Witam,zanim zabiorę się za sprawdzenie wszystkiego po kolei chciałem was zapytać czy mieliście podobny problem z ASC.Objawem jest lekkie podszarpywanie przy stałej prędkośći,po wyłączeniu ASC problem znika.m30 z elektroniczną przepustnicą.
Witam,zanim zabiorę się za sprawdzenie wszystkiego po kolei chciałem was zapytać czy mieliście podobny problem z ASC.Objawem jest lekkie podszarpywanie przy stałej prędkośći,po wyłączeniu ASC problem znika.m30 z elektroniczną przepustnicą.
"Myślenie to najcięższa praca z możliwych i pewnie dlatego tak niewielu ją podejmuje." - Henry Ford
Podszarpywanie jest wyczuwalne przez podróżujących, czy tylko słychać chwilową zmianę dźwięku silnika?
Nein! Mein Schnitzel!
Można to porównać z efektem kończącego się paliwa,lekkie zdławienie co kilka sekund.
"Myślenie to najcięższa praca z możliwych i pewnie dlatego tak niewielu ją podejmuje." - Henry Ford
Mam M30 z ASC i EML i zdarza mi się takie coś przy prędkościach rzędu 60-90 km/h. U mnie występuje bardzo rzadko i szarpnięcie jest przeważnie jedno krótkie, nie próbowałem odłączać ASC.
Mr. Perfect 4 x K1 World Champion
Z ASC poprostu jest walka, żeby mieć spokój najlepiej zmienić wiązkę silnika oraz inne elementy związane z ASC na te z wersji o przepustnicy na linkę... Jak dasz mocno gazu podczas jazdy masz komunikat ASC ? czy poprostu sobie szarpie? jeśli po wyłączenu problem ustaje to masz tu walnięty sterownik ABS/ASC najlepiej przeprogramować na obsługe samego ABS bez ASC tak jak zrobiłem w swojej poprzedniej E32 i komunikat ASC nicht activ i spokój raz na zawsze. Sterownik przepustnicy jak i przepustnice uznaje za sprawną ponieważ twierdzisz że po wyłączeniu ASC problem ustaje. Można też ew, wywalić przekaźnik ASC.
Kaczy ale tu chodzi o to by problem rozwiązać i ASC zostawić, a nie usuwać i wyłączać wszystko co się da i co tylko może generować błędy lub problemy.
~ wysłane poprzez Tapatalk
Kolega miał podobnie - okazało się winę ponosiły opony - różne rozmiary z przodu i z tyłu. Po zmianie na identyczne problem znikł.
Mam podobny problem. Odpalam auto, przejadę się kawałek potem zdławienie silnika i ASC się wyłącza (świecie się kontrolka między zegarami). Na komputerze wywaliło błąd sterowania pracą silnika DME. Teraz się zastanawiam czy wymienić to DME na jakąś używkę czy oddać do regeneracji.
Koledzy, a tak w ogóle co to może jeszcze być ?
u ciebie pada EML,rozebrać przeczyścić złożyć(jak miałem 735 na eml to to pomogło)