Witam
Mam pytanie nastêpuj±ce,chce zmieniæ profil opony tylko pytanie czy mi nie bêdzie haczyæ aktualnie mam na przodzie 245/45/19 i ty³ 275/40/19a chcia³bym na przód profil 50 lub 55 a na ty³ 45 lub 50.
Witam
Mam pytanie nastêpuj±ce,chce zmieniæ profil opony tylko pytanie czy mi nie bêdzie haczyæ aktualnie mam na przodzie 245/45/19 i ty³ 275/40/19a chcia³bym na przód profil 50 lub 55 a na ty³ 45 lub 50.
Mozna wiedziec dlaczego ?
Napisz jeszcze jak szerokie masz felgi. Opony z przodu daj na ty³ i ju¿ jedno masz z g³owy. Na przód wtedy musialo by byæ np. 225/50/19.
Chce zmieniæ ¿eby wiêksz± amortyzacje mia³o, a felgi mam 10*19 ty³ a przód 9*29
Teraz masz odpowiedni rozmiar i je¶li chcesz zyskaæ na komforcie to mo¿esz tylko zredukowaæ szeroko¶æ. Profil bêdziesz mia³ wiêkszy numerycznie ale rzeczywista "grubo¶æ" opony siê nie zmieni. Takim zabiegiem mo¿esz zredukowaæ ci±ganie w koleinach ale je¶li chodzi o amortyzacjê nierówno¶ci to zostaje Ci jedynie zmiana felg na mniejsze bo oponami raczej nic nie zdzia³asz. Dasz "grubsze" to jedynie nadkola sobie powycierasz i ogólnie samochod bêdzie wygl±da³ conajmiej dziwnie.
Juz wolal bym zmniejszyc cisnienie w oponach do na 2.0 niz zakladac takie balony .