Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: problem z ksenonami, jeden po chwili przygasa

Zaawansowany Użytkownik Awatar BlooDi
    BMW
    e38 730d '00
    Ja proponowal bym wyczyscic styki w kostce od kesenonow. Kupowalem nowe zarniki i mi sie przepalaly, wkoncu ktos mi powiedzial zeby przeczyscic styki i powinny dzialac, fakt psiknalem kontakt sprayem i dziala. wydaje mi sie ze tu moze byc tosamo. po nagrzaniu sie zarnika i kostki moze jakis problem z przewodzeniam jest jak troszke zasniedziale sa styki. To tania sprawa warto sprobować.

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    BMW
    E66 735Li
    Cytat Zamieszczone przez BlooDi Zobacz posta
    Ja proponowal bym wyczyscic styki w kostce od kesenonow. Kupowalem nowe zarniki i mi sie przepalaly, wkoncu ktos mi powiedzial zeby przeczyscic styki i powinny dzialac, fakt psiknalem kontakt sprayem i dziala. wydaje mi sie ze tu moze byc tosamo. po nagrzaniu sie zarnika i kostki moze jakis problem z przewodzeniam jest jak troszke zasniedziale sa styki. To tania sprawa warto sprobować.
    Dobrze mówisz. Coś mi świta, że też miałem z tym kiedyś problem w E39.

Zaawansowany Użytkownik Awatar cichygda
    BMW
    728
    wymienilem na próbę akumulator wsadziłem 110 a tak żeby nie kupować nowego............. problem ten sam gasną.................. ale zauważyłem, że wyskakuje mi informacja ( sprawdz swiatło stopu) a wszystkie działają............. posprawdzałem kostki i złączki wyglądają jak nowe nawet żarniki wyciagnelem i nie znalazlem na nich zadnych informacji co to jaka firma nic tylko na szkle jakies numerki....... tak powinno byc? aaaa i alternator mam po wymianie szczotek wiec ladowanie mam ok

BMW
    728
    i kozystajkac z okazji jakie powinny byc zaroweczki w swiatlach z tyłu? bo mam wszystkie r5w 12v

BMW
    728
    a moze juz te zarniki padaja? po czym poznac ze to juz ich czas?

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    BMW
    E66 735Li
    A jakie masz palniki, jakie przetwornice?

BMW
    728
    kurcze nie powiem ci jakie palniki ale widzialem przetwornice bosch............ takiego kupilem bylo wszystko ok ale gdy alternator przestal ladowac i dalem go do zrobienia to od tamtej pory w sumie zaczelo sie dziac ale sporadycznie a teraz coraz czesciej moze to poprostu regulator winien?

Zaawansowany Użytkownik Awatar darkman
    BMW
    E38
    Cytat Zamieszczone przez cichygda Zobacz posta
    kurcze nie powiem ci jakie palniki ale widzialem przetwornice bosch............ takiego kupilem bylo wszystko ok ale gdy alternator przestal ladowac i dalem go do zrobienia to od tamtej pory w sumie zaczelo sie dziac ale sporadycznie a teraz coraz czesciej moze to poprostu regulator winien?
    ja nie miałem pewności co jest u mnie uwalone, więc kupiłem hid-y obsługująca can-a (komplet ze wszystkim za ok. 250 pln) - bo wymiana samych żarników nic nie dała.... minęły problemy z xenonami jak ręką odjął... więc teraz na spokojnie mogę poszukać oryginalnych przetwornic :)

BMW
    728
    a wiec napisze co się dzieje teraz. kupiłem nowe żarniki czy jak to tam sie nazywa te lampki :p no i problem ten sam ale......... gdy to zgasnie tez wyskakuje mi informacja sprawdź swiatło stopu. akumulator pokazuje po nocy 12,7 po odpaleniu na nawiewie radiu i swiatlach mam ladowanie 14,2 14,5 14,3 tak sobie skacze( test 9) tak sprawdzałem ale gdy zrzuce z obrotow na chwile wskoczy najnizej widzialem 13,5 ale to przez chwile i zaraz wracalo do 14 z haczykiem..... ale gdy jechalem na tylko pozycyjnych to juz niewyskakuje mi informacja sprawdz swiatlo stopu.... zauwarzylem tez ze w srodku w kokpicie na deskach i radiach przygasa mi czasam podswietlenie to moze wina jest jakiegos spadku napiecia...................... ksenon moze sie odlaczyc od chwilowego spadku napiecia. nie mam pomyslu gdzie szukac i nie wiem gdzie sie zglosic ............... elektryk? elektromechanik? masakra jestem zielony buuuuu

Zaawansowany Użytkownik Awatar darkman
    BMW
    E38
    Cytat Zamieszczone przez cichygda Zobacz posta
    a wiec napisze co się dzieje teraz. kupiłem nowe żarniki czy jak to tam sie nazywa te lampki :p no i problem ten sam ale......... gdy to zgasnie tez wyskakuje mi informacja sprawdź swiatło stopu. akumulator pokazuje po nocy 12,7 po odpaleniu na nawiewie radiu i swiatlach mam ladowanie 14,2 14,5 14,3 tak sobie skacze( test 9) tak sprawdzałem ale gdy zrzuce z obrotow na chwile wskoczy najnizej widzialem 13,5 ale to przez chwile i zaraz wracalo do 14 z haczykiem..... ale gdy jechalem na tylko pozycyjnych to juz niewyskakuje mi informacja sprawdz swiatlo stopu.... zauwarzylem tez ze w srodku w kokpicie na deskach i radiach przygasa mi czasam podswietlenie to moze wina jest jakiegos spadku napiecia...................... ksenon moze sie odlaczyc od chwilowego spadku napiecia. nie mam pomyslu gdzie szukac i nie wiem gdzie sie zglosic ............... elektryk? elektromechanik? masakra jestem zielony buuuuu
    kuźwa... wleź na allegro, wpisz HID BMW E38, wyskoczy zestaw za 215 pln (BMW E38 7 VII ZESTAW CAN-BUS HID XENON DEDYKOWANY) ;p do niego kup kable D2S - załóż... (żarniki dodatkowo w komplecie, chińskie, ale będą na zapas jak coś się zjara) - nie jest to drogie... u mnie były problemy z xenomami - założyłem ten zestaw (z tym, że żarniki philipsa 4200*K), minęły problemy jak ręką odjął. Sama instalacja zestawy zajęła może z 15 minut

Doszedłem do wniosku, że nie ma co inwestować w oryginalne przetwornice i zapłonniki. Stare były w opłakanym stanie i "sypały" się w rękach.

Jedyne co mi zostało do zrobienia (o ile lać nie będzie znowu) to wydłubać lampy, stare przetwornice... i wsadzić na ich miejsce te z "hid-ów".

Dodam tylko, że troszkę wyedukowany jestem w tym temacie i jeśli ktoś chce wciskać Ci kit, że tylko i wyłącznie oryginały - to nie słuchaj :) Oryginalne przetwornice z e38 nie są pierwszej młodości i prąd który wpier*** też do najmniejszych nie należy - technologicznie są "zacofane". Zamienniki obsługujące CAN-a pomimo tego, że "chińskie" technologicznie z racji wieku wyprzedzają te oryginalne i ciągną mniejszy prąd. Poza tym są dużo dużo tańsze.

I jak dodatkowo mogę doradzić, to nie kupuj innego zestawu - ten przetestowałem na własnej "skórze" i działa na 100%, komp nie wywala błędów i współpracuje z oryginalną elektroniką.

p.s. - a jak Ci stop świruje, to wyjmij żarówki od stopów, psiknij w gniazda elektrostykiem w sprayu i w oprawki też... jak to nie pomoże, to prawdopodobnie może świrować "pstryczek" pod pedałem (w e36 miałem ten problem) - sypał się ze starości, wymieniłem na nowy, problemy ze stopem minęły

p.s.2 - jeszcze nie widziałem e38 bez uje*anego zbiorniczka płynu wspomagania i bez przygasających wyświetlaczy i bez walniętych jakichś pikseli ;p a w ostatnim czasie po wymianie 730 na 740 i poszukiwaniach 750 naoglądałem się ich do zrzygania i jeszcze trochę :) więc przygasaniem to ja bym się nie przejmował w ogóle ;p
    Ostatnio edytowane przez darkman ; 01-06-2013 o 23:49