Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 35

W±tek: [e32] m30b35 niski poziom ja³owych obrotów na BP plus brak mocy na "do³kach"

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2012
    BMW
    F01 750d RWD
    Sk±d
    ...
    Obrotów nie ustawisz. Tym steruje DME jak kolega wy¿ej napisa³. Szukaj przyczyny w uk³adzie dolotowym. W Twoim przypadku bêdzie to co¶ nie halo z przepustnic± lub którym¶ z jej elementów steruj±cych. Podepnij auto pod kompa. Obserwacja parametrów rzeczywistych silnika du¿o Ci powie je¶li wiesz o co biega. Je¶li nie to oddaj do do¶wiadczonego mechanika i naprawi usterkê szybko i sprawnie zanim wzrosn± koszta niepotrzebnie. Pozdrawiam

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar nino
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E32 735
    Sk±d
    Katowice
    Wymieñ elementy na nowe z BMW nr 13 i 15 http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/di...a-eml/vDA38180 - jestem w³a¶nie po tej operacji i silnik zdecydowanie równiej chodzi i trzyma wzorowo obroty - dodatkowo przeczy¶æ przepustnice, u mnie by³o bardzo du¿o syfu. Koszt operacje 70z³ + 30 minut pracy.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2011
    BMW
    E32 730i '92
    Sk±d
    Warszawa
    Powiem tak od samego pocz±tku masz sekwencje ? Jak wcze¶niej by³ blos czy co¶ innego to proponuje zdj±æ przep³ywomierz ( jak jest klapkowy jak nie to nie ma sensu zawracaæ g³owê tym postem ) , ¶rubokrêt i sprawdziæ jak dzia³a klapka. Bo mo¿e na wybojach klapka zacina siê ? Albo mo¿e jakie¶ przewody powietrza nale¿y wymieniæ ? Gaz jest fajny pod warunkiem ¿e od pocz±tku jest dobra sekwencja. ¯a³uje ¿e dwa lata temu po zakupie krowy nie wymieni³em na sekwencje ale uwierzy³em w³a¶cicielowi i internetowi ¿e blos nie strzela a teraz siê bujam i szukam przep³ywomierza.

@ SkeYT
    Przepustnica nie odpowiada za uk³ad dolotowy tylko przep³ywomierz. Chyba ¿e chodzi³o Ci o to i o to.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Sep 2010
    BMW
    E32 730 I m30b30
    Sk±d
    Lublin
    Blog
    1
    gaz od pocz±tku jest sekwencyjny. A przep³ywka by³a ustawiana i chodzi³o ¶licznie. Po jakim¶ czasie w³asnie zaczê³o siê tak dziaæ.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Nowiq
    Do³±czy³
    May 2012
    BMW
    e32
    Sk±d
    Hajnówka
    Spróbuj reset kompa zrobiæ, skoro wszystko jest sprawne podobno. Od wolnych jest komputer, a nie ¶rubka jak w ga¼nikowcach :)

Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E32 735
    Sk±d
    Katowice
    Cytat Zamieszczone przez kyky7er Zobacz posta
    gaz od pocz±tku jest sekwencyjny. A przep³ywka by³a ustawiana i chodzi³o ¶licznie. Po jakim¶ czasie w³asnie zaczê³o siê tak dziaæ.
    Sprawdza³e¶ elementy o których napisa³em Ci wcze¶niej? moja potrafi³a ko³ysaæ od 400 do 800 obrotów, czasem mia³em wra¿enie, ¿e walnie w przep³ywkê mimo sekwencji. Po wymianie wê¿yków i czyszczeniu przepustnicy auto nie do poznania. Sprawd¼ dok³adnie szczelno¶æ.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Sep 2010
    BMW
    E32 730 I m30b30
    Sk±d
    Lublin
    Blog
    1
    zmêczony by³ przewód nr.10 wymieni³em i auto przesta³o traciæ moc na do³kach. Zostaje mi jeszcze czyszczenie przepustnicy bo delikatnie szarpie w granicahc 500-1500 obr/min

Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E32 735
    Sk±d
    Katowice
    Cytat Zamieszczone przez kyky7er Zobacz posta
    zmêczony by³ przewód nr.10 wymieni³em i auto przesta³o traciæ moc na do³kach. Zostaje mi jeszcze czyszczenie przepustnicy bo delikatnie szarpie w granicahc 500-1500 obr/min
    Z Twojej odpowiedzi wygl±da na to, ¿e nie sprawdza³e¶ elementów 13 i 15. Element nr 10 bez rozbierania mo¿na oceniæ czy jest do wymiany czy nie. Jak ¶ci±gniesz przepustnice, to zerknij tam, minimalne pêkniêcia kwalifikuj± do wymiany. Nie rozbieraj przepustnicy tylko j± wyczy¶æ porz±dnie. Jest trochê grzebaniny, ale efekt jest widoczny w 100%.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Sep 2010
    BMW
    E32 730 I m30b30
    Sk±d
    Lublin
    Blog
    1
    Czyli wustarczy j± zdj±c ? czy musze te¿ rozkrêcaæ j± od strony wtyczki ?

Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E32 735
    Sk±d
    Katowice
    Tylko ja zdejmij i przeczysc porz±dnie o ile jest usyfiona - u mnie by³a. Nie rozkrecaj od strony wtyczki, odczep tylko wtyczkê. Mo¿e byæ delikatne gimnastykowanie zeby przepustnice wyci±gn±æ, bo przeszkadza listwa, ale da siê. Jak sciagniesz ja to powiniene¶ ¶ci±gn±æ przewód który wchodzi do kolektora - jest centralnie pod przepustnica - prawdopodobnie jest do wymiany, chyba, ze kto¶ wcze¶niej ju¿ to zrobi³. Je¶li nie masz drugiego na podmiane, to siê za to nie zabieraj dopóki nie bêdziesz mieæ. Temat u siebie przerobilem pare dni temu i jest lala. Sprawd¼ równie¿ wszystkie wêze od instalacji gazowej, te id±ce do wtryskow zw³aszcza.

Podobne w±tki

1. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 04-05-2012, 15:28
  2. [silnik] ¦rednica rur w M30B35 - problem nieszczelnej "plecionki"
    Przez BRABUS w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 11-04-2012, 13:24
  3. [skrzynia] Niski poziom oleju???
    Przez stachu0505 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 21-08-2011, 20:32
  4. Niski poziom oleju