Może uda mi się odkopać fotki z takim zawieszeniem w Toyocie Corolli N-grupowej. Mój znajomy swego czasu miał właśnie takie zawieszenie z kolumnami POWERLFEX. Dodam tylko , że takie rozwiązania stosuje się wyłącznie do rajdów. wykorzystuje się złożenie dwóch rodzajów sprężyn; głównej i dodatkowej, zwanej czasami "helperem". Ponieważ sprężyna sztywna nie może mieć tak dużego skoku jak sprężyna miękka, przy większych ruchach kół dodatkowa ma za zadanie przeciwdziałać przemieszczaniu głównej sprężyny.Zamieszczone przez Neuf
Neuf - bisteiny b14 i b16 to właśnie coś w stylu wcześniej wspomnianego rozwiązania z helperem. Bilstein wprowadził rozwiązania z rajdów samochodowych do swoich produktów oferowanych na rynek cywilny . Wspomniane zestawy bilsteina posiadają regulację tłumienia oraz możliwość zmiany wysokości zawieszenia. Standardowo zawieszenie zostaje obniżone o -50mm , następnie można od tego poziomu regulować dodatkowo zawieszenie +-20mm.
Specjalnie nie opisywałem tego wcześniej bo po prostu w 7er nie znajdzie to CHYBA :) nigdy zastosowania.
Może ten obrazek choć troszkę zobrazuje to co napisałem o "helperach" .
... a miało być krótko :)
Pozdrawiam
bosman

Odpowiedz z cytatem