Cytat Zamieszczone przez arturo193 Zobacz posta
Moi Drodzy napiszę taką instrukcję jak wymontować chłodnicę w E38 728i poliftowej.Nie ma chyba takiego konkretnego opisu na Forum a może się przydać.Ja wjechałem przednimi kołami na małe rampy,które podniosły samochód o około 30-35 cm i zacząłem oczywiście od odkręcenia odpowietrznika przy zbiorniczku i wyciągnięcia tego plastiku mocującego zbiorniczek do obudowy a następnie spuszczenia płynu z chłodnicy...korek spustowy na dole po prawej stronie czyli od strony kierowcy...przekrecić pół obrotu i wyciągnąć korek.Oczywiście korek ze zbiorniczka wyrównawczego lepiej odkręcić.Następnie zdjąć wąż ten górny...zdjąć go całkowicie aby było lepsze dojście do visco.Ze zdejmowaniem węża namęczyłem się trochę bo był strasznie zapieczony na króćcu od chłodnicy.Wąż dolny wystarczy odpiąć tylko od chłodnicy,zanim to zrobimy należy odpiąć wtyczkę wchodzącą w czujnik temp.zamocowany w tym wężu a takze przy okazji odpinamy wtyczkę od czujnika poziomu płynu w zbiorniczku.Potem odpinamy plastikową obudowę od chłodnicy...dwa plastikowe kołeczki na samych krańcach obudowy i następnie odpinamy plastikowe mocowania chłodnicy aby ją zluzować.Trzeba jeszcze pamiętać aby odpiąć wtyczkę,która jest podłaczona do czujnika w obudowie chłodnicy po stronie kierowcy pod wężem.teraz możemy wsunąć się pod auto aby odłączyć węże przymocowane do obudowy...trzeba je odłączyć tylko od obudowy i trzeba wyciągnąć z mocowania pompkę wspomagającą,żeby ją wyciągnąć trzeba odłączyć od niej wtyczkę...dobrze jest odłączyć przy pompce wąż od zbiorniczka aby zlać płyn...będzie go sporo.Potem trzeba odkręcić visco...klucz 32 i konkretne jedno stuknięcie młotkiem w klucz...odkręcamy w prawo czyli w stronę błotnika po stronie kierowcy.Jak visco zdjęte podnosimy delikatnie obudowę i wyciągamy je...stawiamy z wiatrakiem na podłodze w pozycji pionowej.Następnie odpinamy wężę od zbiorniczka wyrównawczego...czasem idą ciężko ale cierpliwości...trzeba trochę podnieść obudowę do góry aby był lepszy dostęp do węży wchodzących w zbiorniczek od dołu..odpinamy je i możemy spokojnie wyciągnąc obudowę do góry.Należy pamiętać aby odłączyć wężyk przelewowy od chłodnicy...cienki króciec na górze chłodnicy po stronie kierowcy.Obudowę mamy na wierzchu.Teraz możemy zabrać się za wyciągnięcie chłodnicy...jest długa zatem trzeba ją przechylić maksymalnie w dół od strony kierowcy i drugą stroną wyciągnąć do góry...inaczej nie wyjdzie.Wkładanie nowej chłodnicy analogicznie wszystko odwrotnie :D ... i jak już mamy wszystko złożone(nie zakręcamy całkowicie korka odpowietrznika) to zalać płynem na maxa i włączyć silnik...dolewać płynu aż zacznie przelewać się odpowietrznikiem i wtedy zakrecić korek odpowietrznika i korek zbiorniczka...co jakiś czas popuszczać odpowietrznik aby pozbywać się powietrza...w trakcie operacji zaglądać do zbiorniczka i dolewać płyn...przynajmniej ja tak robiłem...powtarzać czynność aż do całkowitego rozgrzania silnika i pozbycia się bombelków powietrza z odpowietrznika...uzupełnić płyn i po sprawie.Rano na zimnym silniku przed uruchomieniem dolać płyn do prawidłowego poziomu.Mam nadzieję,że opis się przyda...a tutaj kilka fotek czego można sie spodziewać po wyciagnieciu chłodnicy a Ci,którzy jeszcze jeżdżą na ori mają w autach pewnie coś takiego...zwróćcie uwagę jak zapadnięty i skorodowany jest dół chłodnicy
Dzięki za instrukcję, kiedyś tez chciałem ściągać chłodnicę w 728i i takiego opisu szukałem :) :)