Pokaż wyniki od 1 do 10 z 246

Wątek: E65 jaki olej do silnika?

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik Awatar HTN
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    okolice Frankfurtu / Wrocław / Kotlina Kłodzka

Cytat Zamieszczone przez ArekB Zobacz posta
    Ja od dobrych kilku lat lałem Motula i do moto i do samochodów, ale na początku roku miesiąc po wymianie na 5W40 Motul 8100 miałem hecę z ciśnieniem oleju. Przy mrozie poniżej 20st. zassało mi filtr oleju, MANN. Teraz siedzi nowy Hengst i jest ok. Przejechałem na nim już tyle samo co na MANNie, jutro zajrzę do niego. Miskę ściągałem i na dnie było tylko trochę masełka, ale to bez stresu, bo latam po kilka km i gaszę. Jedyne podejrzenie padło na olej i zacząłem się tematem znowu interesować. Znalazłem http://allegro.pl/bmw-twin-power-tur...123540874.html i myślę o tym na kolejną wymianę. Ktoś to przerabiał lub wie coś więcej?
    Słowik Ci już dobrze tutaj odpowiedział:

Cytat Zamieszczone przez Słowik Zobacz posta
    Masz starej konstrukcji silnik więc po co ci olej z normą 04. Było już pisane że do starszych motorów lepszy będzie olej z normą 01 bo zapewnia lepszą ochroną z uwagi na więcej dodatków które w oleju z normą 04 są uważane za nie ekologiczne. Jak chcesz porządny olej to wlej Millersa XF 0W40. Ma normę 01 i jest olejem z najwyższej półki ;)
    Ja tylko dopowiem, że LL-04 to oleje tzw. niskopopiołowe, które smarują trochę gorzej, a sam olej BMW to chyba jedna z najgorszych alternatyw. Prosty test na koksowanie:

Millers to akurat topowy olej. Nawet jeden ze sprzedawców, co głównie zaopatruje serwisy rajdowe mówił mi, że większość silników aut WRC jeździ właśnie na Millers'ie. Zastanawia mnie tylko dlaczego nie chcą podawać parametru HTHS. Gdzieś tam u nich na stronie to tłumaczyli, ale nie pamiętam o co chodziło. Dostępność np. we Wrocławiu jest bezproblemowa. Z pamięci widziałem szyldy na ul. Krakowskiej i na tej zaraz koło estakady, jak się jedzie do galerii Magnolia.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 25-03-2018 o 20:04