Pal±ce siê kontrolki ABS,hamulce,Kontrola trakcji.

W±tek: Pal±ce siê kontrolki ABS,hamulce,Kontrola trakcji.

1. Awatar slowik871

slowik871 powiedzia³/a:

Pal±ce siê kontrolki ABS,hamulce,Kontrola trakcji.

Koledzy przed chwila wyprowadza³em auto z gara¿u i zapali³y siê te kontrolki,samochód jezdzil w deszczow± pogode mialem tak miesi±c temu w e39 po od³aczeniu klemy wszystko wróci³o do normy trakcja i abs dzia³aj± poprawnie w e38 od³aczylem kleme i raz uda³o sie ¿e kontrolki zgas³y podejrzewam ze gdzie¶ wdar³a sie wilgoæ ewentualnie pad³ jaki¶ czujnik seven chyba sie obrazila na nowy nabytek:p jezeli jutro problem nie zniknie to podjade do mechanika plyn hamulcowy w normie,klocki i tarcze s± nowe na obu osiach.Proszê o porade

2. Awatar slowik871

slowik871 powiedzia³/a:
    koledzy wiem ze temat by³ poruszany podjade na kompa dzisaj bo problem niestety nie znikn±³......,licznik ,ekonomizer dzia³aj± poprawnie

3. Awatar kataniarz

kataniarz powiedzia³/a:
    Kontrolka Asc i Abs mo¿e czujnik abs lub lozysko prawy ty³ a kontrolka hamulcy 90%¿e czujnik zdarcia ok³adzin:)moje zdanie Ja tak mia³em przynajmniej.

4. Awatar Roobs

Roobs powiedzia³/a:
    Sprawd¼ czy aby regulator napiêcia dzia³a³ poprawnie

5. Awatar neonunit

neonunit powiedzia³/a:
    Co z tego ¿e klocki i tarcze s± nowe? Czujnik jest stary, albo nie ma go w ogóle :-) z tego co wiem to czujnik zuzycia klocków jest jednorazowy - je¶li ju¿ wyskoczy komunikat o zu¿ytych klockach to czujnik trzeba wymieniæ, a b³±d skasowaæ.
    Mi siê kiedy¶ w trakcie jazdy zapali³a kontrolka absu i kontroli trakcji, a ¿e mia³em przy sobie laptopa to pod³±czy³em i okaza³o siê ¿e czujnik absu w jednym kole zg³asza b³±d. Przejecha³em jeszcze jakie¶ 300km, czujnik wymieni³em i kontrolki ju¿ siê nie zapalaj±. S±dzê ¿e w Twoim przypadku jest to samo, tak¿e spokojnie, auto siê nie rozleci ; )

6. Awatar slowik871

slowik871 powiedzia³/a:
    Koledzy wrócilem od mechanika podpieli¶my kompa wykasowa³ b³edy chwile by³o ok,lecz po zgaszeniu i zapaleniu temat powróci³ b³±d jest w przednim lewym kole czujnik,,predko¶ci,, Abs,ewentualnie przerwany kabel ewentualnie inna pierdo³a w przysz³± sobote kobieta zaprowadzi 7er bo mechanior niechcial grzebaæ nie potrzebnie i najpierw sprawdziæ inne rzeczy oprócz czujnika który w najgorszym wypadku bêdzie w pude³ku,nie byl dostepny dzisaj poprzedni w³asciciel wymienia³ amory z przodu oraz tarcze i klocki na wszystkich osiach i mo¿e gdzie¶ kabelek uszkodzi³o ewentualnie wilgoæ z piachem ³o¿ysko z lewej strony przód wymieni³em Ruville jakies 3 miesiace temu my¶le ze tragedi nie bêdzie je¶li usterka jest w tym kole....

7. Awatar slowik871

slowik871 powiedzia³/a:
    Cytat Zamieszczone przez neonunit Zobacz posta
    Co z tego ¿e klocki i tarcze s± nowe? Czujnik jest stary, albo nie ma go w ogóle :-) z tego co wiem to czujnik zuzycia klocków jest jednorazowy - je¶li ju¿ wyskoczy komunikat o zu¿ytych klockach to czujnik trzeba wymieniæ, a b³±d skasowaæ.
    Mi siê kiedy¶ w trakcie jazdy zapali³a kontrolka absu i kontroli trakcji, a ¿e mia³em przy sobie laptopa to pod³±czy³em i okaza³o siê ¿e czujnik absu w jednym kole zg³asza b³±d. Przejecha³em jeszcze jakie¶ 300km, czujnik wymieni³em i kontrolki ju¿ siê nie zapalaj±. S±dzê ¿e w Twoim przypadku jest to samo, tak¿e spokojnie, auto siê nie rozleci ; )
    zgadza siê czujnik zu¿ycia klocków jest jednorazowy jak mialem koñcówke klocków w e39 pali³a sie tylko kontrolka zu¿ycia byæ mo¿e w e38 jest inaczej z tego co wskazal komputer po ponownym bledzie wskazuje na przednie lewe ko³o...z racji ze warsztat tam jest zawsze zapchany niechcialem grzebaæ niepotrzebnie tylko zalatwiæ za jednym razem

8. Awatar neonunit

neonunit powiedzia³/a:
    Mi te¿ wyskoczy³o przednie lewe ko³o, wymieni³em czujnik (nie pamiêtam ile kosztowa³, na pewno miêdzy 100 a 200 z³) i b³±d od tamtej pory ju¿ siê nie pojawi³.

9. Awatar slowik871

slowik871 powiedzia³/a:
    Cytat Zamieszczone przez neonunit Zobacz posta
    Mi te¿ wyskoczy³o przednie lewe ko³o, wymieni³em czujnik (nie pamiêtam ile kosztowa³, na pewno miêdzy 100 a 200 z³) i b³±d od tamtej pory ju¿ siê nie pojawi³.
    czyli podejrzewam ¿e u mnie jest to samo czujnik koszt origina³u 300zl i taki zamowilem byl jaki¶ chinol ale mechanik mowi³ e nieraz byl z nim problem,nie zawsze sie komponowa³y mial taki przypadek w e39 Dziêki za pomoc: ¯ywiec: Kobieta jak odbierze auto to zdam relacje co by³o dok³adnie

10. Tomczyk powiedzia³/a:
    Te¿ tak mia³em pali³a siê trakcja abs i klocki I pad³ sterownik na pompie abs A na kompie wy¶wietla³o te¿ czujniki abs w ko³ach i czujnik k±ta skrêtu