Riki też mam 2006 rok i sparowało bez problemu......nie pamiętam jak to robiłem ale spojrzę w swój Idrive i napiszę Ci jak to u mnie wygląda.
Riki też mam 2006 rok i sparowało bez problemu......nie pamiętam jak to robiłem ale spojrzę w swój Idrive i napiszę Ci jak to u mnie wygląda.
U mnie w polifcie 2007 jest dokladnie tak samo jak w filmiku ktory wstawiliście: http://www.youtube.com/watch?v=XZmuH142_XY
A więc Riki.....u mnie działa to tak wchodzę w Menu, następnie w lewym dolnym rogu klikam Setings, wyświetla mi się lista car, clock, language, units, monitor i phone......następnie klikam phone, będąc w środku na górnym pasku mam funkcje bluetooth i pairing. Bluetooth musi być aktywny podświetlony na zielono, następnie klikasz pairing i migają takie małe trzy kwadraciki. Następnie w telefonie który masz w ustawieniach bluetooth wciskasz skanuj aż znajdzie Ci Bmw, pozniej telefon zażąda pinu żeby móc się z nim sparować (pin znajduje się na module bluetooth w bagażniku po lewej stronie, trzeba odchylić delikatnie uszczelkę a następnie boczek i sczytać pin z modułu), po wprowadzeniu pinu w telefon wszystko się łączy ładnie ze sobą i działa :-) przynajmniej u mnie. U Ciebie powinno być tak samo......Pzdr
MC1 ja wchodze settings i mam wszystko to co napisales , poza opcja ,,phone'' i nie moge juz wykonac dalszych czynnosci
Co prawda nie znam się na elektronice ale wychodzi na to że trzeba funkcję phone dokodować bądz zmienić moduł..... ale może ktoś bardziej zorientowany się wypowie co dalej. W każdym razie u mnie tak to działa.
Też mam słuchawkę w konsoli, ale nie mam opcji Phone i nie da się sparować innego telefonu przez BT. Podpowiecie, który dokładnie moduł mam kupić z allegro? Auto to E65 730d 2005r. (polift). Wiecie może kto mi to dokoduje w woj. łódzkim?
Wrzucam swoją instrukcje, bluetooth na podstawie E65 2002r
Do upgrade-a potrzebujemy:
* Wyświetlacz poliftowy LCI
(jeśli samochód z przed - 03.2005)
o numerze 6582 6960096 i w górę
* Moduł TCU 1,5 MOST ECE lub
TCU EVEREST Ece wypr po 09.2005
* Kostke 54-PIN oraz 2-PIN swiatłowodowa
(jeśli samochód z przed - 03.2003)
* NCS EXPERT
* TOOL32
INSTRUKCJA KODOWANIA NCS EXPERT / NCS DUMMY
Zmieniamy FA z
$638 - Telefon samochodowy Professional
lub
$630 - Telefon samochodowy z słuchawką bezprzewodową
na
$633 - Instalacja tel. kom. Business
Odpinamy telefon w szufladzie lub wymontowujemy go podważając zaczepy za listwa drewniana
Najlepiej go całkiem wyciągnąć i dokupić gumowa wkładkę do szuflady od polifta (mniej niepotrzebnych gratów) przy okazji zyskamy jeden schowek więcej
Wymieniamy MMI
W tym celu wyciągamy kratkę pod wyświetlaczem pociągając ja do góry, odkręcamy 3 śruby nad wyświetlaczem
Po wymianie kodujemy następujące funkcje w NCS Expert Profilem EXPERTMODUS lub REVTOR
ECE_TELEFON
active
TEL_BLUETOOTH
active
BLUETOOTH_HANDY
active
HARDKEY_ASK
active
Wymontowujemy stary moduł i zmieniamy na
TCU 1,5MOST ECE
Moduł SIEMENS do 03.2003
Modul TCU 1,5 MOST ECE (zdjęcie poglądowe)
TCU musi pochodzić z E65 LCI lub innego modelu BMW jednak numer części TCU na realoem.com musi być kompatybilny miedzy innymi z E65
Ja niestety kupiłem TCU nr 84109174261 13.03. 2008 i na realoem.com dopiero doczytałem ze to TCU było montowane tylko w E61 E63 E64 E70
TCU mimo tego ze nie jest od E65 działa ok tj łączy się z telefonem kontakty się importują do MMI i można rozmawiać przez samochód
Jedynym mankamentem jest to ze nie działa wysuwana klawiatura i nie można wybrać na niej numeru tylko za pośrednictwem komórki
Dodatkowo błędy w TCU jak niżej
Błąd 2 i 4 zniknie po zakodowane TCU ale to poniżej
Jeśli mamy samochód między 03.2003 - 09.2005 wystarczy tylko wymienić zwykły moduł TCU EVEREST na TCU 1,5 MOST ECE lub TCU EVEREST ECE wyprodukowane po 09.2005 (pierwsze 4 w tabeli)
Kostki i MMI będą te same jedynie może być niezbędne lekkie przerobienie (przycięcie) kostki 54-pin
Jeśli przed 03.2003 ze starym modułem SIEMENS trzeba będzie przepiąć dwie kostki 12 i 26 Pin w jedna 54-pin i osobną 2-pin światłowodowa
Najlepiej wyciąć je z jakiejś E65 lub E60 przeznaczonej na części
Przepinamy je w następujący sposób
kostka 12-pin--------------54-pin
1 czarny izolowany----->21
4 czerwono czarny----->15
7 biały------------------->1
8 brązowo-biały-------->19
9 szary(popielaty)------>31
10 kremowy------------->50
kostka 26-pin-------------54-pin
13 czerwono-zielony---->17
17 niebiesko-czerwony-->12
18 czerwony-------------->13
26 brązowo-czarny------->36
Jeśli kupiliście kostkę 54-pin wycięta z E65 kolory kabli napewno bedą takie same
Przepinamy kable kolorami z kostki 12-pin i 26-pin i podmieniamy w kostce 54-pin
Światłowód z wkładem mocującym tez bez problemu wypina się z kostki 12-pin i przepina się w zakupioną wcześniej obudowę kostki światłowodu 2-pin
Wystarczy zewnętrzna obudowa kostki światłowodu, wewnętrzna część kostki (wkład) zostaje oryginalny przy światłowodach
Powinna być możliwość zakupu tych kostek w serwisie ale nie miałem numerów części wiec musiałem szukać
To numery mojej kostki 54-pin którą trzeba jeszcze odpowiednio przyciąć jak na zdjęciach
NUMER CZĘŚCI OBUDOWY KOSTKI 54-PIN
BMW 61 13 6 920 068
NUMER CZĘŚCI KOSTKI WEWN PIN 1-36
BMW 61 13 6 920 062
NUMER CZĘŚCI KOSTKI WEWN PIN 37-54
BMW 61 13 6 920 064
Zdjęcie niebieskiej kostki 54-pin od modułu ULF/TCU której nie trzeba już przerabiać (dolna kostka na zdjęciu poniżej)
NUMER CZĘŚCI OBUDOWY KOSTKI 54-PIN
BMW 61 13 6 920 074
NUMER CZĘŚCI KOSTKI WEWN PIN 1-36
BMW 61 13 6 920 062
NUMER CZĘŚCI KOSTKI WEWN PIN 37-54
BMW 61 13 6 920 064
Poniżej wewnętrzne części kostki 54-pin wraz z oryginalnymi kablami z E65 po 03.2003
Po przepięciu kabli z kostek 12-pin i 26-pin jak wyżej w instrukcji resztę kabli zostawiamy w kostce 26pin i wsuwamy gdzieś żeby nie przeszkadzały
Tutaj nie jestem pewny ale są to chyba kable od telefonu w szufladzie i jeśli masz samochód po 3.2003 już z kostka 54pin i zostawiasz je jak były musisz rozłączyc tel w konsoli środkowej
Poniżej już przepięte kostki z 12 i 26-pin do 54-pin
Anteny podpinamy wg kolorów naklejki na module
Kremowa - antena bluetooth
Czarna - antena
Uruchamiamy Tool32, następnie LOAD SDGB, GROUP FILE i szukamy TELE60_3.prg Wpisujemy VIN razem z ostatnim znakiem za pomocą funkcji FG_SCHREIBEN
Kodujemy nowy moduł telefonu żeby nie było w/w błędów przez NCS Expert Profilem EXPERTMODUS lub REVTOR
Przestawiamy następujące parametry które generują w/w dwa błędy:
BACKUP_LOUDSPEAKER
nicht_aktiv
BACKUP_ANTENNA
nicht_aktiv
BORDNETZ
e65_bordnetz
(chyba ze posiadacie BACKUP_ANTENNA / BACKUP_LOUDSPEAKER)
Na wyświetlaczu w SETTINGS mamy opcje PHONE klikamy i wtedy włączamy BLUETOOTH następnie "PAIRING"
Musimy mieć włączony BLUETOOTH w komórce
Na telefonie wyświetli się nowe urządzenie BMW***** klikamy "POŁĄCZ"
następnie numer PIN z naklejki na module
Mamy połączenie, importują się do samochodu nasze kontakty z tel (sim)
GOTOWE
Na module sa dwie dodatkowe naklejki które przykleja się w wybranych miejscach np na słupku drzwiowym kolo naklejki z ciśnieniami kół żeby znać PIN i mieć do niego łatwy dostęp
Pzdr
Ostatnio edytowane przez twin7 ; 15-06-2016 o 09:01
Witam.
Robiłeś to sam, czy jakiś magik?
Ja mam E65 XI.2003r. Dotychczas musiałem przekładać kartę SIM do szuflady (słuchawka Motorola), aby korzystać z telefonu. Niedawno, niestety coś się popsuło i próba odebrania połączenia kończy się przerwaniem łączności. To co zaproponowałeś spełniałoby moje oczekiwania, zamiast montowania zewnętrznych zestawów głośnomówiących. Czy po Twojej modernizacji możesz się parować z nowymi telefonami (ponoć mają nowsze wersje Bluetooth)?
Pozdr.
Pytanko. Mam e65 z 02.2003 i powiedz mi jaka jest roznica w monitorze w porownaniu z 03.2003?