Bluetooth

Wątek: Bluetooth

1. Awatar MC1

MC1 powiedział/a:
    Riki też mam 2006 rok i sparowało bez problemu......nie pamiętam jak to robiłem ale spojrzę w swój Idrive i napiszę Ci jak to u mnie wygląda.

2. Awatar szatann

szatann powiedział/a:
    U mnie w polifcie 2007 jest dokladnie tak samo jak w filmiku ktory wstawiliście: http://www.youtube.com/watch?v=XZmuH142_XY

3. Riki powiedział/a:
    Cytat Zamieszczone przez MC1 Zobacz posta
    Riki też mam 2006 rok i sparowało bez problemu......nie pamiętam jak to robiłem ale spojrzę w swój Idrive i napiszę Ci jak to u mnie wygląda.
    Byłbym wdzieczny . Ja nie mam u siebie w ogole tej opcji ,,Phone'' i nie wiem czemu

4. Awatar MC1

MC1 powiedział/a:
    A więc Riki.....u mnie działa to tak wchodzę w Menu, następnie w lewym dolnym rogu klikam Setings, wyświetla mi się lista car, clock, language, units, monitor i phone......następnie klikam phone, będąc w środku na górnym pasku mam funkcje bluetooth i pairing. Bluetooth musi być aktywny podświetlony na zielono, następnie klikasz pairing i migają takie małe trzy kwadraciki. Następnie w telefonie który masz w ustawieniach bluetooth wciskasz skanuj aż znajdzie Ci Bmw, pozniej telefon zażąda pinu żeby móc się z nim sparować (pin znajduje się na module bluetooth w bagażniku po lewej stronie, trzeba odchylić delikatnie uszczelkę a następnie boczek i sczytać pin z modułu), po wprowadzeniu pinu w telefon wszystko się łączy ładnie ze sobą i działa :-) przynajmniej u mnie. U Ciebie powinno być tak samo......Pzdr

5. Riki powiedział/a:
    MC1 ja wchodze settings i mam wszystko to co napisales , poza opcja ,,phone'' i nie moge juz wykonac dalszych czynnosci

6. Awatar MC1

MC1 powiedział/a:
    Co prawda nie znam się na elektronice ale wychodzi na to że trzeba funkcję phone dokodować bądz zmienić moduł..... ale może ktoś bardziej zorientowany się wypowie co dalej. W każdym razie u mnie tak to działa.

7. lukasz740 powiedział/a:
    Też mam słuchawkę w konsoli, ale nie mam opcji Phone i nie da się sparować innego telefonu przez BT. Podpowiecie, który dokładnie moduł mam kupić z allegro? Auto to E65 730d 2005r. (polift). Wiecie może kto mi to dokoduje w woj. łódzkim?

8. Awatar twin7

twin7 powiedział/a:
    Wrzucam swoją instrukcje, bluetooth na podstawie E65 2002r

Do upgrade-a potrzebujemy:
    * Wyświetlacz poliftowy LCI
    (jeśli samochód z przed - 03.2005)
    o numerze 6582 6960096 i w górę
    * Moduł TCU 1,5 MOST ECE lub
    TCU EVEREST Ece wypr po 09.2005
    * Kostke 54-PIN oraz 2-PIN swiatłowodowa
    (jeśli samochód z przed - 03.2003)
    * NCS EXPERT
    * TOOL32
    INSTRUKCJA KODOWANIA NCS EXPERT / NCS DUMMY

Zmieniamy FA z
    $638 - Telefon samochodowy Professional
    lub
    $630 - Telefon samochodowy z słuchawką bezprzewodową
    na
    $633 - Instalacja tel. kom. Business

Odpinamy telefon w szufladzie lub wymontowujemy go podważając zaczepy za listwa drewniana
    Najlepiej go całkiem wyciągnąć i dokupić gumowa wkładkę do szuflady od polifta (mniej niepotrzebnych gratów) przy okazji zyskamy jeden schowek więcej

Wymieniamy MMI
    W tym celu wyciągamy kratkę pod wyświetlaczem pociągając ja do góry, odkręcamy 3 śruby nad wyświetlaczem
    Po wymianie kodujemy następujące funkcje w NCS Expert Profilem EXPERTMODUS lub REVTOR

ECE_TELEFON
    active
    TEL_BLUETOOTH
    active
    BLUETOOTH_HANDY
    active
    HARDKEY_ASK
    active

Wymontowujemy stary moduł i zmieniamy na
    TCU 1,5MOST ECE

Moduł SIEMENS do 03.2003

Modul TCU 1,5 MOST ECE (zdjęcie poglądowe)

TCU musi pochodzić z E65 LCI lub innego modelu BMW jednak numer części TCU na realoem.com musi być kompatybilny miedzy innymi z E65

Ja niestety kupiłem TCU nr 84109174261 13.03. 2008 i na realoem.com dopiero doczytałem ze to TCU było montowane tylko w E61 E63 E64 E70

TCU mimo tego ze nie jest od E65 działa ok tj łączy się z telefonem kontakty się importują do MMI i można rozmawiać przez samochód
    Jedynym mankamentem jest to ze nie działa wysuwana klawiatura i nie można wybrać na niej numeru tylko za pośrednictwem komórki
    Dodatkowo błędy w TCU jak niżej

Błąd 2 i 4 zniknie po zakodowane TCU ale to poniżej

Jeśli mamy samochód między 03.2003 - 09.2005 wystarczy tylko wymienić zwykły moduł TCU EVEREST na TCU 1,5 MOST ECE lub TCU EVEREST ECE wyprodukowane po 09.2005 (pierwsze 4 w tabeli)

Kostki i MMI będą te same jedynie może być niezbędne lekkie przerobienie (przycięcie) kostki 54-pin

Jeśli przed 03.2003 ze starym modułem SIEMENS trzeba będzie przepiąć dwie kostki 12 i 26 Pin w jedna 54-pin i osobną 2-pin światłowodowa
    Najlepiej wyciąć je z jakiejś E65 lub E60 przeznaczonej na części
    Przepinamy je w następujący sposób

kostka 12-pin--------------54-pin
    1 czarny izolowany----->21
    4 czerwono czarny----->15
    7 biały------------------->1
    8 brązowo-biały-------->19
    9 szary(popielaty)------>31
    10 kremowy------------->50

kostka 26-pin-------------54-pin
    13 czerwono-zielony---->17
    17 niebiesko-czerwony-->12
    18 czerwony-------------->13
    26 brązowo-czarny------->36

Jeśli kupiliście kostkę 54-pin wycięta z E65 kolory kabli napewno bedą takie same
    Przepinamy kable kolorami z kostki 12-pin i 26-pin i podmieniamy w kostce 54-pin

Światłowód z wkładem mocującym tez bez problemu wypina się z kostki 12-pin i przepina się w zakupioną wcześniej obudowę kostki światłowodu 2-pin

Wystarczy zewnętrzna obudowa kostki światłowodu, wewnętrzna część kostki (wkład) zostaje oryginalny przy światłowodach

Powinna być możliwość zakupu tych kostek w serwisie ale nie miałem numerów części wiec musiałem szukać

To numery mojej kostki 54-pin którą trzeba jeszcze odpowiednio przyciąć jak na zdjęciach

NUMER CZĘŚCI OBUDOWY KOSTKI 54-PIN
    BMW 61 13 6 920 068

NUMER CZĘŚCI KOSTKI WEWN PIN 1-36
    BMW 61 13 6 920 062

NUMER CZĘŚCI KOSTKI WEWN PIN 37-54
    BMW 61 13 6 920 064

Zdjęcie niebieskiej kostki 54-pin od modułu ULF/TCU której nie trzeba już przerabiać (dolna kostka na zdjęciu poniżej)

NUMER CZĘŚCI OBUDOWY KOSTKI 54-PIN
    BMW 61 13 6 920 074

NUMER CZĘŚCI KOSTKI WEWN PIN 1-36
    BMW 61 13 6 920 062

NUMER CZĘŚCI KOSTKI WEWN PIN 37-54
    BMW 61 13 6 920 064

Poniżej wewnętrzne części kostki 54-pin wraz z oryginalnymi kablami z E65 po 03.2003

Po przepięciu kabli z kostek 12-pin i 26-pin jak wyżej w instrukcji resztę kabli zostawiamy w kostce 26pin i wsuwamy gdzieś żeby nie przeszkadzały
    Tutaj nie jestem pewny ale są to chyba kable od telefonu w szufladzie i jeśli masz samochód po 3.2003 już z kostka 54pin i zostawiasz je jak były musisz rozłączyc tel w konsoli środkowej

Poniżej już przepięte kostki z 12 i 26-pin do 54-pin

Anteny podpinamy wg kolorów naklejki na module
    Kremowa - antena bluetooth
    Czarna - antena

Uruchamiamy Tool32, następnie LOAD SDGB, GROUP FILE i szukamy TELE60_3.prg Wpisujemy VIN razem z ostatnim znakiem za pomocą funkcji FG_SCHREIBEN

Kodujemy nowy moduł telefonu żeby nie było w/w błędów przez NCS Expert Profilem EXPERTMODUS lub REVTOR

Przestawiamy następujące parametry które generują w/w dwa błędy:

BACKUP_LOUDSPEAKER
    nicht_aktiv
    BACKUP_ANTENNA
    nicht_aktiv
    BORDNETZ
    e65_bordnetz

(chyba ze posiadacie BACKUP_ANTENNA / BACKUP_LOUDSPEAKER)

Na wyświetlaczu w SETTINGS mamy opcje PHONE klikamy i wtedy włączamy BLUETOOTH następnie "PAIRING"
    Musimy mieć włączony BLUETOOTH w komórce
    Na telefonie wyświetli się nowe urządzenie BMW***** klikamy "POŁĄCZ"
    następnie numer PIN z naklejki na module
    Mamy połączenie, importują się do samochodu nasze kontakty z tel (sim)
    GOTOWE
    Na module sa dwie dodatkowe naklejki które przykleja się w wybranych miejscach np na słupku drzwiowym kolo naklejki z ciśnieniami kół żeby znać PIN i mieć do niego łatwy dostęp
    Pzdr
    Ostatnio edytowane przez twin7 ; 15-06-2016 o 09:01

9. solarisbus powiedział/a:
    Cytat Zamieszczone przez twin7 Zobacz posta
    [b]Wrzucam swoją instrukcje, bluetooth na podstawie E65 2002r

]
    Witam.
    Robiłeś to sam, czy jakiś magik?
    Ja mam E65 XI.2003r. Dotychczas musiałem przekładać kartę SIM do szuflady (słuchawka Motorola), aby korzystać z telefonu. Niedawno, niestety coś się popsuło i próba odebrania połączenia kończy się przerwaniem łączności. To co zaproponowałeś spełniałoby moje oczekiwania, zamiast montowania zewnętrznych zestawów głośnomówiących. Czy po Twojej modernizacji możesz się parować z nowymi telefonami (ponoć mają nowsze wersje Bluetooth)?

Pozdr.

10. duban powiedział/a:
    Pytanko. Mam e65 z 02.2003 i powiedz mi jaka jest roznica w monitorze w porownaniu z 03.2003?