Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 20

W±tek: du¿e spalanie, s³abo wkrêca siê na obroty i niezbyt siê zbiera

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik Awatar e4r5t
    Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    e38 3.0 v8 aut.
    Sk±d
    wroc³aw
    je¶li bêdê ustawia³ zbie¿no¶æ i geometriê na 16 calach, a pó¼niej wstawiê 19 nie bêdê musia³ na nowo ustawiaæ? W jaki sposób mogê sprawdziæ cewki, aby wykluczyæ s³ab± iskrê? Co do pomiaru ci¶nienia na cylindrach wykonaj± mi to w ka¿dym warsztacie?
    A je¶li chodzi o silnik i s³abe wkrêcanie na obroty od samego kupna tak mam, kiedy¶ wstawia³em filmik na forum to koledzy stwierdzili, ¿e jest ok, ale jak ostatnio wsiad³em do 3.5l to widzê, ¿e nie jest ok:/

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar chytrusek
    Do³±czy³
    Jun 2012
    BMW
    e38 740 M62B44
    Sk±d
    Krasnystaw
    Ustawisz na szesnastkach dobrze, to na dziewiêtnastkach te¿ bêdzie dobrze. Pamiêtaj tylko, ¿eby mieli komputer, bo inne sprzêty nie daj± rady w E38.
    Co do mocy silnika 3-litrowego, to nie spodziewa³bym siê wiele, ale raczej zrób diagnostykê komputerow±, a dopiero potem szukaj ci¶nieñ w cylindrach i s³abej iskry.
    Jeste¶ z Wrocka, jak sporo osób na forum. Popro¶, a na pewno kto¶ za ma³± op³at± zgodzi siê podjechaæ z laptopem i Inp±. To raptem kilkana¶cie minut, a da Ci obraz bol±czek Twojego auta.

Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    e38 3.0 v8 aut.
    Sk±d
    wroc³aw
    posiadam inpe, tylko ¿eby po³±czyæ siê z kompem muszê od³±czyæ licznik i jak wspomnia³em wcze¶niej pokaza³o b³±d sondy.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2013
    BMW
    bmw 740
    Sk±d
    ³ódz
    INPA to trochê lipa,lepsze s± dis,czy gt1
    Inpe mam w domu i jest to w zasadzie przegl±darka b³êdów.
    Znajomy ma disa i ten polecam,bo co tam widzia³em to szok np,
    -kompletny test vanosa i czasów wa³ków rozrz±du
    -mo¿na stwierdziæ czy ³añcuch rozrz±du daje odpowiednie czasy otwarcia
    -równo¶æ pracy cylindrów pod kontem zap³onu
    -czas wtrysku wtryskiwaczy
    -i masê innych
    To co ci pisa³em wczesniej to ka¿dy mechanik ci zrobi i najlepiej to po³aczyc wszystko razem
    na wykrêconych wszystkich ¶wiecach sprawdza siê cisnienie w cylindrach, potem miernikiem ka¿d± cewkê pokolei,bo i tak beda zdjête( my¶lê ze ze 3godz to zajmie z rozkrêcaniem) i bedziesz pewny od strony mechanicznej czy jest wszystko dobrze czy nie.
    Ja bym od tego zacz± ,bo auto nie jest ju¿ nowe a bêdziesz wiedzia³ w jakim stanie masz motorek.
    Z drugiej strony chytusek dobrze pisze,nie oczekuj zbyt wiele po 3000cm w tak ciê¿kim aucie.
    Ale spokojnie wszystko sobie przemy¶l i rzeczywi¶cie zacznij od dobrego komputera z dobrym mechanikiem

A mo¿e po wymianie sond lambda bêdzie wszystko dobrze.
    Objawem zu¿ytej sondy lambda s± te¿ wiêksze lub mniejsze trzêsawki silnikiem(nierówna praca)
    Czy takie co¶ wystêpuje u Ciebie?

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez e4r5t Zobacz posta
    Witam, mam pytanie poniewa¿ moje auto do¶æ du¿o pali gazu jak i LPG je¿d¿±c po mie¶cie komputer pokazuje mi 25-30l ¶rednio na pe³nym zbiorniku 60l robie 280km jazda spokojna do tego jako¶ wolniej wkrêca siê na obroty w sensie wciskam peda³ gazu i jest takie opó¼nienie, oraz ta wskazówka jako¶ nie idzie tak szybko do góry, ostatnio mia³em porównanie z silnikiem 3.5l i tam wskazówka sz³a jak szalona, peda³ gazu reagowa³ idealnie. U mnie w aucie, ¿eby poczuæ jakie¶ wci¶niecie w fotel, albo lepsze zebranie muszê peda³ gazu wcisn±æ do koñca najlepiej z KD, nie ma czego¶ takiego, ¿e lekko wciskam peda³ gazu i jest fajne p³ynne zbieranie. Podpina³em pod kompa to jest problem tylko z sonda, ale z tego co czyta³em jak ma siê gaz to komputer zawsze bêdzie pokazywa³ na sondê. Co powinienem sprawdziæ, wymieniæ, aby wszystko by³o ok? Czy, ¼le ustawiona zbie¿no¶æ bardzo wp³ywa na wiêksze zu¿ycie paliwa oraz przy¶pieszenie? Wymienia³em dr±¿ek kierowniczy i jeszcze nie mia³em okazji pojechaæ na zbie¿no¶æ.

jak masz gaz odlacz aku na 15 minut, u nie jezdzij na gazie, tylko na benzynie, przejedz 50-100 km i jak nie pomog³o to:

1. "pozycz" czujniki po³o¿enia walka rozrz±du (j.w.)

2. "pozycz" przeplywke (lub jed¼ do mechanika co robi bmw i ma z czego prze³o¿yæ na chwilê)

obie rzeczy przerabialem i jako jedne z bardzo niewielu dawa³y spalanie oko³o 28l, kiepsko te¿ wychodzi³y na diagnostyce komputerowej, kiepskie wkrecanie siê na obroty

padnieta lambda nie da ci a¿ takiego spalania, poza tym w miarê ³atwo ja zdiagnozujesz (sygna³, jego poziomy, przebieg, opory grzalek - patrz katalog bosch)

efekt na lambdzie/blad mo¿e byæ spowodowany powyzszymi awariami i mmo¿e byæ mylny dlatego bym lambdy rusza³ w mega ostatniej kolejno¶ci

3. jakie¶ mega lewe powietrze typu ze co¶ ci siê rozlaczylo w silniku (jaki w±¿ , rurka itp) , btw jakie masz korekty LTFT?

4 mo¿e lambdy? ... albo co¶ innego. ...w±tpiê ale mo¿e :-) jak ju¿ dojdziesz koniecznie daj znaæ na koñcu tego w±tku!

Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    e38 3.0 v8 aut.
    Sk±d
    wroc³aw
    Chyba wypiszê na kartce wszystko i zaniosê mechanikowi i niech patrzy:D W sumie znam mechanika co je¼dzi te¿ e38 taki sam silnik tylko manual:) co do drgañ silnika czasami s± wyczuwalne bardziej, a czasami ledwo je wyczuæ, ale s± zawsze, na gazie oczywi¶cie wiêksze ni¿ na benzynie, zauwa¿y³em jeszcze, ¿e jak lekko nacisnê peda³ gazu, ale tak naprawdê delikatnie to obroty zaczynaj± mi falowaæ i to do¶æ mocno, a wystarczy, ¿e puszczê lub dodam wiêcej, ¿e strza³ka na obrotomierzu siê ruszy i jest ok.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez e4r5t Zobacz posta
    Chyba wypiszê na kartce wszystko i zaniosê mechanikowi i niech patrzy:D W sumie znam mechanika co je¼dzi te¿ e38 taki sam silnik tylko manual:) co do drgañ silnika czasami s± wyczuwalne bardziej, a czasami ledwo je wyczuæ, ale s± zawsze, na gazie oczywi¶cie wiêksze ni¿ na benzynie, zauwa¿y³em jeszcze, ¿e jak lekko nacisnê peda³ gazu, ale tak naprawdê delikatnie to obroty zaczynaj± mi falowaæ i to do¶æ mocno, a wystarczy, ¿e puszczê lub dodam wiêcej, ¿e strza³ka na obrotomierzu siê ruszy i jest ok.
    tojeszcze poszukaj moich postow jak zdiagnozowac lewe powietrze (BREAK CKEANER+OBD+STFT) i te¿ daj mechanikowi (nie ka¿dy potrafi to porz±dnie zrobiæ) :P

jak wrócisz od mechanika to daj znaæ potem w tym w±tku co to w koñcu by³o? :-)

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar S1 POLAK
    Do³±czy³
    May 2011
    BMW
    By³o e36 320is,e46 320i ,jest e38 735i automat ;)
    Sk±d
    735i z Hildesheim-Niemcy,Ja z Ciêciny-Powiat ¯ywiecki
    Blog
    7
    Witam wszystkich ja mia³em podobny problem tzn. s³abo siê wkreca³ na obroty i spalanie masakryczne tzn. pokazywa³o mi max co komputer pokazuje, nie wiem jak to jest z gazem bo nie mam ,ale u mnie wymiana lewego czujnika po³o¿enia wa³ka rozrz±du za³atwi³a sprawe

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    no i jak tam wróci³ od mechanika ju¿?

Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    e38 3.0 v8 aut.
    Sk±d
    wroc³aw
    wróci³ od mechanika:)ale wczesniej wyczyscilem filtr kn bo tu chyba siedzial problem narazie go tylko oplukalem i zalozem i auto idzie jak szatan na obroty wkreca sie prawie jak motor, a gdy jezdze po miescie spalanie na kompie idzie w dol gdzie zawsze roslo;D mechanik sprawe obadal i mowi ze wszytsko sprawne sondy ok,czujnik walka ok na kompie wyskoczyl mu blad przeplywki ale mowi ze to dlatego bo odpinalem ja kiedys, lewego powietrza nigdzie nie ma, przeczyscil silnik krokowy,aby drgan nie bylo, bo moze wina tu lezec. Jedynie co powiedzial, ze skrzynia chodzi mi jakby na polsprzegle, ze na starcie jakby przeciaga nie wiem o co dokladnie chodzi ktos sie orientuje? ma mi sprawdzic jeszcze poziom oleju w skrzyni, bo moze jest za malo.
    Ostatnio edytowane przez e4r5t ; 07-06-2013 o 17:58

Podobne w±tki

1. [silnik] M60B40 - niechêtnie siê wkrêca
    Przez Inur w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 16-10-2013, 23:43
  2. [silnik] 740i m60 Nie wkrêca siê na obroty, kopci...
    Przez pio999 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 09-04-2013, 09:13
  3. nie wkrêca siê na obroty
    Przez tobiasz w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 24-03-2010, 19:13
  4. Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 27-07-2009, 21:37
  5. Ciê¿ko siê zbiera
    Przez point6 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 7