Chyba sie skuszę na tego millersa. Wiem tylko ze poprzedni właściciel zalał Castrola . Tylko pytanie czy przy moim przebiegu 190 tys lać 0w40 czy tak jak zaleca Bmw 5w30.
Na stronie producenta podają trzy typy oleju XF5w40,EE5w30 i TL5w30
Chyba sie skuszę na tego millersa. Wiem tylko ze poprzedni właściciel zalał Castrola . Tylko pytanie czy przy moim przebiegu 190 tys lać 0w40 czy tak jak zaleca Bmw 5w30.
Na stronie producenta podają trzy typy oleju XF5w40,EE5w30 i TL5w30
Pany a ja zalałem swoją 750i tym co w linku a silnik jest czysty jak nowy. Po odkręceniu korka wlewu oleju widzę srebrny łańcuch rozrządu. Wcześniej jak była zalewana castrolem łańcuch była rudy brązowy. Na dodatek jak uszczelniałem dekle to brud i nagar na nich po castrolu mnie przeraził nigdy więcej tego syfu.
Nikogo nie namawiam ale ja jestem zadowolony: http://liquimoly.pl/index.php?option...id=8&Itemid=75
Do N62 najlepiej 0W40 (jak był nowy) ale biorąc pod uwagę ,że latał i tak na 5W i ma 200kkm to ja osobiście lał bym 5W40 tylko z normą LL01
Oczywiście ,że LL04 pokrywa normę LL01 ale w pewnym stopniu bo nie ma tyle dodatków uszlachetniających ze względu na DPF którego Ty nie masz.
Rozmawiałem kiedyś z technikiem Totala i on mi to wytłumaczył. Dużo by raz jeszcze pisać. Poszukam ten temat i wkleję linka.
Więcej takich konkretnych opinii
U mnie też był Castrol i wszystko brązowe w środku Zobaczę po 3 wymianie motula jak będzie wyglądać
Ja jednak wolę Longlife-98 te oleje były produkowane by dobrze smarować. Każda kolejna zmiana pozbawiała dobrych dodatków z uwagi na ochronę środowiska emisja spalin jak i DPF.
Brawo @tedi . O to właśnie chodzi.
Zacytuję sam siebie na zasadzie kopiuj-wklej to co napisałem 4 lata temu po rozmowie z technikiem czy technologiem z firmy Total dlatego przykładem jest olej tej firmy.
Cytat z 2013 roku (mój)
Dowiedziałem się ,żę norma LL04 pokrywa oczywiście normę LL01 ale to nie jest tak do końca jak wszyscy sobie myślą . Jak już wcześniej napisałem że te oleje ze starszą normą posiadają więcej dodatków uszlachetniających niż te z normąLL04 ponieważ nikt ich np. nie może wlac do aut z dpf itd. Technik opisał mi to w taki sposób Zakładając ,że norma na zużycie krzywki wałka,panewki czy cokolwiek co sie w silniku zużywa musi spełniać przedział od 1 do 10. W przypadku oleju z normą BMW LL01 (zawiera więcej dodatków) wynosi na tę ścieralność 2 milimikrona czy jakoś tak, a dla oleju z normą BMW LL04 wynosi 9 milimikrona ponieważ nie ma juz tych dodatków bo nie może ich mieć ze wzgledów na dpf którego w naszych benzynach i tak nie ma. Tak czy siak usłyszałem ,że oba mieszczą się w normie a wybór należy do mnie. To tak jak z mp3. Nowsza technologia nagrywania,muzyki itd tylko ,ze okrojona ta muzyka ze wszystkich stron . NNnnnnooooo ale gra. no to z tymi olejami jest tak samo.
Podsumowując Nasze motory potrzebują normę LL01 i tego poradzono mi się trzymać. To będzie najlepsze dla tych silników,aczkolwiek LL04 nie jest złe ale to już nie to co ten silnik potrzebuje.
Ja zalewam albo tym : QUARTZ 9000 ENERGY 0W30
albo tym : QUARTZ ENERGY 5W40
Starałem się to opisać jak najlepiej jak to zrozumiałem. Myśle ,żę nie jednemu pomogę a każdy zrobi jak uważa. Mnie to wszystko zajęło około 20 godzin poświęconych w necie oraz kilka telefonów do mądrzejszych ode mnie.
Jakis czas temu czytalem ten dlugi wywod od Miro i mi to w glowie utkwilo. UE nam mowi ze mamy smigac mondeo z litrowym silnikiem to zakladam ze oleje tez sa robione ze wzgledu na dyrektywy. Dziekuje wole starsza LL01
Też się tego trzymam
Panowie czyli podsumowując
Trzymamy sie w benzynkach normy LL98 i LL01 .
Olej z pewnego źródła .
Wymiana co 10kkm.
Tylko millers ma normę LL04 chyba ze źle doczytałem na stronce producenta