W moim E38 750 mam notorycznie powtarzaj±cy siê problem z automatem. Wygl±da to nastêpuj±co:
1. Zapalam rano samochód i do momentu rozgrzania siê silnika wszystko jest w porz±dku.
2. Po rozgrzaniu skrzynia wrzuca wysoki bieg (4 lub 5) nawet przy prêdko¶ciach 40-50km/h. Staj±c np. na ¶wiat³ach bieg schodzi do jedynki ale po ruszeniu znowu zaczyna szybko wskakiwaæ ta czwórka i pi±tka.
3. Uk³adem napêdowym zaczyna lekko trz±¶æ (my¶lê ¿e w zwi±zku z wrzuconym zbyt wysokim biegiem przy zbyt niskiej prêdko¶ci).
4. Wyskakuje b³±d skrzyni i silnik tak jakby gorzej reaguje na gaz a skrzynia niezbyt chêtnie redukuje biegi w dó³.
5. Przy hamowaniu do zera skrzynia niezbyt chêtnie wrzuca bieg ja³owy (do¶æ mocno ci±gnie do przodu przy stawaniu).
6. Je¿eli w tym momencie zgaszê silnik i ponownie go uruchomiê to przy ruszaniu samochód skacze do przodu jak kangur do osi±gniêcia ok 10-15km/h. Sporadycznie silnik potrafi zgasn±æ (zw³aszcza zim±).
7. Problem rozwi±zuje siê sam, po ok. 5-10 minutach jazdy skrzynia znowu zaczyna pracowaæ jak nale¿y.
Zauwa¿y³em ¿e gdy zaczyna siê ten problem to wolne obroty silnika wzrastaj± o ok. 300 i potem z czasem po kilku minutach wracaj± do normy. By³em na diagnostyce komputerowej i nie ma ¿adnych b³êdów skrzyni i silnika które mog³y wyja¶niaæ to zachowanie. Szukam jakiej¶ konkretnej pomocy w tym temacie bo samochód strasznie mi sie podoba ale ta skrzynia zaczyna mnie powoli denerwowaæ.

Odpowiedz z cytatem