W przeciwieństwie do narzekania jak to ma najczęściej miejsce na forum, tym razem pochwalę się dobrym produktem.
Otóż dzisiaj zmieniałem fele na letnie i przy tej okazji zmieniłem klocki hamulcowe z przodu na ATE Ceramic.
Chodzi głównie o to, żeby nie pyliły mi na moje trudne w myciu fele :-)
Niecały rok temu założyłem klocki Ferrodo Premier, które po kilkudziesięciu km dopiero zaczęły jakoś hamować. Myślałem kilka razy, że się zabiję i że mam zapowietrzony układ albo pacnięte serwo.. W końcu zaczęły hamować, brudząc przy tym niemiłosiernie. Co 400km felgi były wprost czarne.
Nie jestem pewien czy to były one winne temu, że po rozgrzaniu się tarcz podczas hamowania wypadały one czasem w wibracje. Trzeba było odpuścić halulec i jeszcze raz spróbować i wtedy było nieco lepiej. Choć często i tak daleko od ideału.
Po założeniu ATE Ceramic od pierwszego hamowania idealnie, nic nie trzeba docierać. Odnoszę wrażenie, że po 50km, które zrobiłem jednym tchem wyostrzyły się nieco, choć nadal są delikatne jak trzeba. Nie trzeszczą też jak stojąc na D puszcza się delikatnie hamulec, żeby przetoczyć się o kilka cm. Podczas hamowania, nawet z 220km/h nie było charakterystycznych wibracji jak przy tamtych przy 150km/h.
Co do pylenia - jeszcze za wcześnie na opinie, ale jeśli wierzyć innym ludziom, którzy je montowali, to będzie dobrze.
Montaż nowych klocków to 15 minut łącznie z myciem rąk i schowaniem narzędzi. Polecam każdemu.