Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 20

W±tek: du¿e spalanie, s³abo wkrêca siê na obroty i niezbyt siê zbiera

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar e4r5t
    Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    e38 3.0 v8 aut.
    Sk±d
    wroc³aw

du¿e spalanie, s³abo wkrêca siê na obroty i niezbyt siê zbiera

Witam, mam pytanie poniewa¿ moje auto do¶æ du¿o pali gazu jak i LPG je¿d¿±c po mie¶cie komputer pokazuje mi 25-30l ¶rednio na pe³nym zbiorniku 60l robie 280km jazda spokojna do tego jako¶ wolniej wkrêca siê na obroty w sensie wciskam peda³ gazu i jest takie opó¼nienie, oraz ta wskazówka jako¶ nie idzie tak szybko do góry, ostatnio mia³em porównanie z silnikiem 3.5l i tam wskazówka sz³a jak szalona, peda³ gazu reagowa³ idealnie. U mnie w aucie, ¿eby poczuæ jakie¶ wci¶niecie w fotel, albo lepsze zebranie muszê peda³ gazu wcisn±æ do koñca najlepiej z KD, nie ma czego¶ takiego, ¿e lekko wciskam peda³ gazu i jest fajne p³ynne zbieranie. Podpina³em pod kompa to jest problem tylko z sonda, ale z tego co czyta³em jak ma siê gaz to komputer zawsze bêdzie pokazywa³ na sondê. Co powinienem sprawdziæ, wymieniæ, aby wszystko by³o ok? Czy, ¼le ustawiona zbie¿no¶æ bardzo wp³ywa na wiêksze zu¿ycie paliwa oraz przy¶pieszenie? Wymienia³em dr±¿ek kierowniczy i jeszcze nie mia³em okazji pojechaæ na zbie¿no¶æ.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar darkman
    Do³±czy³
    Apr 2011
    BMW
    E38
    Sk±d
    dolno¶l±skie
    czujnik temperatury zewnêtrznej znajduj±cy siê przy odmie z ty³u silnika w pierwszej kolejno¶ci bo przez niego mo¿e ¼le dawkowaæ paliwo

p.s. nie myliæ z termometrem :D

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar chytrusek
    Do³±czy³
    Jun 2012
    BMW
    e38 740 M62B44
    Sk±d
    Krasnystaw
    ¬le ustawiona zbie¿no¶æ mia³aby mieæ wp³yw na wkrêcanie siê silnika ?? :-) Sam pomy¶l...
    Napisz, jak± masz instalacjê gazu, jak dawno za³o¿ona, czy tak samo chodzi na benzynie i tym podobne. Takie informacje pomog± w diagnozie.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2013
    BMW
    bmw 740
    Sk±d
    ³ódz
    Witam!
    przyczyn mo¿e byæ bardzo,bardzo du¿o.
    Najpierw komputer i b³êdy.
    Sondy jak najbardziej powoduj± twój opisany problem,marne t³umaczenie ¿e przy gazie zawsze tak bêdzie--musz± byc sprawne i koniec.
    Nie wiem w jakim stanie masz auto i jak o niego dbasz, piszê to bo czasami komputer te¿ wszystkiego nam nie powie ,a my sami zapominamy o podstawowych rzeczach eksploatacyjnych takich jak np;
    -¶wiece/cewki-------uk³ad zap³onowy
    -filtr powietrz
    -filtr paliwa/ sprawna pompa-------uk³ad paliwowy
    Sprawdz wydajno¶æ pompy paliwa i je¶li nie wiesz kiedy by³ wymieniany filtr paliwa i ¶wiece to znaczy ¿e w³a¶nie nadszed³ na nie czas.

Kiedys mia³em 530 v8 w automacie i na trasie z tego co pamiêtam to ³adnie ¶miga³a,sam start mia³a trochê s³aby.
    Ale do siódemy to najmniej 3.5 moim zdaniem,ciê¿ar robi swoje.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2013
    BMW
    bmw 740
    Sk±d
    ³ódz
    A zbie¿no¶æ moim zdaniem jak najbardziej ma wp³yw na osi±gi auta.
    Tak samo zreszta jak ³o¿yska w ko³ach ,czy uk³ad hamulcowy,a nawet odpowiednie cisnienie w ko³ach i rozmiar opon.

Do³±czy³
    Jun 2012
    BMW
    e38 740 M62B44
    Sk±d
    Krasnystaw
    Cytat Zamieszczone przez BMW MANIA Zobacz posta
    A zbie¿no¶æ moim zdaniem jak najbardziej ma wp³yw na osi±gi auta.
    Tak samo zreszta jak ³o¿yska w ko³ach ,czy uk³ad hamulcowy,a nawet odpowiednie cisnienie w ko³ach i rozmiar opon.
    Tak, ale nie na wkrêcanie siê na obroty na "luzie" ;-)

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar e4r5t
    Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    e38 3.0 v8 aut.
    Sk±d
    wroc³aw
    nie nie, co do zbie¿no¶ci chodzi³o mi tylko o spalanie i zbieranie siê:) o auto staram siê dbaæ wiadomo nie kupujê najdro¿szych czê¶ci lecz raczej zamienniki, ale wymieniam co trzeba na czas. Instalacja gazowa jest roczna i w sumie od samego pocz±tku pali du¿o, by³em kilka razy na regulacji i nic siê nie polepszy³o, bo niby jest ok. Co do przy¶pieszenia, mo¿e i na Pb jest p³ynniejszy, ale to nadal nie to samo co powinno byæ. ¦wiece mam wymienione, cewek nie wymienia³em, filtr powietrza mam KN w sumie nie wiem kiedy by³ czyszczony ja tylko wzi±³em odkurzacz i wyssa³em ca³y kurz z niego, filtru paliwa nie wymienia³em, a co do pompy to jak mam sprawdziæ czy jest sprawna?

Do³±czy³
    Jun 2012
    BMW
    e38 740 M62B44
    Sk±d
    Krasnystaw
    Filtr K&N trzeba umyæ i spryskaæ olejem, samo odkurzanie nic nie da. Je¶li zapchany, mo¿e to trochê przymulaæ auto, ale nie stawia³bym tego, jako bezpo¶redni± przyczynê bol±czek. Je¶li na benzynie te¿ Ci du¿o pali, trzeba szukaæ gdzie indziej, ni¿ w instalacji LPG. Na pocz±tek, je¶li nie masz doj¶cia do kompa, zresetuj b³êdy. Zdejmij klemy z aku i zewrzyj je na kilkana¶cie minut. Powinno wykasowaæ te¿ b³êdy w kompie LPG.
    Zbie¿no¶æ oczywi¶cie ustaw, bo zjesz opony w parê dni. Jed¼ tam, gdzie maj± komputer i za¿ycz sobie pe³n± geometriê przodu i ty³u (zbie¿no¶æ i pochylenie kó³) , bo inaczej na darmo wydasz kasê. Koszt w moim przypadku 120 pln., ale mo¿e byæ do 200 w niektórych warsztatach.
    Dla porównania podam Ci, ze mój 4,4 z instalacj± Prins spala w trasie 11 l , a w mie¶cie 18-22 l LPG. Trzylitrówka powinna je¶æ raczej sporo mniej.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2013
    BMW
    bmw 740
    Sk±d
    ³ódz
    Podpinasz siê manometrem(skala od 1do 5 barów) w przewód paliwowy gdzie¶ pod mask±,przy pomocy trójnika.
    Odpalasz normalnie silnik, a na manometr patrzysz.U mnie w 540 jest 3.5 bara, a u ciebie nie wiem,mogê sprawdziæ na jutro.
    Je¶li bêdzie odbiegaæ od tego co powinno byæ to albo filtr do wymiany albo czêsto w autach z instalacj± gazowa pompa paliwa.
    I nic tu nie dadz± sportowe ¶wiece, filtry jak paliwo nie jest podane pod odpowiednim ci¶nieniem do wtryskiwaczy które precyzyjnie odmierzaj± paliwo.
    Lub gdy masz najlepsze paliwo zalane, a iskra choæby na jednej ze ¶wiec, a jest ich u ciebie 8 ma s³ab± iskrê.
    S± to podstawowe rzeczy które wp³ywaj± na osi±gi silnika.
    Ale nie twierdzê ze u ciebie jest to czy to ,podaje tylko przyk³ad,¿e ludzie pod³±czaj± pod komputer szukaj± bóg wie czego ,a o podstawowych rzeczach dupa.

Wa¿nym parametrem diagnostycznym jest te¿ pomiar ci¶nienia spre¿ania na cylindrach,mozna wówczas stwirdziæ stan pier¶cieni t³okowych i zaworów.

mam pytanko?
    A od kiedy zauwa¿y³e¶,¿e siê s³abo wkrêca,czy mo¿e jest ci ju¿ ma³o pod butem i chcia³bys co¶ mocniejszego?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2013
    BMW
    bmw 740
    Sk±d
    ³ódz
    Cytat Zamieszczone przez chytrusek Zobacz posta
    Filtr K&N trzeba umyæ i spryskaæ olejem, samo odkurzanie nic nie da. Je¶li zapchany, mo¿e to trochê przymulaæ auto, ale nie stawia³bym tego, jako bezpo¶redni± przyczynê bol±czek. Je¶li na benzynie te¿ Ci du¿o pali, trzeba szukaæ gdzie indziej, ni¿ w instalacji LPG. Na pocz±tek, je¶li nie masz doj¶cia do kompa, zresetuj b³êdy. Zdejmij klemy z aku i zewrzyj je na kilkana¶cie minut. Powinno wykasowaæ te¿ b³êdy w kompie LPG.
    Zbie¿no¶æ oczywi¶cie ustaw, bo zjesz opony w parê dni. Jed¼ tam, gdzie maj± komputer i za¿ycz sobie pe³n± geometriê przodu i ty³u (zbie¿no¶æ i pochylenie kó³) , bo inaczej na darmo wydasz kasê. Koszt w moim przypadku 120 pln., ale mo¿e byæ do 200 w niektórych warsztatach.
    Dla porównania podam Ci, ze mój 4,4 z instalacj± Prins spala w trasie 11 l , a w mie¶cie 18-22 l LPG. Trzylitrówka powinna je¶æ raczej sporo mniej.
    o to CI bardzo ma³o pali.
    Moja by³a 525i vanos pali³a 11.5 litra na trasie,masa 1500kg
    A znajomego 540 vanos najmniej 13 litrów trasa.

Podobne w±tki

1. [silnik] M60B40 - niechêtnie siê wkrêca
    Przez Inur w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 17-10-2013, 00:43
  2. [silnik] 740i m60 Nie wkrêca siê na obroty, kopci...
    Przez pio999 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 09-04-2013, 10:13
  3. nie wkrêca siê na obroty
    Przez tobiasz w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 24-03-2010, 20:13
  4. Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 27-07-2009, 22:37
  5. Ciê¿ko siê zbiera
    Przez point6 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 7