Poka¿ wyniki od 1 do 8 z 8

W±tek: S537A STANDLUEFTUNG / Park Ventilation / Przewietrzanie - MONTA¯

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar kaktus
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    E32 730i
    Sk±d
    Kraków

S537A STANDLUEFTUNG / Park Ventilation / Przewietrzanie - MONTA¯

Witajcie!

Wertuj±c forum w poszukiwaniu informacji na temat systemu przewietrzania natkn±³em siê na tak± oto instrukcjê:

http://www.bmwe34.net/E34main/Upgrade/Ventilation.htm

Pytanie do Was - czy kto¶ stosowa³ ten sposób u siebie? Instrukcja pochodzi z e34 wiêc ró¿nice raczej kosmetyczne, jednak z tego co zauwa¿y³em to w przedmiotowym samochodzie jest manualna klima, a u mnie jest automatyczna dwustrefowa i my¶lê, ¿e tu ju¿ mo¿e byæ pies pogrzebany..

Ewentualnie, mo¿e kto¶ siê orientuje - mo¿e w e32 wi±zka jest ju¿ przygotowana do funkcji wietrzenia i zasadniczo operacja ogranicza siê do powiedzmy wpiêcia pod kanapê dodatkowego przeka¼nika i np podmiany obc? (choæ z tego co s³ysza³em, to niepasuj±ce obc to mit i w zasadzie ka¿de pe³ne obc ma dzia³aæ)

Chêtnie poznam opinie do¶wiadczonych w tym temacie, bo takie wietrzenie zdaje siê byæ ciekawa funkcj±, zw³aszcza, ¿e jej "uruchomienie" powinno byæ raczej proste.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Trolcio735
    Do³±czy³
    May 2011
    BMW
    735iA E32
    Sk±d
    Jawor/Wroc³aw
    Z tego co ja sie orientuje to potrzebny jest przekaznik "Relais box", ktory wpina sie w wolna wtyczke nad schowkiem pasazera. Przekazniczek u mnie czeka na zamontowanie tylko nie ma kiedy, niestety :/ wydaje mi sie, ze dziala on na tej zasadzie co patent z tej instrukcji czyli zwiera pare kabelkow.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2009
    BMW
    by³o e32 735 1986r lpg e34 535i lpg 1991,730v8 manual 1992_sekwencja jest BMW e32 735is Italian milf
    Sk±d
    rogi/krosno
    co do obc to wszystko zalezy od koñcówki i rocznika w e34 kolega mia³ wi±zke i obc z 93r a auto z 90r i wi±zka z obc podesz³o z auta z 89r z numerem obc 055(lub 056)

Damian Vip Awatar vramzes
    Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    EX : E36 320 , e32 730 iA , e38 730i manual, e32 730 Shadow Line, e46 320 individual , e53 3.0i
    Sk±d
    BRALIN
    Tez to u mnie lezy wiec temat obserwuje ;-)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2008
    BMW
    E32 M30B30 '88, G12 750ix
    Sk±d
    Wroc³aw
    W mojej 88 bylo czesc wiazki. Wydaje sie ze do montazu w e32 potrzeba:
    - sterownik,
    - niewielki kawalek wiazki od sterownika do auta, ktora wpinamy we wtyczke znajdujaca sie za schowkiem pasazera i do sterownika(wiele razy widzialem na allegro ze sprzedaja sterownik z ta wiazka)
    - uchwyt mocujacy sterownik.

U mnie zaszla dodatkowo potrzeba doprowadzenia dodatkowego 12V od bezpiecznikow w komorze silnika do wtyczki za schowkiem kierowcy. Ten brakujacy przewod moze jest juz dostepny po 90 roku. Bez tego przewodu nie zalaczy sie dmuchawa podczas przewietrzania. Klapki oraz panel IHKa, sterowanie z OBC beda dzialac bez tego przewodu.
    W sumie montowalem u siebie to dosc dawno i z tego co pamietam chyba wymienialem przekaznik od sterowania dmuchawy/zaworow ogrzewania w skrzynce bezpiecznikow. Trzeba zwrocic na to uwage podczas montazu porownujac ze schematem elektrycznym.

Pozdrawiam
    <<STOS>>

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Tak jak napisane wy¿ej plus kilka szczegó³ów:
    - sterownik z przeka¼nikami i wi±zk±
    - malutka wi±zka da panelu klimy na trzy przewody z kostkami - ona za³±cza dmuchawê z niewielk± prêdko¶ci± i odpowiednio otwiera klapy nawiewu.
    - przeka¼nik do za³±czania wentylatora pod mask± w skrzynce z bezpiecznikami. On ma jedn± nó¿kê wiêcej i diodê w ¶rodku aby siê zasilanie nie cofa³o na instalacjê.
    Na temat OBC siê nie wypowiem bo ja mia³em razem z dawcy ale te opcje w obc pojawiaj± siê dopiero jak jest podpiêty sterownik.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar rodzinabmw
    Do³±czy³
    Oct 2007
    BMW
    by³o 730i V8 manual SATIN CHROME co mnie pokusi³o by je sprzedaæ???
    Sk±d
    okolice Sulechowa
    kaktus masz przed lift czy po lift? seban123 widzê ¿e kumasz te elektryczne tematy:D powiedz czy jest ró¿nica w okablowaniu E32 przed liftem i po lifcie?
    Piszesz, ze jest potrzebna miedzy innymi wi±zka z kostkami, jak by¶ móg³ zapodaj fotki to o wiele u³atwi rozwi±zanie problemu dla mnie i innych kolegów z forum.
    stos jaki sterownik jakie¶ numery podaj albo fotkê

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar kaktus
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    E32 730i
    Sk±d
    Kraków
    Dobra, wiêc tak: modu³ przewietrzania zanaby³em u kolegi vramzes razem z uchwytem i krótk± wi±zk± (z jednej strony wtyczka do modu³u, a z drugiej dwie wtyczki - 8(4)pin i 3(2) pin).

Korzystaj±c ze wzglêdnie ³adnego popo³udnia rozebra³em schowek pasa¿era i znajduj±ce siê w jego okolicy os³ony. I teraz co nastêpuje: wolnych wtyczek w okolicy schowka nie u¶wiadczy³em (a wydaje mi siê, ¿e dok³adnie szuka³em). Jedyne co znalaz³em, to dwie niedu¿e wtyczki za panelem klimy:

Kliknij obrazek, aby uzyskaæ wiêksz± wersjê

Nazwa:	DSC_0052.jpg
Wy¶wietleñ:	26
Rozmiar:	90.3 KB
ID:	5915

Czy to dobry trop?

Ogólnie samochód jest poliftowy, rocznik '92.

/edit: z tego co widzê to czê¶ci które kupi³em to 61 31 1 379 737 - sterownik i 61 12 1 379 505 - wi±zka.

/edit2: dobra, jak±¶ wtyczkê 8pin znalaz³em - by³a zawiniêta nad kana³y nadmuchów. tak czy inaczej brakuje jeszcze wtyczki 2 pin. mo¿liwe, ¿e to jest zasilanie?
    Ostatnio edytowane przez kaktus ; 25-05-2013 o 16:19

Podobne w±tki

1. relaisbox przewietrzanie wnêtrza Park Ventilation
    Przez wilk9585 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 02-03-2013, 18:46
  2. [E32] opcja PARK VENTILATION - pomoc
    Przez Stvstifler w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 28-01-2010, 20:05
  3. [ wnetrze] Przewietrzanie
    Przez thor88 w dziale Seria e32