Muszê siê wreszcie za to zabraæ w tym roku i chcia³em zapytaæ, czy macie jakie¶ sprawdzone metody.
Myjka ci¶nieniowa nie wchodzi w rachubê, bo w komorze M70 jest wiêcej elektryki ni¿ silnika :)
Muszê siê wreszcie za to zabraæ w tym roku i chcia³em zapytaæ, czy macie jakie¶ sprawdzone metody.
Myjka ci¶nieniowa nie wchodzi w rachubê, bo w komorze M70 jest wiêcej elektryki ni¿ silnika :)
pozdrawiam Bartek
Hehe...ja co prawda my³em "ci¶nieniówk±"...ale M30 w³a¶nie...i mimo to by³y problemy, bo woda dosta³a siê do jednej kostki i autko strasznie kula³o...ale w koñcu do¶æ szybko do tego doszed³em...![]()
Potwierdzam z t± myjk±... My³em wczoraj i na razie mam V7 zamiast V8 :-/
Hehe...radzê sprawdziæ wszystkie kostki w zasiêgu wzroku...poodpinaj i poszukaj w nich wody...bo ja grza³em silnik przez 2-3h i nic (nie pomog³o)...choæ wiadomo u mnie to siê ma³o grzeje..:p
I mam nadziejê, ¿e nic powa¿niejszego siê nie zala³o...choæ pewnie V8 to ju¿ ma wiêcej elektroniki...powodzenia...![]()
A nie lepszym rozwi±zaniem by³o by zastosowanie myjki parowej, a przed sam± operacj± zabezpieczenie najbardziej newralgicznych punktów elektroniki??
ja my³em ju¿ m60 m57 m52 m47 m57n w e60 i nigdy nie mia³em problemów ¿eby co¶ nie dzia³a³o a w mojej 7 m60 dos³ownie p³ywa³o bo my³em od spodu od góry itd. Ja robiê tak dimerem w do¶æ du¿ym stê¿eniu pryskam po wszystkim obficie i czekam ok 5 min. potem karcher ze zwyk³± dysza i jadê od góry do do³u ale ma³o pryskaj±c po okolicach sterowników reszta nie ma prawa siê zalaæ bo jest szczelna. Silnik myje zimny. potem kompresorem wydmuc***e wodê z ca³ej komory ok 5 min. Nastêpnie odpalam silnik i czekam jak siê zagrzeje i jadê trochê go przebutowaæ ¿eby siê dobrze zagrza³ po takim zabiegu m60 jest suche jak gdyby nigdy nie by³o tam wody pod mask± jest z 50 *C.
Ja umy³em raz myjk± i wiêcej nie bêdê. Zala³ siê przeka¼nik od spryskiwaczy i halogeny kiedy chcia³y to siê my³y :P Mimo rozbierania przeka¼nika nie chcia³o siê naprawiæ, ale po miesi±cu mu przesz³o. Teraz myjê ropownic± (tak to siê chyba nazywa). Taki pistolet do sprê¿arki z bañk±, w któr± siê wlewa ró¿ne gad¿ety.
Mi kiedy¶ myli M70, to lali normalnie karcherem po kolektorach, kompach itd z góry, (ja tego nie widzia³em bo napewno bym zaprzeczy³) ale auto w miarê chodzi³o, po jakiej¶ godzinie w 30' stopniowym upale nie by³o ¶ladu po myciu :)
W M70 nie ma mowy o myjce ci¶nieniowej. Kto mia³ to wie ile tam jest po³±czeñ i elektroniki, a po 25 latach ju¿ szczelne nie s±.
Nie ma jakiego¶ innego sposobu?
Jaka¶ chemia sucha?
pozdrawiam Bartek