Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: KME problem z pracą na gazie.

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38

KME problem z pracą na gazie.

Posiadam e38 2.8 z lpg. Kupiłem te auto z gazem i mam problem. Gdy silnik jest zimny np po nocy, po przełączeniu na gaz silnik nie chodzi na wszystkich cylindrach. Gdy temperatura osiągnie 90 stopni i przejade jeszcze kilka km włącze gaz, wszystko wraca do normy. Co może z nim być? Gdy podłączyłem pod komputer, pokazuję błąd niskie ciśnienie gazu (podobno ten błąd bardzo często się pojawia, nawet wtedy gdy gaz wypalimy do końca) oraz wtryskiwacze benzynowe ciągle otwarte. Na chwilę obecna skasowałem błędu, zobacze co będzie jutro. Może ktoś miał taki przypadek?

Zaawansowany Użytkownik Awatar zdzichu290186
    BMW
    było E32 735 R6
    To ty masz możliwość przełączenia na gaz jak jest zimny silnik?? nie przełącza samoczynnie po osiągnięciu jakiejś temperatury??

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38
    Chodziło mi o to, że pierwsze przełączenie po dłuższym postoju. Oczywiście nastepuje ono po osiągnieciu prawie 90 stopni.

Zaawansowany Użytkownik Awatar PaweliGosia
    BMW
    S8 D2, W221 S500
    jak masz ustawione przełączanie na lpg przy 90 to za późno aczkolwiek nic nie szkodzi, pb Ci tylko więcej spali na rozgrzaniu. Po drugie napisz jakie masz wtryskiwacze bo coś czuję, że valteki już są ostro rozjechane, mogą też być zawalone filtry fazy ciekłej i lotnej.

1. na początek podłącz interface zbacz jakie jest ciśnienie i na reduktorze spróbuj zwiększyć, jeśli skala się skończyła i ledwo co poszło do góry to prawdopodobnie reduktro ma dość
    2. Jeśli regulacja jest jeszcze możliwa i idzie żwiększyć a problem nadal nie ustępuje to zamień sekcje listw wtryskowych. Masz dwie więc idzie łatwo sprawdzić która źle pracuje, ale tu już bedziesz potrzebował do pomocy również impe aby na początku określić gdzie zapłon wypada na lpg.
    Ostatnio edytowane przez PaweliGosia ; 11-04-2013 o 17:40

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38
    Z tym przelączeniem na lpg to dziwna sprawa, bo pierwsze przełączenie w dniu to 90 stopni. Kolejne po krótki postoju było ustawione 45 stopni, zmieniłem dziś na 35 stopni. Po 4 godzinach stania przełączył się normalnie. Wtryski mam Magic jet z 2011r. Reduktor sprawdzałem i utrzymuje ciśnienie 1 bara, po zwiększeniu obrotów również. Chyba podjadę z tym do gazownika.

Zapomniałem dodać, filtry wczoraj zmienione. Nie były brudne.
    Ostatnio edytowane przez rade32 ; 11-04-2013 o 19:41

Zaawansowany Użytkownik Awatar PaweliGosia
    BMW
    S8 D2, W221 S500
    Powiem Ci szczerze żę Magic Jety też już się nie cieszą dobrą opinią, ludzie wolą montować nawet valteki ale type 34. Nie kumam za bardzo o co chodzi z pierwszym przełączaniem w dniu" jeśli masz ustawione 35 to nie ważne czy stoi dzin, czy godzine czy miesiąc to w tej tem powinien przełączyć.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38
    W sterowniku KME jest taka opcja, jeżeli gaz nie ma temperatury chyba powyżej 10 stopni to sam podwyższa temp przełączenia na gaz. Wiem, że magic jet to nie jest najlepsze ale kupiłem i to już tam siedziało.