Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 17

W±tek: wentylator klimy-kiedy ma siê w³±czyc

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    e38 740iA, e39 touring 528i
    Sk±d
    Krosno

wentylator klimy-kiedy ma siê w³±czyc

Panowie jak to jest z wentylatorem klimy???? Kiedy ma siê on w³±czyæ w aucie z przed liftu. Jedni mówi± ¿e jak w³±cza siê klime a inni ¿e w³±czy siê jak zajdzie potrzeba. W e39 mam tak ¿e jak temp na zewn±trz przekroczy 11st to w³±cza siê i chodzi ca³y czas a wy³±cza tylko jak sie wisko mocno zapnie i potem ponownie w³±cza. W e38 jako ¿e j± mam dopiero od zimy i wczoraj w³±czy³em klime a by³o 16st to wentylator mi siê nie w³±czy³ w ogóle nawet na chwile. Klima normalnie dzia³a³a ale martwi mnie ten wentylator bo nie wiem czy czasem rezystory nie padniête a nie chcia³bym aby mi biedy narobi³o prze wywalenie czynnika. Gdzie ewentualnie umieszczona jest wtyczka do wentylatora czy tak jak w e39 pod zderzakiem czy gdzie¶ indziej ¿eby go ewentualnie sprawdziæ na krótko.

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Z tego co piszesz wyglada ze w obu autach jest lipa.
    E38 spalony/uszkodzony went klimy
    E39 uszkodzone sterowanie wentylatorem lub nie wyrabiajacy uklad chlodzenia (dlatego system wspiera sie wiatrakiem)
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar mcdziubek
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    Ex E38 740i 4.4 - F10 528i 3.0
    Sk±d
    Windsor and Slough
    Blog
    1
    U mnie zalacza wentylator jak mu potrzeba.

Zanim zaczniesz grzebac w elektryce to zagrzej samochod do temp. Roboczej 110 stopni i wlacz na maxa nawiew recznie oraz nastaw na 16 stopni. Poczekaj dobre 20 minut i powinien sie zalaczyc wiatrak. U mnie dziala rowniez wtedy gdy klima jest wylaczona a auto sobie chodzi na jalowych obrotach i jak temp osiagnien okolo 113 to raz na jakis czas sie zalaczy na pare sekund.

Druga sprawa to mozesz wentylator spiac z plusem na probe na krotko.
    Toyota Prius 2014 1.8 CVT Hybrid.
    E38 740i V8 ma nowego Pana.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez mcdziubek Zobacz posta

Zanim zaczniesz grzebac w elektryce to zagrzej samochod do temp. Roboczej 110 stopni i wlacz na maxa nawiew recznie oraz nastaw na 16 stopni. Poczekaj dobre 20 minut i powinien sie zalaczyc wiatrak. U mnie dziala rowniez wtedy gdy klima jest wylaczona a auto sobie chodzi na jalowych obrotach i jak temp osiagnien okolo 113 to raz na jakis czas sie zalaczy na pare sekund.

jest kilka warunków które musz± byæ spe³nione ¿eby siê w³±czy³ , wejdzie na meeknet i tam chyba jest Co i jak

jak siê podlaczy kompem ( DIS ) to zglasza b³±d jak jest walniety

jest kilka typów wuatrakow, wtyczek itp

w polcarze s± te¿ same silniki wiatrakow

nie polecam zamiennikow wiatrakow z polcaru, bo mi siê trafi³ taki co ma bicie

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    Sk±d
    Krosno
    no a gdzie jest wtyczka ¿eby sprawdziæ czy wiatrak jest sprawny.

Vip Vip Awatar kruger32
    Do³±czy³
    Jan 2012
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    Sk±d
    Bielsko
    jest wpiêta na przodzie wzmocnienia przed wentylatorem powiniene¶ siêgn±æ pomiêdzy zderzak a kierownicê powietrza za nerkami du¿a wtyczka z 4kablami chyba ¿e kto¶ grzeba³ wtedy musisz szukaæ

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    Sk±d
    Krosno
    ok. dziêki. czyli tak samo jak w e39 z tym ¿e w e39 nie ma szans jej wyciagn±æ

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Cytat Zamieszczone przez mcdziubek Zobacz posta

Tak wlasnie dziala sprawny uklad chlodzenia- w razie potrzeby zaprzega do pracy tez wiatrak klimy.

Sprawdzic "na krotko"... hmm ... wlasnie przy takim "tescie" wiatrak poliftowy zakonczy swoj zywot...

Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Vip Vip Awatar Jakub
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Wlkp.Zduny k.Krotoszyna
    Mi w e38 te¿ nie dzia³a³ went.klimy. Pomog³o skasowanie b³êdu i wentylator o¿y³ ... Mia³em silnik 2,8 i nigdy nie zauwa¿y³em aby by³a potrzeba za³±czenia went klimy aby och³odziæ uk³ad. Mia³em nowe visco , ch³odnica czy¶ciutka i tem. nigdy nie by³a wiêksza jak powinna. Je¶li komu¶ chodzi zbyt czêsto to lepiej niech sprawdzi uk³ad albo wyczy¶ci ch³odnice no i sprawdzi visco!

B.-±d¼ M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedy¶ kupiê ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    Sk±d
    Krosno
    u mnie bez w³±czonej klimy silnik trzyma max 109st. Nigdy puki co nie widzia³em wiêcej jak t± warto¶æ. Jak zapne klime to s³ysze ¿e wisko siê czêsciej zapina bo s³ychaæ ¿e chuczy a temp silnika jest max 106 st.

Podobne w±tki

1. Wentylator klimatyzacji - kiedy siê w³±cza?
    Przez Seba665 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 10-11-2019, 09:06
  2. [ elektryka] Wentylator z klimy na 3 piny
    Przez oizo_pl w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 50
    Ostatni post / autor: 23-06-2012, 07:37
  3. [klima] Wentylator klimy siê nie zal±cza
    Przez serekkox w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 11-06-2012, 14:25

Uprawnienia umieszczania postów