Mam pytanie, jak to jest, mo¿na czy nie mo¿na nagrywaæ s³u¿by mundurowe (Policja, Stra¿ Miejska itp.) na s³u¿bie w mundurach i oznaczonych samochodach?
Mam pytanie, jak to jest, mo¿na czy nie mo¿na nagrywaæ s³u¿by mundurowe (Policja, Stra¿ Miejska itp.) na s³u¿bie w mundurach i oznaczonych samochodach?
Ostatnio edytowane przez ratovnik ; 25-05-2013 o 18:01
Na 95% mo¿na
Gdzie¶ znalaz³em, ale nie wiem z jakiego kodeksu :d
Art. 81.
[Ochrona wizerunku osoby]
...
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, je¿eli wizerunek wykonano w zwi±zku z pe³nieniem przez ni± funkcji publicznych, w szczególno¶ci politycznych, spo³ecznych, zawodowych;
Hmm, kto¶ jeszcze ma jakie¶ do¶wiadczenia?
Mo¿na nagrywaæ na 100%: pracê policjantów, stra¿ników miejskich, stra¿y po¿arnej itp. S± w trakcie pracy osobami publicznymi i nie jest wymagana ich zgoda na filmowanie. Tak na marginesie filmowaæ mo¿na wszystko i wszystkich, ale nie wszystko mo¿n± pó¼niej udostêpniæ w sieci, np. wizerunek osób.
Ale interwencjê s³u¿b mundurowych nap. na youtube wrzuciæ mo¿na, z ich wizerunkiem?
Filmowaæ a upubliczniaæ/rozpowszechniaæ to chyba dwie ró¿ne sprawy niestety :)
Ka¿d± osobê publiczn±, mo¿na filmowaæ i nie potrzeba zgody na umieszczenie jej wizerunku np. w sieci. Trzeba jednak uwa¿aæ, ¿eby pokazuj±c takie nagranie, nie naruszyæ dóbr innych osób. Ostatni podobna sytuacja by³a w Szczecinie, gdzie jedna z gazet pokaza³a zdjêcie by³ego prezydenta miast, wraz z lokalnym "królem" gastronomi, który aktualnie by³ zatrzymany i mia³ postawione zarzuty. By³y prezydent nie by³ zachwycony i pamiêtam, ¿e dla redakcji (na szczê¶cie) skoñczy³o siê to tylko ostr± krytyk±.