Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: [e32] m30b35 niski poziom jałowych obrotów na BP plus brak mocy na "dołkach"

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    F01 750d RWD
    Obrotów nie ustawisz. Tym steruje DME jak kolega wyżej napisał. Szukaj przyczyny w układzie dolotowym. W Twoim przypadku będzie to coś nie halo z przepustnicą lub którymś z jej elementów sterujących. Podepnij auto pod kompa. Obserwacja parametrów rzeczywistych silnika dużo Ci powie jeśli wiesz o co biega. Jeśli nie to oddaj do doświadczonego mechanika i naprawi usterkę szybko i sprawnie zanim wzrosną koszta niepotrzebnie. Pozdrawiam

Doświadczony Użytkownik Awatar nino
    BMW
    E32 735
    Wymień elementy na nowe z BMW nr 13 i 15 http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/di...a-eml/vDA38180 - jestem właśnie po tej operacji i silnik zdecydowanie równiej chodzi i trzyma wzorowo obroty - dodatkowo przeczyść przepustnice, u mnie było bardzo dużo syfu. Koszt operacje 70zł + 30 minut pracy.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E32 730i '92
    Powiem tak od samego początku masz sekwencje ? Jak wcześniej był blos czy coś innego to proponuje zdjąć przepływomierz ( jak jest klapkowy jak nie to nie ma sensu zawracać głowę tym postem ) , śrubokręt i sprawdzić jak działa klapka. Bo może na wybojach klapka zacina się ? Albo może jakieś przewody powietrza należy wymienić ? Gaz jest fajny pod warunkiem że od początku jest dobra sekwencja. Żałuje że dwa lata temu po zakupie krowy nie wymieniłem na sekwencje ale uwierzyłem właścicielowi i internetowi że blos nie strzela a teraz się bujam i szukam przepływomierza.

@ SkeYT
    Przepustnica nie odpowiada za układ dolotowy tylko przepływomierz. Chyba że chodziło Ci o to i o to.

Vip Vip
    BMW
    E32 730 I m30b30
    Blog
    1
    gaz od początku jest sekwencyjny. A przepływka była ustawiana i chodziło ślicznie. Po jakimś czasie własnie zaczęło się tak dziać.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Nowiq
    BMW
    e32
    Spróbuj reset kompa zrobić, skoro wszystko jest sprawne podobno. Od wolnych jest komputer, a nie śrubka jak w gaźnikowcach :)

BMW
    E32 735
    Cytat Zamieszczone przez kyky7er Zobacz posta
    gaz od początku jest sekwencyjny. A przepływka była ustawiana i chodziło ślicznie. Po jakimś czasie własnie zaczęło się tak dziać.
    Sprawdzałeś elementy o których napisałem Ci wcześniej? moja potrafiła kołysać od 400 do 800 obrotów, czasem miałem wrażenie, że walnie w przepływkę mimo sekwencji. Po wymianie wężyków i czyszczeniu przepustnicy auto nie do poznania. Sprawdź dokładnie szczelność.

Vip Vip
    BMW
    E32 730 I m30b30
    Blog
    1
    zmęczony był przewód nr.10 wymieniłem i auto przestało tracić moc na dołkach. Zostaje mi jeszcze czyszczenie przepustnicy bo delikatnie szarpie w granicahc 500-1500 obr/min

BMW
    E32 735
    Cytat Zamieszczone przez kyky7er Zobacz posta
    zmęczony był przewód nr.10 wymieniłem i auto przestało tracić moc na dołkach. Zostaje mi jeszcze czyszczenie przepustnicy bo delikatnie szarpie w granicahc 500-1500 obr/min
    Z Twojej odpowiedzi wygląda na to, że nie sprawdzałeś elementów 13 i 15. Element nr 10 bez rozbierania można ocenić czy jest do wymiany czy nie. Jak ściągniesz przepustnice, to zerknij tam, minimalne pęknięcia kwalifikują do wymiany. Nie rozbieraj przepustnicy tylko ją wyczyść porządnie. Jest trochę grzebaniny, ale efekt jest widoczny w 100%.

Vip Vip
    BMW
    E32 730 I m30b30
    Blog
    1
    Czyli wustarczy ją zdjąc ? czy musze też rozkręcać ją od strony wtyczki ?

BMW
    E32 735
    Tylko ja zdejmij i przeczysc porządnie o ile jest usyfiona - u mnie była. Nie rozkrecaj od strony wtyczki, odczep tylko wtyczkę. Może być delikatne gimnastykowanie zeby przepustnice wyciągnąć, bo przeszkadza listwa, ale da się. Jak sciagniesz ja to powinieneś ściągnąć przewód który wchodzi do kolektora - jest centralnie pod przepustnica - prawdopodobnie jest do wymiany, chyba, ze ktoś wcześniej już to zrobił. Jeśli nie masz drugiego na podmiane, to się za to nie zabieraj dopóki nie będziesz mieć. Temat u siebie przerobilem pare dni temu i jest lala. Sprawdź również wszystkie węze od instalacji gazowej, te idące do wtryskow zwłaszcza.