1. podpiąć multimetr(miernik ustawiony na pomiar napięcia) do klem akumulatora przy zgaszonym silniku (powinno być minimum 11.8V)
2. podpiąć (multimetr czyli nadal miernik ustawiony na pomiar napięcia) przy odpalonym silniku i zgaszonych światłach (powinno być w okolicach 13.6V minimum nawet)
Jeżeli tak jest i nadal występuje ten objaw, to raczej nie jest to wina aku ani alternatora i szukałbym problemu na magistrali. Ale na 99,9999999% to będzie jedno z dwóch i pewnie alternator bo gdyby to była tylko wina lekko kończącego się akumulatora to sprawny alternator by nadrobił - czyli po odpaleniu silnika po jakimś krótkim czasie część (może nie wszystkie) błędów by znikła :)
Fakt akumulator jest tam od kiedy mam E65 tylko będzie mały problem bo mam instalacje gazową w kole :(
Ja już zamówiłem regulator napięcia więc w tygodniu zobacze czy to jest to
Ostatnio edytowane przez Bezi ; 03-04-2013 o 09:12
Mam pytanie jeszcze jaki akumulator najlepiej kupić do mojej 7er bo prawdo podobnie go wymienie tylko na jaki najlepiej ja mam 745i
Bosch S5 tylko sprawdź datę produkcji. Im mnie leżał na magazynie tym lepiej.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein
znalazłem coś takiego może być
http://www.ebay.co.uk/itm/Bosch-S5-C...item45ff06d142
Jednak u mnie jest inaczej elektryk sprawdził napięci i mówi że mam alternator do wymiany , mam pytanie bo alternator który mam jest chłodzony cieczą czy ktoś wie jak on dokładnie wygląda(zdięcie) bo chcem kupić używany i dać go do sprawdzenia lub regeneracji to mnie wyjdzie w granicach 600zł a cena nowego to 6000zł
Bezsensu, lepiej zrobić regenerację tego co masz
Tutaj masz chłodzony cieczą:
http://allegro.pl/bmw-e65-e66-altern...111731710.html
Regeneruj własny bo używki to najczęściej tez już trupy i za jakiś czas padną.
Temat był omawiany na forum - jest chyba nawet gdzieś instrukcja regeneracji.
Pozdrawiam, Sebek
Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
Proszę o kontakt ze mną .!
możesz też kupić za 1700 zł regenerowany przez firmę bosch na który dostaniesz 2-letnia gwarancję i alter jest praktycznie NOWY złożony na częściach takie jak maja byc a nie z dobieranych... Dostajesz nówkę sztukę w pudełku a przy odbiorze oddajesz stary. Możesz zrobic regeneracje we własnym zakresie , warsztacie ale kto da Ci gwarancję że zrobi to dobrze albo na ''idealnie dobranych zamiennikach''.Decyzja należy do Ciebie ...
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedyś kupię ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)