Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 15

W±tek: po d³ugich perypetiach kupi³em tego stwora i mam kilka problemów

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar darkman
    Do³±czy³
    Apr 2011
    BMW
    E38
    Sk±d
    dolno¶l±skie

po d³ugich perypetiach kupi³em tego stwora i mam kilka problemów

Z V12 tradycyjnie (po raz drugi ;p) zrezygnowa³em bo NIC godnego uwagi nie by³o niestety - krótko mówi±c same zaje¿d¿one ¶mieci do kapitalnego remontu.

Kupi³em od kolegi z forum tego "wynalazka": http://allegro.pl/bmw-e38-740ia-2001r-i3172220697.html

Na pierwszy ogieñ... wymieni³em przetwornice i ¿arniki - xenony ju¿ dzia³aj± ;p

Problem pierwszy (w zwi±zku z tym, ¿e auto chcê ca³kowicie w oryginale, be ¿adnych odstêpstw od fabryki):
    jakie opony 235/60 R16 mo¿ecie poleciæ? *(tak wiem, ¿e ujowo wygl±da, ale wiêkszych kó³ nie chcê)

Problem drugi ju¿ zdiagnozowany - rozgrzana skrzynia szarpie - w przysz³ym miechu skrzynia, uszczelniacze, sprzêg³o, olej, filtry - nowe

Problem trzeci mi tylko spokoju nie daje:

rano potrafi po postoju zaklekotaæ przez chwilê, potem tylko bardzo delikatne cykanie, go¶æ który jest dla mnie bogiem je¶li chodzi o bmw powiedzia³: vanos ok, rozrz±d ok - bardziej to wygl±da na hydroregulatorki... no ale kaza³ siê na chwilê obecn± nie przejmowaæ tylko je¼dziæ bo stwierdzi³, ¿e gdyby wszystkie 4.4 tak chodzi³y to mia³by ma³o pracy i kaza³ sobie tego do serca nie braæ

w zwi±zku z tym, ¿e skrzynia to ok. 4 ko³a, do tego opony... to na chwilê obecn± darujê sobie rozbieranie motoru

spytam jeszcze o amortyzatory - zawias sprawdzony - jest na tyle przyzwoity, ¿e nie trzeba nic wymieniaæ, jednak amortyzatory s± wylatane (zwyk³e), teraz pytanie: sachs czy febi ? czy co¶ innego? *(do poprzedniego wrzuci³em z chwilowego braku kasy SRL i o dziwo po 2 latach dalej chodz± i maj± siê rewelacyjnie jak na amory za nieca³e 500 pln - i tu jestem w g³êbokim szoku), jednak nie chcia³bym oszczêdzaæ... tym bardziej, ¿e wyci±ganie tylnej kanapy przyprawia mnie o dreszcze a ganianie ze szlifierk± przy ¶rubach do ustawiania k±tów tym bardziej ;p

i jeszcze ma³y smaczek - telefooooooooon... który mnie dzisiaj do szewskiej pasji doprowadzi³ (to bezprzewodowe gówno siemensa) - przyciski na kierownicy i na navi nie reaguj±, telefon siê w³±cza (pod telefonem w³±cznik na "I") i dupa, nic...

czy mo¿e to mieæ zwi±zek z navi? czytnik polaz³ do naprawy bo po zdjêciu obudowy standardowo - narodzi³o siê tam nowe ¿ycie i ple¶ñ :D naprawê czeka te¿ wylany wy¶wietlacz zegarów (a raczej wymiana wy¶wietlacza bo "podklejanie" ani wymiana samej ta¶my nic nie pomo¿e)

bêdê wdziêczny za pomoc

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    1) opony -- nokian na lato mia³em, polecam. wygoda, ³adnie nios±, nie hucz±, przyczepne w deszczu.

2) skrzynia - zale¿nie od koloru oleju i zawarto¶ci filtra -- albo czyszczenie sterowania, albo remont + nowy konwerter (albo regenerowany). max 5000 z³

3) "zaklekotanie" - ucieka olej z vanosów. Jesli same vanosy nie klepi±, to zaczn± (moja jest z 11-2000 i ju¿ klepi±). Pewnie po wymianie oleju.

4) amory -- nie znam siê

5) telefon - daruj sobie s³uchawkê. Sam telefon u mnie dzia³a nawet bez NAVI - z samego komputera pok³adowego. Wrzuci³e¶ kartê SIM? Odczyta³?
    Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Do³±czy³
    Apr 2011
    BMW
    E38
    Sk±d
    dolno¶l±skie
    Cytat Zamieszczone przez hatecraft Zobacz posta
    1) opony -- nokian na lato mia³em, polecam. wygoda, ³adnie nios±, nie hucz±, przyczepne w deszczu.

2) skrzynia - zale¿nie od koloru oleju i zawarto¶ci filtra -- albo czyszczenie sterowania, albo remont + nowy konwerter (albo regenerowany). max 5000 z³

3) "zaklekotanie" - ucieka olej z vanosów. Jesli same vanosy nie klepi±, to zaczn± (moja jest z 11-2000 i ju¿ klepi±). Pewnie po wymianie oleju.

4) amory -- nie znam siê

5) telefon - daruj sobie s³uchawkê. Sam telefon u mnie dzia³a nawet bez NAVI - z samego komputera pok³adowego. Wrzuci³e¶ kartê SIM? Odczyta³?
    Dziêki za podpowiedzi:
    1- co do opon przyda siê ta wiedza :)
    2- nie mam zamiaru siê z tym "pa³owaæ" 10x... skrzynia bêdzie zrobiona od A do Z i chcê zapomnieæ o tym problemie
    3- sam nie wiem szczerze mówi±c, bo "zaklekotanie" wychodzi sporadycznie (raz na 30 odpaleñ auta) i w zasadzie trzy warsztaty stwierdzi³y to samo i wykluczy³y vanosa
    4- chyba wrzucê orygina³ po prostu :)
    5- da³em sobie spokój z tym telefonem bo koñca nie da siê doj¶æ - karty nie czyta, w³±czaæ siê w³±cza... ale co¶ tam jest ³anie namieszane z "kabelkami"

Vip Vip Awatar Jakub
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Wlkp.Zduny k.Krotoszyna
    darkman auto znamy , cena ciekawa w og³oszeniu i na pocz±tek do¶æ du¿o tych wydatków...

B.-±d¼ M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedy¶ kupiê ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Do³±czy³
    Apr 2011
    BMW
    E38
    Sk±d
    dolno¶l±skie
    Cytat Zamieszczone przez Jakub Zobacz posta
    darkman auto znamy , cena ciekawa w og³oszeniu i na pocz±tek do¶æ du¿o tych wydatków...
    Ze skrzyni± siê liczy³em szczerze mówi±c... xenony przemilczê (bo musia³bym brzydko mówiæ bo zgas³y mi na ¶rodku A1 w czarnej du*ie :D - wymieni³em, dzia³aj±), amory - wiedzia³em ¿e s± wylatane prawie do granic mo¿liwo¶ci i jedyne co mnie bardzo niemile zaskoczy³o to te stuki w silniku :/ no ale có¿... popychacze wymieniê pewnie jeszcze w tym roku, je¶li to nie pomo¿e to czeka mnie wymiana vanosa i rozrz±du przy okazji od razu

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar katar14
    Do³±czy³
    May 2013
    BMW
    E38 728 manual
    Sk±d
    Dabrowa Górnicza
    te cykania z rana i na rozgrzanym to na 99 popychacze - wymienia³em je kiedy w swojej starej E34 - je¿eli bêdziesz siê dycydowal to tylko i wy³±cznie orygina³ wchodzi w grê firma INA (w ka¿dym sklepie z czê¶ciami ci to za³atwi± - sa tez zamienniki np max gear ale absolutnie nie polecam z w³asnego doswiadczenia - róznica w cenie raptem 10 pln na sztuce a jako¶æ katastrofa - po dwóch dniach pad³ mi jeden ca³kowicie i znwou musia³em wyciagac wa³ki i szukac tego jednego ale uda³ siê (po prostu w ogóle nie trzyma³ ci¶nienia a dziubek mo¿na by³o wciska najmniejszym palcem malutk± si³±) w jego miejsce za³o¿y³em stary , pracuj± teraz dobrze ale czasmi zdarzy siê raz w miesi±cu ni stad ni z gruszki ni z pietruszki ze po rozgrzaniu silnika czasmi zacykaj± potem ucichn± i znów zacykaj± ale to rzadko siê zdarza i tylko na chwilê wiec to olewam wiec pamiêtaj tyko INA ¿aden zamiennik bo bêdziesz za³owa³ bo roboty troszkê przy tym jest tym bardziej w V8.

Do³±czy³
    Apr 2011
    BMW
    E38
    Sk±d
    dolno¶l±skie
    Cytat Zamieszczone przez katar14 Zobacz posta
    te cykania z rana i na rozgrzanym to na 99 popychacze - wymienia³em je kiedy w swojej starej E34 - je¿eli bêdziesz siê dycydowal to tylko i wy³±cznie orygina³ wchodzi w grê firma INA (w ka¿dym sklepie z czê¶ciami ci to za³atwi± - sa tez zamienniki np max gear ale absolutnie nie polecam z w³asnego doswiadczenia - róznica w cenie raptem 10 pln na sztuce a jako¶æ katastrofa - po dwóch dniach pad³ mi jeden ca³kowicie i znwou musia³em wyciagac wa³ki i szukac tego jednego ale uda³ siê (po prostu w ogóle nie trzyma³ ci¶nienia a dziubek mo¿na by³o wciska najmniejszym palcem malutk± si³±) w jego miejsce za³o¿y³em stary , pracuj± teraz dobrze ale czasmi zdarzy siê raz w miesi±cu ni stad ni z gruszki ni z pietruszki ze po rozgrzaniu silnika czasmi zacykaj± potem ucichn± i znów zacykaj± ale to rzadko siê zdarza i tylko na chwilê wiec to olewam wiec pamiêtaj tyko INA ¿aden zamiennik bo bêdziesz za³owa³ bo roboty troszkê przy tym jest tym bardziej w V8.
    Dziêki za podpowied¼. W miarê mo¿liwo¶ci staram siê w sumie zak³adaæ tylko oryginalne czê¶ci - takie zboczenie, ¿e nie lubiê ¿adnej fuszery a auto chcê pozostawiæ w 100% oryginalne :)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar katar14
    Do³±czy³
    May 2013
    BMW
    E38 728 manual
    Sk±d
    Dabrowa Górnicza
    ja tez w miarê orygina³y pakowa³em ale po³aszczy³em siê na cenê - popychaczy w sze¶ciocylindrówce jest 24 sztuki a ka¿dy 25 pln (suma 600 pln na same popychacze prawie po³owa waro¶ci silnika) heh - za INÊ chcieli 35 pln wiec mowie zaoszczedzê i kupie te zamienniki bo my¶lê ¿e co maj± nie dzia³aæ w leciwej e34 do której nie chcia³em ju¿ inwestowaæ az tak du¿o (auto warte 3000 pln raptem a ja pakuje tam popychacze za 600) hah ale w E38 V8 tego b³êdu bym nie robi³ z racji tego ze brzmienie tego silnika zobowi±zujê do dobrych czê¶ci a i jedziæ bêdzie na tym kolejne 15 lat

Do³±czy³
    Apr 2011
    BMW
    E38
    Sk±d
    dolno¶l±skie
    no nie.... to ja ju¿ wolê daæ to 200-300 pln wiêcej i nie zagl±daæ tam za chwilê ponownie :)

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez darkman Zobacz posta
    Dziêki za podpowiedzi:
    1- co do opon przyda siê ta wiedza :)
    2- nie mam zamiaru siê z tym "pa³owaæ" 10x... skrzynia bêdzie zrobiona od A do Z i chcê zapomnieæ o tym problemie
    3- sam nie wiem szczerze mówi±c, bo "zaklekotanie" wychodzi sporadycznie (raz na 30 odpaleñ auta) i w zasadzie trzy warsztaty stwierdzi³y to samo i wykluczy³y vanosa
    4- chyba wrzucê orygina³ po prostu :)
    5- da³em sobie spokój z tym telefonem bo koñca nie da siê doj¶æ - karty nie czyta, w³±czaæ siê w³±cza... ale co¶ tam jest ³anie namieszane z "kabelkami"
    ad 1 lato: michelin primacy - bardzo dobre i ciche, ma³o siê zu¿ywaj±
    zim±: goodyear ultragrip - przyczepne ale g³o¶ne i szybciej siê zu¿ywaj±
    nokian tegoroczny model: przyczepne i cichsze, jestem bardziej zadowolony ni¿ z goodyeara

rozmiar 235/60 - IMO jest ok ,bo wygodnie ma byæ - i wygl±da te¿ ok na niektórych z oryginalnych felg ( mam te¿ te.co na zdjêciu + inne)

ad4 . moje org wytrzyma³y ju¿ 215kkm po polsce i pomimo zu¿ycia.dalej nie¼le reaguj± a co najwa¿niejsze równomiernie bardzo (ró¿nica <5%)

ad 5 s³usznie - daj.spokój...

ogólnie fajnie ¿e nie.ma rdzy bo u mnie (te¿ 2001) wylazi pomimo.¿e.garazuje, no ale w przyszly poniedzia³ek do lakiernika idzie
    Ostatnio edytowane przez shebi ; 31-05-2013 o 14:04

Podobne w±tki

1. Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 13-09-2011, 07:23
  2. Kilka problemów
    Przez Przemo e32 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 09-11-2010, 19:07
  3. kilka problemów e32
    Przez swiety43 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 19-02-2009, 20:41