Witam wszystkich ... Niestety powraca do mnie problem asb, olej zmieniałem i filtr zmieniałem 3 razy, czyściłem układ [przynajmniej tak mechanik twierdzi]
problem polega na tym że w ciepłe dni temperatura około 25-30 stopni po przejechaniu około 80 -90 km w trasie a 20-30 po mieście skrzynia zbija bieg o jeden i przeciąga biegi na każdy biegu , zmiana w trybie sport nic nie daje! ,problem chwilowo rozwiązuje się przez zatrzymanie i odczekanie kilkunastu minut [to daje na jakieś kilka kilometrów spokój] ewentualnie zostawiam auto do następnego dnia jak wszystko ostygnie. Ostatnio pojechałem do Warszawy i po ogarnięciu pewnego tematu wracam [około 80km] i podczas wjazdu na ekspresówke skrzynia zaczęła żyć własnym życiem ,czyli bieg w dół i nic nie można zrobić , zrobiłem tak że przycisnąłem sobie na sporcie do 200km i po dojechaniu do miejscowości błonie zmieniłem na ,,D,, i było już do samego domu ok.
Tak jakby olej się schłodził czy coś takiego, byłem z tym fantem w ******** i koleś chce wyjąc skrzynie niestety nie interesuje mnie taka usługa bo nie mam pewności czy będzie dobrze a wiem że nie mało sobie liczy i koszt naprawy może wyjść cos koło 6 koła , drugi mechanik powiedział że może być pęknięty kosz w skrzyni, tęż chce ja wyjąc i obejrzeć, na moje oko coś jest z układem chłodzenia choć ponoć układ był sprawdzany kilkukrotnie [tylko przez mechanika, który wymieniał mi olej, nie kolesia co zajmuje się skrzyniami] Wydaje mi się że to jest jakaś, głupota czytałem wiele tematów na forach bmw i ludzie sobie jakoś poradzili bez wyjmowania skrzyni tylko samym czyszczeniem, wymiana wymiennika ciepła czy chłodnicy [koszt naprawy czyli wyjecie skrzyni i wymiana niepotrzebnych części to prawie wartość samochodu ,może się uda wymienić ta dobra lub nie nikt mi gwarancji nie daje]
Proszę o polecenie kogoś kto ma pojęcie w temacie skrzyni lub jakąś sensowną poradę nie mam siły do tego automatu