Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 70

Wątek: Klimatyzacja - ktoś ogarnięty?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E32 730i m30b30, e32 740iA 1993r
    Tak jak kolega seban123 pisał nabić najpierw azotem. U mnie po nabiciu było słychać delikatne syczenie z okolic tunelu środkowego, po wcześniejszym zdjęciu osłon. W ten o to sposób szybko znalazłem nieszczelność. Rozszczelnił się parownik klimatyzacji.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    728i
    Nabij od razu z barwnikiem/kontrastem. Oszdzędzisz czasu i paliwa na jeżdżenie tam i spowrotem 4 razy.
    1. nabijesz,
    2. dwa dni później pojedziesz i sprawdzą ciśnienia HP/LP + prześwietlą układ i dowiesz się całej prawdy.

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Cytat Zamieszczone przez bartolo Zobacz posta
    Nabij od razu z barwnikiem/kontrastem. Oszdzędzisz czasu i paliwa na jeżdżenie tam i spowrotem 4 razy.
    1. nabijesz,
    2. dwa dni później pojedziesz i sprawdzą ciśnienia HP/LP + prześwietlą układ i dowiesz się całej prawdy.
    Ale musisz pamiętać, że azot jest za darmo niemalże, a w takim wypadku straci natychmiast kasę za czynnik, jeżeli jest tak duża nieszczelność. Kolega Seban w tej kwestii ma rację.
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    728i
    Azot może jest za darmo, ale robocizna nie :) Zaś taka ilość kontrastu to jakieś 30 plnuff.

Moderator Mod Awatar damian23zgc
    BMW
    BMW e65 745i;VW Passat B6
    Przy malej nieszczelnosci nie zrobi nawet prozni spokojnie panowie jesli gaz nie uciekl przez zaworek bezpieczenstwa , to bedzie widac po podlaczeniu maszyny gdzie ucieka. No chyba ze naprawde nieszczelnosc jest tak mala, ze gaz sie ulotni przez rok.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Marcin-e32
    BMW
    E32 '92 735i
    Trochę podepnę się pod temat, skoro zszedł już na nieszczelności. U mnie wydajność klimy po 3 latach zdecydowanie spadła, pora wybrać się do serwisu na uzupełnienie czynnika, zanim jednak nastąpi ten moment mam kilka pytań i wątpliwości:

1. Czy wiatrak klimatyzacji załącza się automatycznie po wciśnięciu guzika klimy na panelu, czy dopiero po jakimś czasie?
    2. Czy wiatrak klimatyzacji powinien obracać się swobodnie gdy np na wyłączonym silniku spróbuję nim zakręcić?
    3. Po rozebraniu bocznych osłon tunelu zauważyłem, że zawór rozprężny od klimy jest pokryty tłustawą i zielonkawą cieczą (podejrzewam że do wymiany są oringi - czy ktoś wie w jaki sposób przystąpić do wymiany? Jechać do zakładu w celu wyciągnięcia czynnika, pozniej demontaż zaworu i wymiana oringów? Czy proces jest bardziej skomplikowany? Chyba, że to jakiś minimalny wyciek płynu chłodniczego, który już raczej nie ubywa.
    --------------
    Pozdrawiam,
    Marcin

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    1. zawsze się kręci na wolnym biegu jak włączysz klimę
    2. tak powinien się swobodnie obracać
    3. nie powinno być tłuste, to oznacza, że tam wychodzi olej z czynnikiem, trzeba spuścić wszystko razem z olejem podciśnieniem, potem rozebranie i uszczelnienie

Ale jeżeli długo klimy nie włączałeś, to możliwe, że wystarczy nabić i będzie ok, bo ten olej mógł tam zejść od suchych uszczelek, o które w środku nie trudno, w końcu nagrzewnica zimą płonie.
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany Użytkownik Awatar Marcin-e32
    BMW
    E32 '92 735i
    OK, dziękuję za info. Czyli generalnie czeka mnie większa robota bo:

1. Wentyl się nie kręci przy włączeniu klimy.
    2. Wentyl jest strasznie sztywny i nie kręci się gdy próbuję nim zakręcić
    3. Klimę włączałem regularnie, nie mam natomiast pojęcia od kiedy nie kręci się wentyl i od tego trzeba zacząć. Czy korzystając z okazji gdzie w układzie nie będzie czynnika/oleju warto zwrócić na coś uwagę i ew. wymienić? Zależy mi na kompleksowym serwisie.

Pozdrawiam,
    Marcin
    --------------
    Pozdrawiam,
    Marcin

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    Ja bym się zdał na diagnostykę jakiegoś sensownego serwisu klimy.

Jak zatarł się wentylator podczas pracy klimy to mogło być różnie i trzeba to dobrze zdiagnozować. Na odległość to można Cię tylko zmartwić, wymyślając co się stało. Spokojnie jedź, a chłopaki znajdą, klima to nie loty w kosmos:)
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E24 - 635 CSi, E32 - 750iL, E34 - 530i
    Blog
    12
    Nieszczelnosci przy rozpreznym zdarzaja sie relatywnie czesto. Mialem juz do czynienia z trzema. Wymiana oringow nie jest skomplikowana. W ASO kosztuja ciaki. Zaopatrz sie w oringi do zaworu, oringi do osuszacza, osuszacz I jesli lubisz dlubac, wymien sobie to wszystko sam. Do zakladu jedz tylko sprawdzic szczelnosc/naladowac.
    Co do wentylatora zas, poprostu sie zatarl. Wymien na inny. Wentylator ten ma niewielki wplywna klimatyzacje. Dopoki nie bedzie dzialal, klima bedzie miala mniejsza wydajnosc w czasie postoju. Oczywiscie zdrowiej dla chlodzenia silnika, zeby dzialal, ale klime ruszysz I bez niego.