Strona 20 z 25 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 246

Wątek: E65 jaki olej do silnika?

Doświadczony Użytkownik Awatar HTN
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    okolice Frankfurtu / Wrocław / Kotlina Kłodzka

Cytat Zamieszczone przez ArekB Zobacz posta
    Ja od dobrych kilku lat lałem Motula i do moto i do samochodów, ale na początku roku miesiąc po wymianie na 5W40 Motul 8100 miałem hecę z ciśnieniem oleju. Przy mrozie poniżej 20st. zassało mi filtr oleju, MANN. Teraz siedzi nowy Hengst i jest ok. Przejechałem na nim już tyle samo co na MANNie, jutro zajrzę do niego. Miskę ściągałem i na dnie było tylko trochę masełka, ale to bez stresu, bo latam po kilka km i gaszę. Jedyne podejrzenie padło na olej i zacząłem się tematem znowu interesować. Znalazłem http://allegro.pl/bmw-twin-power-tur...123540874.html i myślę o tym na kolejną wymianę. Ktoś to przerabiał lub wie coś więcej?
    Słowik Ci już dobrze tutaj odpowiedział:

Cytat Zamieszczone przez Słowik Zobacz posta
    Masz starej konstrukcji silnik więc po co ci olej z normą 04. Było już pisane że do starszych motorów lepszy będzie olej z normą 01 bo zapewnia lepszą ochroną z uwagi na więcej dodatków które w oleju z normą 04 są uważane za nie ekologiczne. Jak chcesz porządny olej to wlej Millersa XF 0W40. Ma normę 01 i jest olejem z najwyższej półki ;)
    Ja tylko dopowiem, że LL-04 to oleje tzw. niskopopiołowe, które smarują trochę gorzej, a sam olej BMW to chyba jedna z najgorszych alternatyw. Prosty test na koksowanie:

Millers to akurat topowy olej. Nawet jeden ze sprzedawców, co głównie zaopatruje serwisy rajdowe mówił mi, że większość silników aut WRC jeździ właśnie na Millers'ie. Zastanawia mnie tylko dlaczego nie chcą podawać parametru HTHS. Gdzieś tam u nich na stronie to tłumaczyli, ale nie pamiętam o co chodziło. Dostępność np. we Wrocławiu jest bezproblemowa. Z pamięci widziałem szyldy na ul. Krakowskiej i na tej zaraz koło estakady, jak się jedzie do galerii Magnolia.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 25-03-2018 o 20:04

Początkujący Użytkownik
    BMW
    545i
    @HTN

delikatnie bym zwrócił uwagę, że czasami nie warto powielać stereotypów. Obecny olej BMW z normą LL-04 (oczywiście omijam benzyniaki gdzie powinno się lecieć dalej z LL-01) przewyższa parametrami większość "topowych" olei.

Żeby nie były to gołosłowne hasła polecam przejrzenie parametrów nowego BMW LL-04 5w30 (by Shell, nie by Castroll) vs powiedzmy ten Millers
    [ja dodatkowo przerzucam przez translatora żeby z cyrlicą nie owjować :) ]
    http://www.oil-club.ru/forum/topic/1...0w-30-svezhee/
    http://www.oil-club.ru/forum/topic/2...5w-30-svezhee/
    Ostatnio edytowane przez boeing ; 06-04-2018 o 22:56

Vip Vip Awatar matsember
    BMW
    G21 320i, ex E65 745i

Ostatnio zbłądziłem w internetach i znalazłem kanał na YT, gdzie facet ma dość ciekawe podejście do testowania olei.
    Standardowe testy podgrzewania oleju też ma, ale mnie zaciekawił inny.
    Na próbkę ma pręcik, który poddawany jest tarciu i na końcu mierzy głębokość wyżłobienia. Bez oleju oczywiście wyżłobienie jest duże, na oleju mniejsze i różne wyniki są na różnych olejach.
    Wszystko macie w filmiku (na jego kanale jest ich mnóstwo). Dodatkowo w opisie ma linki do tabel z wynikami do wielu olejów. Jest tam tego sporo.
    Czy test w tej formie ma zasadność czy nie - nie wiem, nie znam się, nie jestem ekspertem, ale wrzucam jako ciekawostkę.

https://www.youtube.com/watch?v=K-L6pN7UUTA

BMW
    OK, ale jest jeden podstawowy problem - olej jest nowy. Takie testy powinny być robione dla oleju po przynajmniej 10.000km. Żaden hydrockrack nie wygra tutaj z prawdziwym syntetykiem na bazie IV.

Boeing jakie dokładnie parametry masz na myśli, że są lepsze? Nie trzeba ruskich stronek, specyfikacje są dostępne w pdf przynajmniej po angielsku.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 27-04-2018 o 09:44

Vip Vip Awatar matsember
    BMW
    G21 320i, ex E65 745i
    Tak, rozumiem, ale wtedy pojawią się pewnie pytania czy rzeczywiście ten zlany olej po 10 tys. jest faktycznie tym, który pokazuje. A znając życie pojawią się też inne pytania lub wątpliwości - np. czy przejechał faktycznie 10 tys. a na innym 12 tys. Tu na pewno wiemy, że każdy pomiar ma takie same warunki początkowe.
    Na pewno te testy nie są wyznacznikiem ale zawsze można sobie coś uśrednić i porównać.
    Gdzieś na jakimś rosyjskim kanale znalazłem bardzo podobne testy, ale nie szprecham po rosyjsku więc nie wiem czy tam też nowe oleje testowali czy używane.
    Ostatnio edytowane przez matsember ; 27-04-2018 o 10:55

Doświadczony Użytkownik Awatar miro
    BMW
    BRAK
    Te testy z pręcikiem to tak troszkę parodia. W silniku zachodzi dużo więcej czynników i dobrze o tym wiecie.

BMW
    Wydaje mi się, że najlepszym wyznacznikiem byłoby nie porównywać danych, czy wymieniać się wiedzą, a wejść na jakąś giełdę, przesortować po największym przebiegu i patrzeć które z aut ma pełną książkę serwisową, następnie wyciągnąć dane bezpośrednio z bazy co było robione w międzyczasie, bo te książki papierowe to tylko spis serwisów podstawowych. Zdarzają się auta, które mają po 600.000km i są do końca serwisowane w ASO, np. jakiś rok temu widziałem taką 760Li, ale sporo też jeździło jako taxi.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e65
    E65 rok 2007 przebieg ponad 200tys km. Jaki olej najlepiej używać? Mam 5w 30 ale przy upałach czasami wyskakuje wiadomość że ciśnienie oleju małe jednak na miarę jest ok.

Vip Vip Awatar matsember
    BMW
    G21 320i, ex E65 745i
    Jeśli masz za małe ciśnienie oleju to albo masz go duuuużo dużo za mało albo coś innego złego się dzieje. Innym olejem tego nie zlikwidujesz. Co do samego oleju, to wielokrotnie wszyscy tu powtarzali, by miał normę LL-01 i odpowiednio częste interwały wymiany, to wystarczy.

Początkujący Użytkownik Awatar mrogal
    BMW
    X1 F48
    Cytat Zamieszczone przez miro Zobacz posta
    Tu nie ma co kombinować. Jak chcesz silnik w jak najlepszej kondycji to lej LL01 i zmieniaj co 10-12 kkm.
    odpiszę w tym temacie, bo sporo osób czyta, może komuś pomoże na przyszłość.....
    czasem sama wymiana oleju i filtrów to nie wszystko jak się okazuje, nie wiem czy większość wymienia, może jestem przypadkiem na milion... na wyjeździe w góry podczas uruchamiania silnika spotkała mnie niespodzianka..
    auto wyrzygało olej, o panice 700 km od domu nie będę mówił...
    pękła obudowa filtra oleju i cały olej pod ciśnieniem wystrzelił....

najszybciej obudowę dostałem w Wielczce (114 km w jedną stronę, nie będę reklamował bez zgody serwisu, RODO) szybka wymiana wraz z filtrem, uzupełnienie oleju na nowo i szczęliwy powrót do domu ;0

chyba, że ktoś miał taki przypadek?
    Ostatnio edytowane przez mrogal ; 07-08-2018 o 22:00 Powód: znaki