Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Dołożenie w e38 dsp mam hi-fi

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez bartolo Zobacz posta
    Chyba nie przeczytałeś mojego posta do końca. To że głośnik basowy gms posiada już cewkę to oznacza tylko tyle że można do niego dokupić twittera dedykowanego lub po prostu policzyć i wlutować odpowiedni kondensator do innego. Jaki widzisz problem w dobraniu kondensatora do twittera żeby uzyskać pełne pasmo a znając
    parametry basowego włacznie z parametrami filtra ?
    Nigdzie nie napisałem że można kupić głośnik bez cewki, dałem alternatywę do gotowego wystrojonego zestawu zawierającego NIEWYGODNĄ zwrotnicę, cewka/kondensator zamontowane na koszu głośnika da identyczny efekt.
    W/g tego co napisałeś można w ogóle nie brać się za wymianę audio - bo po co ?
    Tyle, że filtry I rzędu o których wspominasz często nie sprawdzają się, szczególnie przy tanich głośnikach.
    Oczywiście wiele zależy od wymagań, ale korzystając chociażby z dedykowanej zwrotnicy(którą upchąć nie jest aż tak ciężko jakby się wydawało) można uzyskać wyraźnie lepszy efekt

W/g tego co napisałeś można w ogóle nie brać się za wymianę audio - bo po co ?
    W wielu przypadkach zależy to od przewidzianego budżetu. Żeby zrobić coś tanio, trzeba mieć pojęcie, kupić coś okazyjnie.
    Głośniki GMS moim zdaniem jakościowo nie odbiegają od tego co oferuje producent fabrycznie. Mimo, że nagle pojawia się bas z drzwi, ale przy tego typu sprzęcie producent musiał iść na kompromis i zrezygnować z czegoś innego. Najczęściej jest to mała ilość średnich tonów albo ich jakość pozostawiająca wiele do życzenia. Tweeter w tanich zestawach często tylko "cyka"(albo skwierczy jak boczek na patelni, jak to miało miejsce w starej wersji Hertz DSK, nowej nie słyszałem).

Bardzo duże znaczenie ma montaż sprzętu, co wielu olewa, myśląc, że dystanse od Bassera(nie ujmując nic firmie) wszystko załatwią.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    728i
    Cytat Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
    Tyle, że filtry I rzędu o których wspominasz często nie sprawdzają się, szczególnie przy tanich głośnikach.
    Oczywiście wiele zależy od wymagań, ale korzystając chociażby z dedykowanej zwrotnicy(którą upchąć nie jest aż tak ciężko jakby się wydawało) można uzyskać wyraźnie lepszy efekt
    Przecież ten filtr to dokładnie to samo co znajdziesz w "dedykowanej" zwrotnicy ? Z tą różnicą że zwrotnica przeliczona jest tak, aby podzielić pełne pasmo bez strat niezależnie od głośników jakie do niej zapniesz. Kupujac głośniki z juz obciętym pasmem trzeba je po prostu do siebie dopasować. Cewka to cewka a kondensator to kondensator. Oczywiście można mówić o jakości wykonania samych elementów ale to inna sprawa.

W wielu przypadkach zależy to od przewidzianego budżetu. Żeby zrobić coś tanio, trzeba mieć pojęcie, kupić coś okazyjnie.
    Głośniki GMS moim zdaniem jakościowo nie odbiegają od tego co oferuje producent fabrycznie. Mimo, że nagle pojawia się bas z drzwi, ale przy tego typu sprzęcie producent musiał iść na kompromis i zrezygnować z czegoś innego. Najczęściej jest to mała ilość średnich tonów albo ich jakość pozostawiająca wiele do życzenia.
    Cóż ja dopiero co miałem okazję posłuchać i jestem jednak innego zdania :)

Tweeter w tanich zestawach często tylko "cyka"(albo skwierczy jak boczek na patelni, jak to miało miejsce w starej wersji Hertz DSK, nowej nie słyszałem).
    Dodatkowo głośnik niskotonowy bardziej nadawał się na średni.

Bardzo duże znaczenie ma montaż sprzętu, co wielu olewa, myśląc, że dystanse od Bassera(nie ujmując nic firmie) wszystko załatwią.
    [/quote]

Z tym się zgodzę, ale to chyba dotyczy wszystkiego co się robi w życiu :)

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Przecież ten filtr to dokładnie to samo co znajdziesz w "dedykowanej" zwrotnicy ?
    W droższych zestawach są filtry wyższych rzędów
    Z tą różnicą że zwrotnica przeliczona jest tak, aby podzielić pełne pasmo bez strat niezależnie od głośników jakie do niej zapniesz
    Nie ma uniwersalnej zwrotnicy. Każdy głośnik ma inną charakterystykę(nie mówiąc chociażby już o impedancji) i inaczej się zachowa.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    728i
    W droższych zestawach są filtry wyższych rzędów
    Zadanie domowe - Rozwiń proszę... Bo nawet dla mnie słowo "filtr wyżsego rzędu" oznacza tylko cewkę lub kondensator lub obydwa razem :) Filtrowanie częstotliwości to niestety na tyle prymitywne zadanie ze nie jest zbyt skomplikowane :)

Nie ma uniwersalnej zwrotnicy. Każdy głośnik ma inną charakterystykę(nie mówiąc chociażby już o impedancji) i inaczej się zachowa.
    Niestety impedancja głośnika nie ma zbyt wielkiego wpływu na cewkę lub kondensator zwrotnicy - te elemety dobiera sie tylko na podstawie częstotliwości sygnału jaki chcemy osiągnąć na wyjścu, nijak ma się tutaj impedancja odbiornika i nie ma specjalnego wpływu na to CZYM ZASILIMY tenże głośnik.
    Lub inaczej - to nie głośnik ma charakteryzować zwrotnicę, to zwrotnica ma charakteryzować dźwięk wydobywający się z (dowlnego podpiętego) głośnika. Czysta fiza.
    Ostatnio edytowane przez bartolo ; 06-04-2013 o 23:02

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Zadanie domowe - Rozwiń proszę... Bo nawet dla mnie słowo "filtr wyżsego rzędu" oznacza tylko cewkę lub kondensator lub obydwa razem :) Filtrowanie częstotliwości to niestety na tyle prymitywne zadanie ze nie jest zbyt skomplikowane :)

Niestety impedancja głośnika nie ma zbyt wielkiego wpływu na cewkę lub kondensator zwrotnicy - te elemety dobiera sie tylko na podstawie częstotliwości sygnału jaki chcemy osiągnąć na wyjścu, nijak ma się tutaj impedancja odbiornika i nie ma specjalnego wpływu na to CZYM ZASILIMY tenże głośnik.
    Lub inaczej - to nie głośnik ma charakteryzować zwrotnicę, to zwrotnica ma charakteryzować dźwięk wydobywający się z (dowlnego podpiętego) głośnika. Czysta fiza.
    To rozwiń tę fizykę o elektrotechnikę i przeanalizuj jaki wpływ będzie mieć kondensator/cewka na daną impedancję.

M.in. przebieg impedancji ma największy wpływ na dobór zwrotnicy. W każdym programie, który liczy zwrotnice wymaga m.in. podania impedancji głośnika.

Polecam artykuły na diyaudio.pl oraz książki Witorta, co prawda stare(lata 70 i 80) ale dużo informacji jest nadal aktualnych
    Ostatnio edytowane przez cursor ; 07-04-2013 o 13:41
    Henry Ford

Vip Vip Awatar kruger32
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    koledzy a powie mi ktoś czy podpięcie kolejnych 2 głośników niskotonowych 35/40 wat 4omy pod kanały z tej półki może uszkodzić procesor chodzi mi coś po głowie:p

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez kruger32 Zobacz posta
    koledzy a powie mi ktoś czy podpięcie kolejnych 2 głośników niskotonowych 35/40 wat 4omy pod kanały z tej półki może uszkodzić procesor chodzi mi coś po głowie:p
    Końcówka mocy we wzmacniaczach HIFI i Top-HIFI(dsp) to układy scalone, które słabo sobie radzą z impedancją niższą niż zalecana. Istnieje duże ryzyko spalenia. Przy niskich poziomach głośności nie powinno być problemu z racji mniejszych prądów płynących
    Henry Ford

Vip Vip Awatar kruger32
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    Końcówka mocy we wzmacniaczach HIFI i Top-HIFI(dsp) to układy scalone, które słabo sobie radzą z impedancją niższą niż zalecana. Istnieje duże ryzyko spalenia. Przy niskich poziomach głośności nie powinno być problemu z racji mniejszych prądów płynących
    nie jarzę orginalne w półce też mają 4omy ale mogę się mylić

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    728i
    Teoretycznie uszkodzi i teoretycznie nie powinieneś podpinać. W praktyce - ja bym podpiął na testy (na krótki okres czasu) :)

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Tyle, że jeśli wbudowana końcówka mocy potrafi poprawnie pracować z impedancją 4ohm i większymi to podłączenie kolejnego głośnika 4ohm spowoduje, że impedancja spadnie do 2ohm(prawo ohma),a tego wbudowana końcówka może nie obsłużyć.
    W najlepszym przypadku wyłączy się(zabezpieczenie przeciwzwarciowe), w najgorszym spali się z powodu za dużego prądu płynącego przez nią
    Henry Ford