Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: przerywa bądź nie dopala na jednym garczku M30B35 E32

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E32 M30B35

przerywa bądź nie dopala na jednym garczku M30B35 E32

Witam. Po remoncie silnika okazało się, że auto przerywa na jeden garczek ALE od 3-4 tys obrotów już powoli zaczyna pracować równo i na wszystkie cylindry. Po odpaleniu auta nie dodając gazu chodzi równo i cicho ale już po dodaniu gazu wkręca się ciężko do tych 3-4 tys. obr. Wymieniłem Świece, Kable WN, Kopułka jest w bdb stanie tak samo Palec, Cewka jest okej wg. mechanika. Dzisiaj podmieniłem przepływomierz od M30B30 oraz krokowiec i nic to nie dało. Po pewnej próbie dzisiaj przegazowania auta zaczęło coś stukać/pukać/cykać (?) na wysokości listwy wtryskowej. Auto jest zagazowane - nie jeździ na gazie, jest odpięty.
    Moje przypuszczenia to:
    -Wtryski
    -Pompa Paliwa
    -Sonda Lambda
    -Głowica - nie wiem czemu przypuszczam ale była planowana i może zostało to źle wykonane :(

Czekam na wasze przypuszczenia mniej więcej bądź rozwiązania podobnych problemów. Silnik M30B35 bez EML i Manual.

Doświadczony Użytkownik Awatar ManiacDrifting
    BMW
    E32 735iAL...
    Kup zwykły manometr sam zegar kawałek wężyka oraz trójnik, wepnij się na listwę powinieneś mieć ciśnienie min. 2.8atm prawidłowo najbliżej 3 jeśli jest mniejsze pompa lub regulator, Jeśli w spalinach wyraźnie czuć paliwo, to sonda lambda, Sprawdź jej kolor wykręć ją powinna być jasno brązowa jeśli nie jest to nie działa lub co innego powoduje złą mieszankę, wtrysk może się ciąć jak by coś mam komplet, głowica, polecam zmierzenie ciśnienia jeśli ci się nie gotuje płyn nie ucieka ani nie masz sztywnych węży i masła w oleju lub płynie jest okej, podejżewam tu bardziej ewentualnie źle ustawiony rozrząd przy okazji planowania ewentualnego remontu, ktoś mógł to źle złożyć i nie mógł sobie poradzić, Zmierz ciśnienie musi wynosić powyżej 10.5 minimum 10, jeśli jest mniej a podczas jazdy na wyższych obrotach masz większą moc to jest to rozrząd, może to być wina bardzo mocnego wyciągnięcia łańcucha rozrządu, sprawdź dolne koło pasowe to ząbkowane czy zęby są równe i nie zagięte czy też nie ma szczerbów koło musi być jak należy bo inaczej będzie kłamać czujnik położenia wału.

W przypadku tych objawów to są kroki które powinieneś wykonać w celu zdiagnozowania usterki.

Doświadczony Użytkownik Awatar marek1132
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Szkoda,że masz wymontowany gaz,jeśli na gazie pracowałby poprawnie miałbyś odpowiedź.
    "Myślenie to najcięższa praca z możliwych i pewnie dlatego tak niewielu ją podejmuje." - Henry Ford

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E32 M30B35
    około 12 na każdym cyl. na zimnym silniku, ciśnienie paliwa około 2.6-2,7, węże nie są sztywne, olej czyściutki jak na razie, tak samo w zbiorniczku nie widać śladów oleju. Pozostaje mi się zajrzeć w rozrząd. Mam jedno podciśnienie zaślepione w kolektorze ssącym. A i zapomniałem dodać, że nie mam impulsatora.

Kupie pompę paliwa - oczywiście używkę bo tak i tak prędzej czy później ją spalę (moje szczęście...). Przywiozłem wtryski od znajomego i skompletuję taki jakiś w miarę komplecik do póki nie uzbieram na nówki.

Doświadczony Użytkownik Awatar ManiacDrifting
    BMW
    E32 735iAL...
    Jak masz takie ciśnienie to nie patrz w rozrząd bo jest okej, szukaj w osprzęcie teraz, Ciśnienie paliwa ciut za małe, sprawdź wtryski i odepnij wtyczkę sondy lambda i zresetuj kompa powinna chodzic dobrze.