). Bezpiecznik ten jest cały czas pod napięciem.
    Przewód wychodzący z bezpiecznika (kolor czerwono-niebieski) trafia na pin5 we wtyczce oznaczonej X15 (to jest biała, 30pinowa wtyczka znajdująca się we wnęce na nogi kierowcy, tuż nad dźwignią od otwierania maski). Z pinu 5 wtyczki X15 przewód wchodzi na pin8 włącznika świateł.

Sugerowałbym sprawdzić (profilaktycznie) napięcie między uziemieniem a pinem 5 we wtyczce X15. Powinno być ok, skoro piszesz, że bezpiecznik pali dopiero w momencie przełączenia włącznika świateł, ale strzeżonego itd...
    Kolejnym elementem do sprawdzenia będzie przewód wchodzący na pin8 przełącznika świateł. Tu też powinno być ok.
    Następnie piny wychodzące z włącznika świateł, odpowiedzialne za zasilanie podświetlenia wymienionych elementów.
    Pin1 (przewód szaro-czarny) i pin6 (szaro-żółty).

Przewód z pinu6 wchodzi na pin7 (przewód szaro-żółty) wtyczki X15 i możliwe, że gdzieś tam jest zwarcie między pinem5 i pinem 7.