Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 26

W±tek: [ M30B30 ] Brak iskry na cewce

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2011
    BMW
    E32 730i '92
    Sk±d
    Warszawa

[ M30B30 ] Brak iskry na cewce

Witam. Posiadam E32 i by³em z niej bardzo zadowolony mimo przygód z ni± do pi±tku 26.04.2013r
    Opiszê wszystko co i jak.
    Rano pali³a idealnie. Wróci³em do domu poszed³em i wróci³em po godzinie tylko krêci. Znajomy poci±gn± mnie na linkê i odpali³a fajnie zadowolony by³em pojecha³em na spacer. Wracam do samochodu po ok dwóch godzinach krêcê i nic tylko s³ychaæ jak krêci. Kto¶ powiedzia³ ¿e p³ywak mi siê waln± i paliwo skoñczy³o no to zaci±gnêli mnie na stacje wla³em pali³o i chce ruszyæ lipa dalej nic nowego. Na przewody i nic na pych te¿ nic nie idzie. Wieczorem przyjecha³ znajomy i na linkê. A ja wiem po jaki¶ 10 - 20 metrach spróbowa³em odpaliæ ooo uda³o siê no to zjechali¶my rozpieli¶my linkê i wrócili¶my oczywi¶cie ja siê jeszcze pokrêci³em nie wy³±czaj±c samochodu. Na benzynie przejecha³em ok 15 KM a na lpg ok 5. Wróci³em na parking wy³±czy³em i odpalam dzia³a za pierwszym fajnie zadowolony i szczê¶liwy. Do domu przebraæ zje¶æ i chcia³em pojechaæ, no ale okaza³o siê po godzinie ¿e nie odpala ju¿. Oczywi¶cie telefony i dowiaduje siê co mo¿e byæ.
    W sobotê ( 27.04.2013 r ) Wymienione zosta³y :
    - czujnik po³o¿enia wa³u ( na u¿ywany ale sprawny ) - i dalej do samo krêci ale nic wiêcej
    - ¶wiece, przewody, kopu³ka - nic nowego nie by³o
    Niedziela ( 28.04.2013r )
    - Sprawdza³em czy p³ynie pr±d na cewce i czy dochodzi do pompy paliwowej jest. Na cewce ok 11 - 12 V na pompie podczas krêcenia 11-12V
    Poniedzia³ek ( 29.04.2013r )
    - Wymieniona cewka - sprawdzenie czy jest iskra i nadal brak prze³o¿y³em na stary czujnik wa³u ale dalej to samo.
    Wtorek ( 30.04.2013r)
    - Pod³±czona pod komputer i zero b³êdów
    - Sprawdzenie " zêbów " na kole do którego jest czujnik po³o¿enia wa³u. Wszystkie s± i nie wygl±daj± na uszkodzone.

Co jest nie tak ? Czy czujniki po³o¿enia wa³u s± walniête i nie daj± impulsu na cewkê która nie daje iskry ? Szczerze ju¿ nie wiem co robiæ, liczy³em ¿e komputer co¶ m±drego powie ale oprócz odchudzenia portfela nic wiêcej nie powiedzia³. S³ysza³em ¿e co¶ nie tak z rozrusznikiem mo¿e nie byæ prawda ? Najbardziej dziwi mnie to ¿e na linkê odpala a tak nic. Krêci ale nie mo¿e odpaliæ.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar ManiacDrifting
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    E32 735iAL...
    Sk±d
    Bikini Dolne
    Pozostaje sam motronic i przeka¼nik bia³y motronika oraz rozmaite wtyczki pod mask±, bezpieczniki te niepewne wymieniæ tj jest drut ale przy¶niedzia³y lub z nalotem. Czujnik te¿ nadal mo¿e byæ nie wiesz czy twój jest dobry czy zepsuty i czy ten drugi te¿ na forum kiedy¶ by³o co¶ opisane jak sprawdziæ omomierzem sprawno¶æ czujnika choæ to nie daje 100%
    Ostatnio edytowane przez ManiacDrifting ; 30-04-2013 o 19:34

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar nino
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E32 735
    Sk±d
    Katowice

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2011
    BMW
    E32 730i '92
    Sk±d
    Warszawa
    Tak jak gada³em z facetem od kompa który przyjecha³ i pytam czy to ten "motronic" bo ju¿ w sobotê s³ysza³em ¿e byæ mo¿e komp do wymiany a facet powiedzia³ ¿e nie bo bez problemu dzia³a bo jak roz³±czy³ przep³ywkê to wywali³o j±. No to jutro za dnia po wymieniam wszystkie bezpieczniki jak i pod mask± tak i pod kanap± wszystkie które mog± mieæ co¶ wspólnego z tym systemem. No ale patrzy³em te bezpieczniki i wygl±daj± na dobre ale jak mówisz ¿e " przy¶niedzia³y lub z nalotem. " no to siê zobaczy. A wiesz które s± odpowiedzialne za iskrê ?

Edytowane

@ Zavoli moja nie odpala. Pali tylko z linki lub od razu po wy³±czeniu. Czytaj±c Twój temat podobno u mnie nie ma tego EML bo to jest powi±zane z kluczykiem tak ? ( Przegl±daj±c internet my¶la³em ¿e co¶ nie tak jest u mnie z tym ale mówili mi ¿e tego nie posiadam jak to jest o czym my¶lê) A jak zapali to póki jej nie wy³±czê to sama nie zdechnie.
    Ostatnio edytowane przez mikwawa ; 30-04-2013 o 19:45

Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    E32 735iAL...
    Sk±d
    Bikini Dolne
    Tak ale temat podes³any z tego wzglêdu ¿e chyba zawarty jest tam opis diagnozy czujnika po³o¿enia wa³u.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2011
    BMW
    E32 730i '92
    Sk±d
    Warszawa
    Tak zwane z archiwum X czy to mo¿liwe ?

Rozrusznik. Do pe³nej naprawy lub wymiany. Sieje polem tak ¿e zak³óca resztê. Ale beemki czasem maj± problem z kablami pomiêdzy aku a silnikiem. Jak z pychu pojawi siê iskra to rozrusznik.
    Drugi raz s³yszê o rozruszniku.

@ManiacDrifting

Oczywi¶cie jutro jak nie bêdzie padaæ to sprawdzê bezpieczniki i bêdê zamienia³. Postaram po¿yczyæ przeka¼niki i prze³o¿yæ.
    Ostatnio edytowane przez mikwawa ; 30-04-2013 o 20:48

Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    E32 735iAL...
    Sk±d
    Bikini Dolne
    jak bedziesz sprawdzal i nie bedzie iskry to wykrec swiece i sprawdz ponownie jesli rozrusznik slabo kreci to bez kompresji napewno bedzie szybciej, wtedy obadasz czy to rozrusznik. W moto czêsto tak jest ¿e rozrusznik mimo ¿e dobrze krêci to za wolno by odpaliæ silnik.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Nowiq
    Do³±czy³
    May 2012
    BMW
    e32
    Sk±d
    Hajnówka
    Ja obstawiam czujnik wa³u. Na w³asne oczy widzia³em jak samochód na pych odpala³ na dotyk, a z rozrusznika nic nie ³apa³. B³êdu czujnika nie by³o w komputerze zapisanego, a by³ uwalony.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2011
    BMW
    E32 730i '92
    Sk±d
    Warszawa
    @ManiacDrifting wiesz on bardzo ³adnie krêci i dlatego ka¿dy mówi ¿e na pewno to nie rozró¿nik. Czyli jak bym chcia³ go sprawdziæ to wykrêcam ¶wieczki i krêcê i powinien odpaliæ ?

@Nowiq powiem tak ch³opak od którego bra³em czujnik powiedzia³ tak: " jak go wyjmowa³em on dzia³a³ " no ale w czwartek bêdzie w warsztacie u siebie i ma poszukaæ jakiego¶ jeszcze. A mo¿e byæ ró¿nica ¿e dosta³em czujnik od M40 ? numer na kosce ten sam tylko d³ugo¶æ przewodu inna.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2012
    BMW
    F01 750d RWD
    Sk±d
    ...
    Proponujê sprawdziæ przeka¼nik odpowiadaj±cy za zasilanie Motronica bodaj¿e bia³y w skrzynce z kompem. Nastêpnie przyjrzyj siê kostce stacyjki. Trzeba przejrzeæ czy nie ginie napiêcie podczas rozruchu na pinach na których powinno byæ jak masz przekrêcone na rozruch. Pozdrawiam

Podobne w±tki

1. M70B50 - problem z odpalaniem - brak iskry
    Przez kubosh w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 22
    Ostatni post / autor: 09-11-2012, 20:49
  2. Bmw 7 e38 3.0 m60 po zmianie motoru nie ma iskry
    Przez Pawel.85 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 12-04-2012, 20:52
  3. m30b30 - brak odcinki?
    Przez koNik_N w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 40