Dodam od siebie, ¿e w m62 zanim wymieni³em uszczelki pod deklami, to je splanowa³em poziomic± na któr± nawin±³em drobny papier scierny by uzyskaæ lico, bo wewnêtrzny styk gdzie id± ¶wiece, by³ wklês³y o jakie¶ 0,5mm z zewnêtrznym stykiem.
Dodam od siebie, ¿e w m62 zanim wymieni³em uszczelki pod deklami, to je splanowa³em poziomic± na któr± nawin±³em drobny papier scierny by uzyskaæ lico, bo wewnêtrzny styk gdzie id± ¶wiece, by³ wklês³y o jakie¶ 0,5mm z zewnêtrznym stykiem.
Nie zazdroszczê roboty.
¯eby ¶ci±gn±æ pokrywy w V12 i wymieniæ uszczelki musisz zdemontowaæ kolektory. Sprawd¼ czy odmy s± ok, moje ssa³y powietrze by³o to s³ychaæ na odpalonym silniku. Te gumki ( nr.5 na rysunku ) wymieni³bym bo pewnie s± leciwe a przy demonta¿u mog± te¿ popêkaæ a dostêp do nich nie jest za bardzo wygodny jak wszystko jest w ca³o¶ci.
Najbardziej obawia³em siê ¿e mog± byæ uszkodzone uszczelki kolektorów po tylu latach ale o dziwo by³y ok a finansowo ich wymiana mog³aby byæ bardzo bolesna bo za 3 "dziury" taka uszczelka oko³o 6 stówek a wiadomo trzeba 4.
Aha, uszczelki zak³ada³em ori, koszt oko³o 120/szt tak¿e szkoda sobie poopy zawracaæ i szukaæ zamienników.
Uszczelki ju¿ mam te¿ orygina³y ...co odg³osu ssania to w³a¶nie taki s³yszê z okolic odmy na odpalonym silniku...czyli co odma do wymiany??
Tak moze byc na odmie jest z tylu taki malutki otworek je¶li pêk³a membrana to przez ten otwór zasysa powietrze ja rêka wymacalem :) i palcem przytykalem to przestawa³o sycz±c , jest jeszcze uszczelka pod odma
Ile dajesz tyle dostajesz !!!
Dok³adnie, uszczelka odmy mo¿e byæ ju¿ twarda jak kamieñ i nie ma szczelno¶ci.
Ja dla ¶wiêtego spokoju wymieni³em obie odmy i te gumki.
nikt tutaj nie pisze o wymianie popychaczy hydraulicznych oraz kontroli d¼wigienek. W tak starych autach to podstawa, je¿eli auto ma mieæ seryjn± moc i ¿eby tam nigdy nie wracaæ.
popychacze maj± gwarancjê dzia³ania do oko³o 150 kkm i 10 lat jak podaje INA, a prawda jest taka, ¿e jak siê to rozbierze to wszystko jest podebrane, i rolki d¼wigienek i g³ówki popychaczy
no chyba, ¿e wszyscy macie po 100kkm przebiegu...
do tego obowi±zkowe k±panie listew olejowych.
pozdrawiam Bartek