Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Poka¿ wyniki od 31 do 40 z 40

W±tek: [sprê¿yny] Przód ni¿ej czy ty³ wy¿ej?

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar arturo193
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    W planach E38 750i
    Sk±d
    Norwegia
    Jessssuuu...przeciez to proste...im opona wê¿sza to profil wy¿szy im szersza to profil ni¿szy...np dzisiaj zakupi³em na lato opony przód 235/50R18 a ty³ 255/45 R18...jak widaæ szer i profil siê zmienia jednak ¶rednica czyli wysoko¶æ ko³a zostanie taka sama dla przodu i ty³u.Proste.No ale dobrze,¿e ju¿ nawrócony :) Pozdrawiam.
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

Vip Vip Awatar Ronin
    Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    E38 730d E61 525d
    Sk±d
    ( S I )
    Wed³ug mnie po czê¶ci to z³udzenie. Zwróæ uwagê na to, ¿e przedni b³otnik a raczej wyciêcie na ko³o jest wiêksze/wy¿sze ni¿ z ty³u. Nie kwestionuje natomiast tego, ¿e ze sprê¿ynami mo¿e byæ co¶ nie tak, ¿eby by³a jasno¶æ :P Dla mnie wygl±da to jak najbardziej normalnie :)
    Ostatnio edytowane przez Ronin ; 28-03-2013 o 22:37

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2013
    BMW
    E38 M60 3.0 + LPG
    Sk±d
    Zamo¶æ
    Nie to ¿eby co¶ tego ale podoba mi siê to forum :) Cz³owiekowi siê wydaje, ¿e wie wszystko i niewiele go ju¿ zaskoczy w temacie opon a tu proszê

Zmienie ko³a jak w koñcu ta zaj..na zima odpu¶ci i wtedy stane autem na równiutkiej kosteczce, zrobie zdjêcie i wstawie. Pomy¶limy co zrobiæ ¿eby by³o lepiej.

zdravim P.

ps: odezwe siê oko³o maja ¿eby wpa¶æ do K-stawu i przejechaæ siê M62 :)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2013
    BMW
    e32 diesel
    Sk±d
    bi³goraj
    Na lubelskie drogi to max 16 na wielkich balonach. E38 na ori ko³ach te¿ fajnie wygl±da. Ja jestem za - dupa do góry !

Vip Vip
    Do³±czy³
    Jun 2007
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    Sk±d
    Bielsk Podlaski
    a ja jestem za ODPOWIEDNIMI oponami i wtedy zobacze,

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2013
    BMW
    E38 M60 3.0 + LPG
    Sk±d
    Zamo¶æ
    To ju¿ postanowione. Na lato mam odpowiednie gumy wiêc za³o¿e i wtedy zrobie zdjêcie i ocenimy czy jest ok czy nie bardzo.

zdravim
    Spokojnych i rodzinnych ¦wi±t!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2012
    BMW
    728i
    Sk±d
    zabrze
    Ludzie ! Je¿eli ma z ty³u takie same ko³a i opony jak z przodu to obojêtne czy ma 50" 255/50 czy 15" 195/55 to efekt jest dok³adnie ten sam bo obwód obu kó³ jest identyczny i nachylenie pojazu bêdzie takie samo. Skoro zak³adamy ¿e ty³ i przód (opony) maj± mieæ tê sam± szeroko¶æ i obwód to jakie to ma znaczenie czy za³o¿ymy 13" czy 22" ?
    "ca³y" samochód bêdzie nachylony tak jak ma byæ. E38 powinna staæ (niestety) w poziomie a 99% jest podniesiona z przodu a to znaczy ¿e tylne springi sa zmêczone.
    Oczywi¶cie zaznaczam - patrzymy na auto z profilu czyli widzimy ewidetne nachylenie siódemy ku ty³owi. Wygl±da jak by byla gotowa do startu w kosmos ;)
    Moja wygl±da³a identycznie jak Twoja, wymieni³em sprê¿yny na K+F wzmacniane (1,5 zwoju krótsze od serii ale grubszy prêt) i stoi jak nale¿y.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    750iL
    Sk±d
    wawa
    Kolego... przynajmniej w 750iL fabrycznie ko³a z przodu s± przewidziane 245/40/18 a z tylu 255/40/18 przód wê¿sze ty³ szersze felgi. mo¿e róznica niewielka, ale co¶ konstruktorzy mieli na mysli skoro takie przewidzieli.
    Oczywi¶cie, je¿eli zak³adamy 4 jednakowe to tak masz racje, jednak zak³adaj±c odpowiedni rozmiar felg i opon na nie, uzyskujemy inne wype³niania nadkoli, co przyczynia siê bezpo¶rednio do z³udzeñ optycznych pt" ty³ stoi wy¿ej. .

Vip Vip
    Do³±czy³
    Jun 2007
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    Sk±d
    Bielsk Podlaski
    bartolo, za³ó¿ 13' do auta, pokaz zdjecia a ja ci powiem czy przod masz nisko czy wysoko....

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2012
    BMW
    728i
    Sk±d
    zabrze
    Ale to nadal nie zmienia faktu, ¿e wystarczy (chc±c koledze pomóc) spoj¿eæ na samochód stoj±cy tak jak stoi na identycznych oponach i napisaæ ¿e producent wyra¼nie pisze i¿ z ty³u obwód ko³a powinien byæ wiêkszy (pomijam fakt, ¿e to tak na prawdê nie zmieni zbyt wiele bo auto z ty³u d¼wignie siê o nieca³e 2cm a gorne 2cm schowa siê w nadkole - ot czysta fizyka).
    Obwód to nie promieñ, wiêc je¶li (wed³ug zaleceñ producenta) nawet obwód tylnego ko³a by³ by d³u¿szy o 4cm to 2cm siê podniesie samochód za¶ pozosta³e dwa schowaj± siê w nadkolu bo sprê¿yny to nie utwardzi. Tak czy inaczej - jego auto nie stoi jak powinno. Sam zobaczysz, ¿e kolega za³o¿y odpowiednie opony - wyrzuci kasê(tak wyrzuci kasê, bo ostatecznie szukaj±c oszczêdno¶ci móg³by aktualne ko³a tylne dojechaæ do zbrojenia) a auto i tak bêdzie sta³o gotowe do startu w kosmos.

Krzywy: Czy za³o¿ê 13" czy 200000" je¶li szeroko¶æ i profil opon bêd± te same to matma na poziomie podstawowym. Po co wpêdzaæ kolegê w koszty chc±c poogl±daæ fotki które co¶ tam maj± udowodniæ ? To samo mo¿na policzyæ. Nie wydaje mi siê aby kto¶ szukaj±cy pomocy by³ gotowy wypierd*liæ 1K PLN tylko po to by doj¶æ do tego co mo¿na w dosyc prosty sposób policzyæ na kartce papieru wartej 2grosze.
    Ostatnio edytowane przez bartolo ; 02-04-2013 o 22:55

Podobne w±tki

1. Sprê¿yny przód 2.8
    Przez Derreg w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 27-01-2011, 18:47
  2. jakie sprê¿yny na ty³?
    Przez mario730i w dziale Felgi, opony, itp.
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 21-11-2009, 13:56

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •