Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: wielki problem

Zaawansowany Użytkownik Awatar wasyle38
    BMW
    e38 735i
    jutro kupie płyn spuszczę z najniższego węża i zalej go i spróbuje odpowietrzyć!

Vip Vip Awatar max mt
    BMW
    E38 735iA i E39 530d
    A ja dalej uważam, że to jednak padła pompa wody. Nie uszczelka, albo uszczelka pod głowicą pójdzie bo zagrzewasz silnik i głowice będą do wymiany bo popękają. Kolego zobacz czy jak osiąga pion czy masz całą chłodnicę ciepłą i tyle :?

BMW
    e38 735i
    jak osiągnie mi temperatura pion to po pewnym czasie zaczyna mi się robić ciepła chłodnica od góry pół jest ciepłej a pół zimnej waż który wchodzi od góry w chłodnicy jest gorący a ten na dole jest zimny! ale zastanawia mnie to czemu jak jest zimne auto w wężach jak by nie było wody samo powietrze latało jak je naciskam! tylko mechanik mnie ratuje ale nie wiem jeszcze gdzie bo do byle kogo nie chce dać!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 4,4 M62TU; E36 coupe 2,8 M52
    Cytat Zamieszczone przez wasyle38
    ale jak to zrobić gdy na zimnym dolewam płynu i odkręcam odpowietrznik odpalam spada mi poziom płynu gdy wskazówka osiągnie połowę włączam ogrzewanie i leci ciepłe powietrze jednak z odpowietrznika nie leci żadna woda a w zbiorniczku nie widać żeby leciał jakikolwiek strumień dolewam wody i znów do stanu i po chwili podnosi nie na maksa zaczyna wżęć albo bąbli trudno to określić i zaczyna wywalać wszytko na zewnątrz!
    Jeśli odkręciłeś korek a później odpowietrznik to sam go zapowietrzyłeś dlatego przedewszystkim najpierw dokładnie go odpowietrz....na zimnym nalej płynu,odkręć odpowietrznik i najzwyczajniej dmuchaj w chłodnice(zrób ciśnienie),po jakimś czasie z odpowietrznika przestanie uchodzić powietrze a pojawi sie płyn,wtedy dokręć odpowietrznik,uzupełnij płyn, zakręć korek i rozgrzej silnik,jak juz będzie rozgrzany a w układzie zrobi się ciśnienie popuść odpowietrznik do ujścia płynu.Odpowietrznik odkręcaj tylko jeśli w układzie jest ciśnienie,czy to wynikłe z temperatury czy przez "nadmuchanie",przy braku ciśnienia w układzie i odkręceniu odpowietrznika zawsze zaciągnie powietrze gdyż poziom płynu jest poniżej odpowietrznika.Zaś korka nieodkręcaj na rozgrzanym gdyż upuszczasz ciśnienie w układzie,które jest bodajże do 2barów co powoduje brak krążenia pomimo że pompa wody pracuje,dlatego też wywala Ci płyn.Po ostygnięciu sprawdź jeszcze raz płyn,po jakimś czasie sprawdź jescze raz odpowietrznik.
    Sugeruje się że to tylko zapowietrzenie gdyż napisałeś że zaczęło się po tym jak nie dokręciłeś korka,no chyba że już zdąrzyłeś go przegrzać ale to już sam wiesz najlepiej.

BMW
    e38 735i
    dziś odebrałem auto od mechanika, zmienił mi płyn i odpowietrzył, pojeździłem troszkę dziś po mieście i jak na razie jest ok, wskazówka stoi w pionie wąż ten do góry wchodzący do chłodnicy jest gorący i twardy, chłodnica cała ciepła i ten na dole jest ciepły wiec wszystko chyba jest ok! DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA UDZIELONE RADY I POMOC! pozdr.

BMW
    e38 735i
    No i znów problem z chłodzeniem! W czasie jazdy wszystko jest dobrze temperatura od 105°C do 108°C ale gdy staje w korkach wówczas temperatura zaczyna skakać i wskazówka wychyla się za połowę. Po zatrzymaniu się dotachałem chłodnicę i była zimna a temp. poza połową waż do góry gorący na dole zimny. Myślałem ze to visko lecz jak ono ma zadziałać jak jest nie rozgrzane. Żadnych objawów uszczelkowych: płynu nie ubywa, oleju również, żadnego mleka pod korkiem, auto nie dymi przy rannym odpaleniu wiec mam nadzieje ze to nie uszczelka. Jedyne co przychodzi mi na myśl to zawieszający się termostat, ponieważ wczoraj wieczorem przyjechałem do domu temperatura skoczyła na 110°C i po chwili spadła na 108°C zgasiłem auto i chłodnica była gorąca czyli wszystko ok raz się grzeje a raz nie. Teraz moje pytanie jak to zdiagnozować czy to na pewno jest termostat???

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740i z 1999 r. i E39 528i z 1997 r. małżonki
    Z Twojego opisu wynika, że faktycznie może to być przycinający się termostat.

Vip Vip Awatar max mt
    BMW
    E38 735iA i E39 530d
    Sprawdź przy okazji pompę wody. Podobne objawy, pompa raz działa, raz nie, wirnik na pompie może być plastikowy
    ~~ черный бумер ~~
    Moje BMW - E38 735iA M62 i E39 530d M57
    EX - E30 316i, E34 525i, E32 730iA, E34 525TDS'A

Początkujący Użytkownik
    BMW
    730d e38
    Wasyl, mam te same objawy. Zimny wąż dolny a gorący z chłodnicy u góry. Napisz jeśli zechcesz jak opanowałeś temat. Mam termostat już wymieniony i wisko też. Jutro będę wymieniał chłodnicę, ponieważ mechanik twierdzi, że jest "zarośnięta".
    misakow

Zaawansowany Użytkownik
    a uklad dobrze odpowietrzony?

Uprawnienia umieszczania postów