Po zmianie samochodu z E30 na E32 natkn±³em siê na kilka "fuszerek" po poprzednim w³a¶cicielu, nie ukrywam, ¿e z wiêkszo¶ci± sobie radzê, jednak z elektroniki i nag³o¶nieniem nie mia³em za wiele do czynienia i chcia³bym zasiêgn±æ porady.
Mianowicie z tego co mi wiadomo mój egzemplarz E32 jest wyposa¿ony w system fabryczny Hi-Fi o czym te¿ ¶wiadczy wzmacniacz w baga¿niku, w samochodzie jest zainstalowane radio Panasonic i jest "konwersja" na ISO (konwersja to za du¿o powiedziane bo jest jest k³êbek ta¶my i kabelków).
Zacz±³em wstêpnie lokalizowaæ co i jak jest to poinstalowane i doszed³em ¿e s± po³o¿one nowe przewody do g³o¶ników z przodu tj do boczków i wysokotonowych w desce a w parze z tym idzie zapewne ominiêcie fabrycznego wzmacniacza, dodam ¿e kolumny z tylnej pó³ki zosta³y usuniête i nie mam ich niestety.
Do sedna i pytañ.
1. Chcia³bym na obecnym radiu przywróciæ funkcjonalno¶æ nag³o¶nienia, tj uzupe³niæ braki w pó³ce oraz uruchomiæ amp. i tu jest pytanie jak wygl±da³ fabryczny zestaw g³o¶ników w tylnej pó³ce gdy¿ mam tam ramkê i dwie pary przewodów tak jakby jedna by³a do syczka i druga do niskotonowego g³o¶nika -czy to jest dobre rozumowanie? dodatkowo jakie s± parametry g³o¶ników z ty³u (wymiary-moc-opór)
2. Czy fabryczny AMP bêdzie wspó³pracowa³ z niefabrycznym radiem?
3. Je¿eli zabieg ten nie ma prawa bytu to w tym uk³adzie jakie zastosowaæ zwrotnice na przód i ty³ je¿eli po³o¿ê nowe kable (no chyba ¿eby zastosowaæ g³o¶niki dwudro¿ne z ty³u?), dodam ¿e g³o¶niki z produ to fabryka wiec z tego co kojarzê to ka¿dy z nich ma po 4Ohm indepencji.
Serdecznie pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem
7er
Bo jako¶ zawsze zapominam jak sie zabieram za to