-
Vip
Vip
mocowanie może być oczywiście trojakie... magnes, dziura w dachu, lub uchwyt..
Zestroi antenę z radiem każdy serwis CB. Każdą antenę należy zestroić z radiem, gdyż można w radiu spalić końcówkę mocy.
Radia ręczne ale te najlepsze mają zasięg do 2km.. taki zasięg osiągniesz montując byle jaką antenę a koszt będzie o 70% mniejszy..
Generalnie sprawa anten wygląda tak że najdłuższa jest najlepsza.. optymalne są 2 metrowe :? .. każde pomniejszenie długości obniża jej efektywność. Obniża Ci się po prostu zasięg. Dla anten krótkich tzn. 1-1,20 dobrym rozwiązaniem są anteny helikalne, które są sprawniejsze.
Ja mam taką antenę Indiana 90 President`a. Ich minusem jest gruby bat i waga samej anteny (są naprawdę grube i dosyć ciężkie przez co trzeba montować do nich duże magnesy--u mnie 13cm magnes wytrzymuje do 170km/h). W testach przewyższa zwykłe anteny 2 metrowe ;)
Co do radia polecam Unidena pro 520 xl. President jest dobry bo w całości korzysta z elektroniki Unidena. Jak rozkręcisz President`a to odnajdziesz w środku radio Uniden. Niestety nie mają one homologacji na Polskę i nie mogą być sprzedawane na terenie Polski. Co do używania ustawa nic nie mówi.
Uprawnienia umieszczania postów