Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 10

W±tek: na co warto zwróciæ uwagê przy zakupie ?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2013
    BMW
    318i touring
    Sk±d
    oklice K³odzka

na co warto zwróciæ uwagê przy zakupie ?

witam . I od razu mam do was pro¶bê o pomoc chce byæ szczê¶liwym posiadaczem e38 znam siê co nie co na bmw gdy¿ mam ju¿ trzy latka bmw i nie chce innej marki tylko ¿e mam trójkê a tam mam ma³o miejsca (e30) dla czterech osób . Wiem ¿e w trójce trzeba patrzeæ na progi nadkola zw³aszcza przy rantach , klapê baga¿nika, na szpary pomiêdzy pokryw± silnika a przednimi b³otnikami itp. i tu pytanie na co mo¿e chorowaæ 7demka ??? znam siê do¶æ na mechanice swoje autko serwisuje sam . I dodam ze interesuje mnie tylko jednostka benzynowa jaki silnik by¶cie polecili , w sumie te¿ chcia³ bym skrzynie manualn± . A jak to jest z tym zawieszeniem(czyta³em na temat tego zawieszeni i wiêkszo¶æ mówi ¿e jest nic niewarte ) i silnikiem v8 (czyta³em ¿e siê odkrêca smog ) i to ju¿ moje pytanie jak to jest z tym alternatorem ch³odzonym ciecz± . Ju¿ tyle siê naczyta³em o e38 i g³ównie by³y to informacje daj sobie spokój kup sobie pi±tkê ale mi siê osobi¶cie nie podoba , nie neguje modelu 5 po prostu nie trafia w mój gust

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Nooo kolego, szybciutko lektura:
    - szukajka forum
    - interpunkcja i ortografia

I bêdzie dobrze.
    Nein! Mein Schnitzel!

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar BartekMW75
    Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    E38 730 D 1999 r M57 BIARRITZBLAU METALLIC...EX: E39 525 TDS, E39 530D, E30 325i
    Sk±d
    Siedlce/W-wa
    zwroc uwage na wszystko...E38 ma juz swoje latka...kazdej w wiekszym lub mniejszym stopniu cos dolega...
    gdyby Pan Bóg preferowa³ przedni napêd chodziliby¶my na rêkach...
    nigdy nie jedz szybciej ni¿ twój anio³ stró¿ potrafi lataæ...

Witam! Prosze pomniejszyc fotke poprzednia w sygnaturze, niestety byla zbyt duza!!! Admin

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2008
    BMW
    kiedys 730i,735i,750i,750iL
    Sk±d
    slask
    temat 1000 razy chyba byl,jak sie nie znasz to jedz z kims kto sie zna,oczywiscie za ile to auto naprawde ma byc, bo jak masz zamiar np kupic poczciwe e38 z 98r za 7 czy 8tys patrz raczej z przymkinieciem oka ne pewne defekty ,albo licz sie ze cos bedzie nie tak jakbys chcial zeby bylo hehe

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2013
    BMW
    e32 diesel
    Sk±d
    bi³goraj
    Najwa¿niejsze to w miare ori blacharka, nastêpnie zadbane wnêtrze, stan silnika i na koñcu zawieszenia. To tak na szybko.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    ..a nastêpnie bogate wyposa¿enie, czysta historia auta (nie zespawane z dwóch), potem czy nie trzêsie V8, potem czy nie stuka zawias czy nie ma wibracji przy 80km/h, czy nie cieknie skrzynia, czy nie ma jeziora pod pokryw± zaworów, czy nie poci siê wspomaganie, , czy nie rzêzi ³añcuch, czy pompa wody nie ma luzów, czy nie wybite s± tuleje itp.
    Nein! Mein Schnitzel!

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2013
    BMW
    318i touring
    Sk±d
    oklice K³odzka
    jak by ktos mial taki klopot jak ja to tu daje pomocny link http://7er.pl/showthread.php/17319-P...zy-zakupie-e38 z tego co czytam to wcale nie jest to trudny samochod do zycia , po prostu trzeba o niego dbac jak o kazdy inny robic na czas i jest pieknie :) co mnie cieszy nie spotkalem sie ze e 38 ma cos trefne i pada to samo we wszystkich jak dlamnie ogromny plus jak dbasz tak masz :) po prostu trzeba bedzie dobrze szukac , mam pytanie czy ktos z was robil sam v8 bo silniki typu R robie bez problemu sam , v8 jest o wiele trudniejsza w sumie ciekawi mnie rozrzad jest on na dwoch lancuchach czy jednym robiliscie cos sami przy v8 ???? a do wczesniejszych pytan na autko chce przeznaczyc +/- 10tys zl . I tak z ciekawosci jak trzesie v to co to oznacza bo raczej nie chodzi tu o poduchy ???

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2013
    BMW
    E38 M60 3.0 + LPG
    Sk±d
    Zamo¶æ
    Jak trzêsie to mo¿e byæ wiele powodów.
    - nieszczelno¶ci
    - przep³ywka
    - ¶wiece, cewki
    - separator odmy

Ja kupi³em za trochê ponad 10 k i potwierdze, ¿e siê DA!
    Auto przed liftem, V8 + dobra inst. gazowa 2 letnia. Go¶æ dba³ - ja dbam po nim. Ta zasada jest najlepsza.
    Jak kole¶ mocno "krêci" ju¿ przez telefon to raczej skre¶lam na dzieñ dobry. Po zakupie musisz mieæ 1-2 tys w/g mnie na
    zrobienie co trzeba bo raczej nie ma takich tip top w tej cenie. U mnie na dzieñ dobry:
    - pompa wody 360 z³
    - rolki + pasek od osprzêtu 230 z³
    - oleje i filtry mia³em zmienione przez poprzedniego w³a¶ciela 2 mies wcze¶niej
    Zosta³o jeszcze: ¶wiece, 1-2 cewki, czujnik abs, sprê¿yny ty³.

Najwa¿niejsze:
    - silnik + skrzynia (jak pracuje, jak odpala, jak siê zbiera, czy siê bardzo poci, obecno¶æ oleju w wyrównawczym i p³ynu w oleju, wycieki ze skrzyni, nadmierne szarpania skrzyni)
    - karoseria (czujnik lakieru + dobre oko)
    - ogólny stan "pod autem" czyli zawieszenie, bicia, korozja, wycieki
    - stan wnêtrza (sprawno¶æ "bajerów", stan tapicerki)

Pierdo³ami siê nie przejmuj. Ogólnie auto jak mówi mój szef : "nie mo¿e mieæ luzów" i wiele w tym prawdy. Ma p³yn±æ i mruczeæ! Ja radia nie w³aczam - nie po to mam V8 :D

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2013
    BMW
    318i touring
    Sk±d
    oklice K³odzka
    tak dzis patrzylem na czesci i nie sa az tak bardzo drogie ,zawias rowniesz tylko ze jest tam duzo elementow i jak sie przeciaga wymiane to siadaja wszystkie a tak to to jest cacy :) tez zawsze chcialem V8 juz jako lepek marzylem o chargerze z 70r ( v8 moim zdaniem ma najpiekniejszy dzwiek , rzedowki ,boksery, v12 to juz nie to samo jeszcze nie slyszalem v1o ale i tak pewnie nie chodzi tak pieknie ;) ile lat maci swoje v8 i jak czesto mu cos dolega , czy istnieje mozliwosc zajechania taki motor?? wlasnie obawiam sie przy zakupie ze cos prze ocze typu cos nie dziala w srodku. mowisz ze taki czujnik powinienem miec przy zakupie

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2013
    BMW
    E38 M60 3.0 + LPG
    Sk±d
    Zamo¶æ
    To jest tak: nawet je¶li jaki¶ element by³ malowany nie stanowi to tragedii, s± to przecie¿ leciwe auta lecz je¶li bêdzie to np. dach, s³upki albo cokolwiek innego to trzeba siê temu bardzo dok³adnie przyjrzeæ. Zanim pojedziesz popro¶ o numer VIN i w dekoderze, który znajdziesz na forum rozkoduj kolor auta i sprawd¼ czy zgadza siê ze stanem faktycznym.

Nie znam siê na blacharce i lakiernictwie ale s³ysza³em o szpachlach z opi³kami metalu ¿eby oszukaæ miernik ale jak szpachle wykryjesz to ju¿ nie jest za dobrze.
    Jak mówie - malowany element nie powinien wykluczaæ auta pod warunkiem je¶li powodem by³a rysa / odprysk / rdza. Je¶li dzwon to zale¿y jaki. Jed¼ z kim¶ kto siê na tym zna.

V12 brzmi cudownie ale kwestia gustu.
    V8 czy R6 a nawet V12 - zajechaæ mo¿na. Obs³uga serwisowa - olej filtry, ale równie¿ stan rozrz±du (d¼wiêk silnika) vanosów (preferuje silniki bez Vanosa - mniej rzeczy do popsucia siê a nie u¶miecha mi siê remont vanosów czy jazda dieslem napêdzanym pb/lpg)
    BMW nie znosi przegrzania - wskazówka ma byæ w pionie i koniec. Jak ju¿ wspomina³em - przepatrzeæ wycieki (pocenie - nie tragedia, wycieki - zale¿y gdzie)
    obecno¶æ oleju w wyrównawczym i odwrotnie, b±belki w zbiorniczku, dym z bagnetu itp.

Podobne w±tki

1. [E38] BMW E38 728i.Na co zwróciæ uwagê i czy warto kupiæ.
    Przez Bertos w dziale Allegro, Ebay i inne ...
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 12-07-2012, 19:57
  2. [mechanika] na co zwróciæ uwagê przy kupnie E65
    Przez 7demka w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 11-04-2010, 22:47
  3. Na co zwróciæ uwagê??
    Przez Cychol w dziale Allegro, Ebay i inne ...
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 18-02-2010, 16:30
  4. Na co zwróciæ uwagê przy kupnie 728?
    Przez lapka666 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 30
    Ostatni post / autor: 20-08-2009, 09:45
  5. Na co zwróciæ uwagê przy zakupie E38 ¿eby nie trafiæ na mine
    Przez bitek-bitek w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 06-07-2009, 20:06

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów