Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 14

W±tek: Wiosenny problem z LPG?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar neonunit
    Do³±czy³
    Jun 2010
    BMW
    '95 740i
    Sk±d
    Poznañ/£ód¼

Wiosenny problem z LPG?

Witajcie. Na pocz±tek napiszê ¿e mam instalacjê Prinsa w M60B40 która do tej pory chodzi³a bez zastrze¿eñ, filtry wymieniane co 20,000km na oryginalne Prinsa w serwisie Prinsa :P
    Ostatnia wymiana filtrów mia³a miejsce na krótko przed ¶wiêtami. Zaraz po tym zatankowa³em do pe³na w Poznaniu i pojecha³em do £odzi (230km). Na miejscu trochê ponad 600km na krótkich trasach na paliwie z £odzi i okolic (tankujê tylko na BP bo zbieram punkty) i wtedy zaczê³y siê problemy.
    Wszystko jest OK kiedy przy przyspieszaniu wciskam delikatnie peda³ gazu. Jednak kiedy chcê ¿wawiej ruszyæ spod ¶wiate³ i wciskam peda³ g³êbiej to auto zaczyna - mówi±c niefachowo - rwaæ. Pocz±tkowo my¶la³em ¿e to skrzynia ju¿ siê koñczy ale potem zaobserwowa³em ¿e problem wystêpuje tylko przy je¼dzie na LPG. Kiedy chcê szybciej przyspieszyæ to auto dostaje mu³a i zaczyna siê d³awiæ. S± momenty, ¿e na u³amek sekundy o¿yje i obroty poszybuj± w górê jak powinny, ale po chwili znowu dostaje czkawki.
    Ostatnio z tym problemem spotka³em siê jesieni± ubieg³ego roku. Od tamtej pory wszystko by³o OK a¿ do teraz.

Moje tezy:
    1) Który¶ z elementów instalacji LPG wymaga naprawy/wymiany (je¶li by tak by³o to problem nie pojawi³by siê tak nagle tylko wcze¶niej by³yby oznaki tego ¿e co¶ jest nie tak)
    2) Który¶ z elementów uk³adu zap³onowego wymaga naprawy/wymiany (to samo)
    3) Trafi³em na paliwo niskiej jako¶ci? (zobaczymy czy po tankowaniu w Pozku siê poprawi)
    4) Na zimê gaz LPG by³ wzbogacony i problem móg³ nie wystêpowaæ, a z nadej¶ciem wiosny (kalendarzowej) na stacjach zacz±³ pojawiaæ siê gorszy gaz? (to by wyja¶nia³o czemu na czas zimy problem znik³)

Co my¶licie?

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    E66 735Li
    Sk±d
    ¯ory
    Je¶li tylko na gazie jest k³opot to skupi³bym siê najpierw na tej instalacji.
    S± ró¿ne teorie odno¶nie gazu zimowego i letniego. Niektórzy zalecaj± regulacjê instalacji zarówno po przej¶ciu na gaz zimowy i kolejn± po pojawieniu siê gazu letniego.
    Jed¼ na regulacjê instalacji, sprawdz± czy reduktor trzyma ci¶nienie oraz skontroluj± wtryskiwacze. Mo¿e w tych elementach jest problem.
    Osobi¶cie tankujê na BP i zero problemów. Ostatnio na Orlenie i te¿ bez k³opotów.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Kolego mam tak samo na LPG.
    Zastanawia³em siê czy to nie gaz z BP.

Mam nowy reduktor, który zrobi³ mo¿e 7tkm (i filtry te¿).
    Wydaje mi siê, ¿e to kwestia zimowej mieszanki LPG. Ostatnio pyta³em podczas tankowania, czy to ju¿ letnia mieszanka, to facet od pistoleta powiedzia³, ¿e zimowa przecie¿ jest lepsza...

Jak widzimy, chyba jednak nie.

Na Twoim miejscu poczeka³bym a¿ bêdzie lepsza proporcja propan/butan i wtedy sprawdzi³ czy problem znikn±³.
    Ja tak chcê w³a¶nie zrobiæ.
    Nein! Mein Schnitzel!

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar nino
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E32 735
    Sk±d
    Katowice
    My¶lê, ¿e to kwestia gazu. Zatankuj gdzie indziej i zobacz co siê dzieje. Na wiosnê mo¿na zrobiæ kalibracjê ponown±, ale akurat w przypadku Twojej instalacji to ma³o prawdopodobne ¿eby co¶ siê samo "poprzestawia³o".

Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E32 735
    Sk±d
    Katowice
    Cytat Zamieszczone przez brunoz Zobacz posta
    Kolego mam tak samo na LPG.
    Zastanawia³em siê czy to nie gaz z BP.

Mam nowy reduktor, który zrobi³ mo¿e 7tkm (i filtry te¿).
    Wydaje mi siê, ¿e to kwestia zimowej mieszanki LPG. Ostatnio pyta³em podczas tankowania, czy to ju¿ letnia mieszanka, to facet od pistoleta powiedzia³, ¿e zimowa przecie¿ jest lepsza...

Jak widzimy, chyba jednak nie.

Na Twoim miejscu poczeka³bym a¿ bêdzie lepsza proporcja propan/butan i wtedy sprawdzi³ czy problem znikn±³.
    Ja tak chcê w³a¶nie zrobiæ.
    Ja tankujê na shellu albo lukoilu, raz mia³em dziwne objawy po tankowaniu na orlenie, zala³em znowu na lukoilu i przesz³o. Prawda jest taka, ¿e gaz w ogóle na stacjach jest ¶redniej jako¶ci i to zale¿y jak siê trafi. Jak auto je¼dzi³o sprawnie i po tankowaniu zaczê³y siê cyrki, to stawiam tylko na jako¶æ gazu.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar neonunit
    Do³±czy³
    Jun 2010
    BMW
    '95 740i
    Sk±d
    Poznañ/£ód¼
    Ma³y apdejt. Okazuje siê, ¿e problem wystêpuje równie¿ na benzynie, ale na gazie jest zdecydowanie gorzej. Na Pb auto jako¶ lepiej sobie radzi z d³awieniem siê, poza tym wystêpuje ono tylko w niskim przedziale obrotów 800-1500. Ciekawe co siê mog³o staæ. Wieczorem podepnê komputer i mo¿e co¶ uda mi siê zobaczyæ...

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    E66 735Li
    Sk±d
    ¯ory
    Mo¿e sprawd¼ najprostsz± rzecz jak filtr powietrza :)

Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E32 735
    Sk±d
    Katowice
    Cytat Zamieszczone przez neonunit Zobacz posta
    Ma³y apdejt. Okazuje siê, ¿e problem wystêpuje równie¿ na benzynie, ale na gazie jest zdecydowanie gorzej. Na Pb auto jako¶ lepiej sobie radzi z d³awieniem siê, poza tym wystêpuje ono tylko w niskim przedziale obrotów 800-1500. Ciekawe co siê mog³o staæ. Wieczorem podepnê komputer i mo¿e co¶ uda mi siê zobaczyæ...
    ¦wiece? Cewka? Przewody? Sprawd¼ elementy uk³adu zap³onowego na pocz±tek.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Moim zdaniem problemy z benzyn± wynikaj± z adaptacji na LPG. Widocznie tak kiepski LPG, ¿e komp próbuje jako¶ przepaliæ to paliwo i przestawia adaptacjê.
    No a przy powrocie na benzynê znowu ustawienia mu nie pasuj± i szwankuje.

U mnie bulgot jakby na 7 garnkach jest czasem w zakresie obrotów podczas gwa³towniejszego ruszania z 2. biegu spod ¶wiate³ (ale nie takiego pa³owania - choæ wtedy s± ju¿ zaj±kniêcia). Nie dzieje siê to zawsze wiêc nie jest to jako¶ upierdliwe. Na benzynie z kolei wymiata a¿ ³eb urywa. I to jest dla mnie najwa¿niejsze, ¿e z silnikiem wszystko jest OK. LPG i tak wylatuje u mnie jak skoñczy siê legalizacja butli za 3 lata.

Jestem ciekaw, kiedy bêdzie letnia mieszanka LPG, na której mia³em przecie¿ robion± kalibracjê LPG.
    Nein! Mein Schnitzel!

Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E32 735
    Sk±d
    Katowice
    Od 1 kwietnia powinna byæ ju¿ letnia mieszanka LPG

Podobne w±tki

1. [silnik] Problem z lpg
    Przez 100szczesny w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 22
    Ostatni post / autor: 27-12-2012, 14:52
  2. Problem z tankowaniem LPG
    Przez GRABA730i w dziale LPG / CNG
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 19-10-2011, 13:58
  3. Problem z LPG zavoli tomasetto w e38.
    Przez kavsky w dziale LPG / CNG
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 15-07-2011, 07:46
  4. Wiosenny mini foto-spot Warszawa
    Przez WojtekD w dziale Archiwum spotkañ 7er
    Odpowiedzi: 40
    Ostatni post / autor: 11-04-2009, 13:47
  5. sobota 04.04.2009 ZGORZELEC Spot Wiosenny ....
    Przez Sebek w dziale Archiwum spotkañ 7er
    Odpowiedzi: 26
    Ostatni post / autor: 10-04-2009, 07:33

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •