Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 10

W±tek: Fabryczne Hi-Fi , próba przywrócenia funkcjonalno¶ci.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2013
    BMW
    E32
    Sk±d
    Tychy

Fabryczne Hi-Fi , próba przywrócenia funkcjonalno¶ci.

Po zmianie samochodu z E30 na E32 natkn±³em siê na kilka "fuszerek" po poprzednim w³a¶cicielu, nie ukrywam, ¿e z wiêkszo¶ci± sobie radzê, jednak z elektroniki i nag³o¶nieniem nie mia³em za wiele do czynienia i chcia³bym zasiêgn±æ porady.

Mianowicie z tego co mi wiadomo mój egzemplarz E32 jest wyposa¿ony w system fabryczny Hi-Fi o czym te¿ ¶wiadczy wzmacniacz w baga¿niku, w samochodzie jest zainstalowane radio Panasonic i jest "konwersja" na ISO (konwersja to za du¿o powiedziane bo jest jest k³êbek ta¶my i kabelków).

Zacz±³em wstêpnie lokalizowaæ co i jak jest to poinstalowane i doszed³em ¿e s± po³o¿one nowe przewody do g³o¶ników z przodu tj do boczków i wysokotonowych w desce a w parze z tym idzie zapewne ominiêcie fabrycznego wzmacniacza, dodam ¿e kolumny z tylnej pó³ki zosta³y usuniête i nie mam ich niestety.

Do sedna i pytañ.

1. Chcia³bym na obecnym radiu przywróciæ funkcjonalno¶æ nag³o¶nienia, tj uzupe³niæ braki w pó³ce oraz uruchomiæ amp. i tu jest pytanie jak wygl±da³ fabryczny zestaw g³o¶ników w tylnej pó³ce gdy¿ mam tam ramkê i dwie pary przewodów tak jakby jedna by³a do syczka i druga do niskotonowego g³o¶nika -czy to jest dobre rozumowanie? dodatkowo jakie s± parametry g³o¶ników z ty³u (wymiary-moc-opór)

2. Czy fabryczny AMP bêdzie wspó³pracowa³ z niefabrycznym radiem?
    3. Je¿eli zabieg ten nie ma prawa bytu to w tym uk³adzie jakie zastosowaæ zwrotnice na przód i ty³ je¿eli po³o¿ê nowe kable (no chyba ¿eby zastosowaæ g³o¶niki dwudro¿ne z ty³u?), dodam ¿e g³o¶niki z produ to fabryka wiec z tego co kojarzê to ka¿dy z nich ma po 4Ohm indepencji.

Serdecznie pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar zagor71
    Do³±czy³
    Mar 2013
    BMW
    740iL e32 93'. 635CsiA e24 85'
    Sk±d
    katowice
    " Chcia³bym na obecnym radiu przywróciæ funkcjonalno¶æ nag³o¶nienia, tj uzupe³niæ braki w pó³ce oraz uruchomiæ amp. i tu jest pytanie jak wygl±da³ fabryczny zestaw g³o¶ników w tylnej pó³ce gdy¿ mam tam ramkê i dwie pary przewodów tak jakby jedna by³a do syczka i druga do niskotonowego g³o¶nika -czy to jest dobre rozumowanie? dodatkowo jakie s± parametry g³o¶ników z ty³u (wymiary-moc-opór)"

Niedalej jak wczoraj zacz±³em sie takie zestawu pozbywac.Mój zosta³ juz okrojony przez poprzedniego w³a¶ciciela ze zmieniarki cd oraz jednostki steruj±cej czyli kasieciaka.Tak twoje rozumowanie dobrym jest:DWrzuce zdjêcia jak wygl±da maskownica z wersji hi-fi jest tam g³o¶nik 130mm oraz miejsc na dwa ma³e z tym ¿e ja mam tylko jeden(jak na zdjêciu)

2. "Czy fabryczny AMP bêdzie wspó³pracowa³ z niefabrycznym radiem?"Tego nie wiem,moze kto¶ dobrze obeznany sie wypowie.

3. Je¿eli zabieg ten nie ma prawa bytu to w tym uk³adzie jakie zastosowaæ zwrotnice na przód i ty³ je¿eli po³o¿ê nowe kable (no chyba ¿eby zastosowaæ g³o¶niki dwudro¿ne z ty³u?), dodam ¿e g³o¶niki z produ to fabryka wiec z tego co kojarzê to ka¿dy z nich ma po 4Ohm indepencji."

Ja pozbywam sie ori razem z wi±zk± i k³ade kable ekranowane kruger(jakos na forach rzadko ktos zauwa¿a ze ori instalacje w starszych bmw nie s± ekranowane)radio planowo jvc kd-x40,ty³ zestaw separowany hertz (130mm i tweeter),przód tak samo plus aktywny subwoofer pod siedzenie(grubo¶æ 70mm)peying nb-4000 i jesli bedzie konieczne jakis wzmacniacz:D

Do³±czy³
    Mar 2013
    BMW
    Sk±d
    katowice

Tak wygl±da zestaw z ty³u,ori g³o¶niki i tweetery,nie jestem pewny jednak co do dwóch pozosta³ych miejsc (u mnie tylko z jednej strony jest zamontowany g³o¶nik z inn± wtyczk±)mo¿e od telefonu? tak wygl±da od spodu

Vip Vip Awatar avecezarave
    Do³±czy³
    Feb 2010
    BMW
    E32 740iL `93
    Sk±d
    Miñsk Mazowiecki
    Blog
    27
    Ten jeden g³o¶nik to gong tylny od PDC. Obudowa z drugiej strony jest po prostu symetryczna gdy¿ nie wystêpowa³ tam dodatkowy g³o¶nik. Hi-Fi w E32 sk³ada³ siê zawsze z 10 g³o¶ników. Je¶li chcesz dobre nag³o¶nienie oryginalne to proponujê rozejrzeæ siê za kompletnym zestawem Bavaria C Professional RDS :-)
    [IMG]http://img408.imageshack.us/img408/1048/dsc0188v.jpg[/IMG 7er

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2012
    BMW
    728i
    Sk±d
    zabrze
    1. Pomierz ¶rednice otworów w pó³ce i dobierz g³o¶niki do jednostki steruj±cej jak± chcesz zastosowaæ (oczywi¶cie 4Ohm ka¿dy i najlepiej w zestawie bo wtedy zwykle s± odpowiednio dobrane by przenosi³y "pe³ne" pasmo i masz zwrotnicê w zestawie).
    2. Na pewno bêdzie, w latach produkcji E32 transmisja cyfrowa nie by³a jeszcze stosowana w instalacjach audio samochodów.
    3. Patrz pkt. 1

W zasadzie jeste¶ w ca³kiem dogodnej sytuacji bo jak siê sprê¿ysz to Twoja tylna pó³ka zagra na prawdê ³adnie :)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2013
    BMW
    E32
    Sk±d
    Tychy
    @zagor 71, dziêki za dok³±dne FOTO, moja pó³ka jest pozbawiona tych¿e ramek (zastanawialem sie jak wrzucic tam tweetery i juz jest jasne), jezeli pozbywasz siê tego zestawu to mo¿e mogliby¶my pój¶æ jako¶ na uk³ad, chêtnie pozna³bym twoj± ofertê na kompletny ty³.

Do³±czy³
    Mar 2013
    BMW
    Sk±d
    katowice
    No w³a¶nie rzecz w tym ze pozbywam sie wzmaka,tunera i wi±zki oraz telefonu ,ori maskownice zostawiam dla siebie i zestawów separowanych Hertz:D

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2011
    BMW
    e34
    Sk±d
    Panki
    Dawno temu te¿ odtwarza³em oryginalne hifi na 10 g³o¶ników w e34 ,chocia¿ wi±zki by³y mocno pociête.
    Bardzo pomog³a mi wtedy ta strona
    http://elektron.pol.lublin.pl/users/...ble/dolkab.htm
    Po jakim¶ czasie jednak zdecydowa³em siê na w³asny projekt audio.

Do³±czy³
    Mar 2013
    BMW
    Sk±d
    katowice
    Mo¿e jakie¶ szczegó³y co do planu car audio?Jak skoncze swoj projekt opisze co i jak ale bez fotorelacji niestetyBo jako¶ zawsze zapominam jak sie zabieram za to
    Ostatnio edytowane przez zagor71 ; 29-04-2013 o 07:44 Powód: b³±d

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2011
    BMW
    e34
    Sk±d
    Panki
    Plan car audio te¿ robi³em dawno i szczerze to nigdy w 100% nie skoñczy³em.
    Tak jak sobie przypominam
    Radio Becker 7969,
    Na przód wzmacniacz 6-kana³owy z aktywnymi zwrotnicami.
    G³o¶niki przewija³y siê bardzo ró¿ne w moich eksperymentach.
    Ty³ tylko sub szybki ,punktowy.
    Przed skoñczeniem powstrzyma³a mnie g³ównie obawa zniszczenia oryginalnego wnêtrza mojej e34,
    a ¿eby 3way dobrze zagra³o to niestety wszystkie g³osniki musia³yby byæ w innych miejscach.

Podobne w±tki

1. Spot w lubuskim- kolejna próba
    Przez Picollo w dziale Archiwum spotkañ 7er
    Odpowiedzi: 35
    Ostatni post / autor: 28-06-2015, 13:33
  2. [elektronika] Nieudana próba naprawy pixeli
    Przez serekkox w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 25-01-2012, 13:51
  3. [audio/video] [E32] jak wyjac fabryczne radio?
    Przez Bazyl w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 12-08-2011, 13:51

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •