@sz4lony, spokojnie ;) masz rację - wymiana oleju co jakiś czas jest wskazana i potrzebna. Olej silnikowy i w skrzyni oraz płyn chłodzący wymieniam jednocześnie - przy jednym podejściu... ale w konkretnym warsztacie ;)

Nie jestem mechanikiem - interesuje mnie to ogólnie, jednak wolę ograniczyć się do prawidłowej wiedzy eksploatacyjnej, czyli jak jeździć żeby go nie zajeździć. Kiedy w aucie coś piszczy lub nie działa jak zakładam że działać powinno - staram się to naprawić, jednak jeśli ocenię sytuację na przerastającą mnie, nie czekam tylko jadę do warsztatu (a czasem tam zaczynam swoje konsultacje, a nie na forum)

Tak było i tym razem. Zdania 3-różnych mechaników były identyczne jak osób na forum. Padły sugestie że to może poziom lub wiek oleju w skrzyni jak także przypuszczenia że to już zgon skrzyni.

Auto o które pytam czeka na mnie do odbioru w środę. Do tego czasu muszę wiedzieć ile tylko zdołam się dowiedzieć o czekających mnie komplikacjach, oraz jak poznać czy skrzynia jest dupnięta - w końcu mam do pokonania na niepewnym aucie 600 km...

Prosiłem na forum o sprawdzenie tego autka kogoś (kogokolwiek) z okolicy gdzie auto stoi, jednak zamiast sprawdzić pewni forumowicze spróbowali mnie przepłacić...... więc swoją prośbę usunąłem :razz:

Jadę przez całą Polskę na randkę w ciemno i nie chciałbym w połowie drogi być zmuszonym do pchania bumy pod swój dom....