Witam. Panowie w mojej E32 zapłonął alternator, poszedł do regeneracji. Altek ponownie zamontowany...3 minuty pracy silnika i zapłonął ponownie...WTF???? Błąd regenerującego czy coś z instalacją? Ręce już opadają a auto uziemione 30km od domu
Witam. Panowie w mojej E32 zapłonął alternator, poszedł do regeneracji. Altek ponownie zamontowany...3 minuty pracy silnika i zapłonął ponownie...WTF???? Błąd regenerującego czy coś z instalacją? Ręce już opadają a auto uziemione 30km od domu
Jeżeli jest, aż tak ciężko to znaczy, że masz jakieś mocne zwarcie w instalacji. Musisz odstawić auto do elektryka i niech znajdzie, bo inaczej nie zapłonie alternator, tylko całe auto.
pozdrawiam Bartek
Elektrykę ogarnę sam tylko zastanawia mnie ten altek. Auto stało z podłączonym aku bez altka i nic nie pobiera prądu. Obwód wzbudzenia sprawdzony. Głowny przewód też. W 99% przekonany jestem że z autem jest wszystko ok. Chyba żeby aku?? Ale jest funkiel nówka 3 miesiące ma :(
A jakie jest napięcie na aku w stanie spoczynku?
Dziwne jest to, że alternator się zapala, zazwyczaj przebijają się diody i tyle.
Mogą być te za słabe diody, diody w BMW ciężko dostać i często wstawiają jakieś marne zmienniki.
pozdrawiam Bartek
wyglada na zwarcie na stojanie
W regenerowanym altku wymieniono stojan, mostek, szczotki, łożyska. Nie wiem jak regulator ale chyba nie. Alternator to Valeo. Na chwile obecną spalił się na pewno mostek bo zdążyłem odpiąć prąd zanim poszło dalej. Akumulator w stanie spoczynku ma 12,56v. Pobór prądu przy wyłączonych wszystkich odbiornikach 150mA. Wszystko wskazuje na fuszere przy regeneracji :( Alternator przez te 3 minuty od zamontowania po regeneracji pracował tak jak by był na maksa obciążony, było słychać taki świt a potem pier...dykło spowrotem. Ładowanie podczas tych 3 minut 12,8v. Ręce opadają dosłownie
pozdrawiam Bartek
Przyczyną drugiej awarii alternatora było rozlutowanie się połączeń uzwojenia stojana z mostkiem. Luty które ukazały się moim oczom wywołały u mnie uśmiech i to porządny. Można było po nich stwierdzić że maksymalnie przejdzie przez nie 5 amper ;) Alternator powędrował na naprawę gwarancyjną. Zobaczymy co powie fachman jak będę go odbierał. Pozdrawiam