Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 23

W±tek: Da radê samemu wyj±æ skrzyniê? :D

Moderator Mod Awatar damian23zgc
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    BMW e65 745i;VW Passat B6
    Sk±d
    DZG
    Pracowa³em w warsztacie gdzie zajmowali¶my siê tylko skrzyniami automatycznymi i nigdy nie wk³ada³em skrzyni jak konwerter by³ przykrêcony do ko³a zamachowego. Wk³adaj±c gruchê do skrzyni trzeba uwa¿aæ, aby wesz³a do koñca ( wcale nie jest to takie proste ) trzeba ni± trochê pokrêciæ aby wesz³a do koñca. Musisz mieæ ca³kowit± pewno¶æ, ¿e konwerter wlaz³ do koñca, bo inaczej te wyciêcia na koñcu gruchy nie wejd± do koñca na pompê i j± po³ami±, jak te¿ uszkodz± i powyginaj± siê same. Najlepiej jak wyci±gniesz skrzyniê to zaznacz sobie jakim¶ mazakiem do którego momentu jest konwerter wsadzony, przy wk³adaniu zobaczysz czy doszed³ do koñca.

Poza tym ciekawe jak odkrêcaæ konwerter od ko³a zamachowego jak nie ma skrzyni i nie bardzo jest jak zablokowaæ aby siê nie obraca³o ?????

Kolego "lukasz7" nigdy bym nie wpad³ na pomys³ jaki Ty przedstawi³e¶, ale skoro tak zawsze robi³e¶ to pewnie wiesz co mówisz. :)
    Ostatnio edytowane przez damian23zgc ; 26-03-2013 o 17:11

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2010
    BMW
    e65 3.0d
    Sk±d
    suwa³ki
    Zdejmujesz skrzynie i masz na wierzchu konwerter tak jest w przypadku e65 i 4 ¶ruby od wieñca wiêc nie wiem co w tym dziwnego ,inaczej siê nie da chyba ¿e w e38 jest inaczej w co w±tpie.Analogicznie z powrotem tak zrobi³em kilka modeli, ale e65 i nie by³o k³opotu w niczym .Wiêc mi taka opcja pasuje i jest sprawdzona.
    Ostatnio edytowane przez lukasz7 ; 26-03-2013 o 17:47

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Cytat Zamieszczone przez max264 Zobacz posta
    Lukasz nie mów, ¿e siê nie da. Wystarczy troche pomys³owo¶ci. Ja osobi¶cie sam wyjmowa³em skrzyniê i to na najazdówkach. i wk³ada³em sam. bez stojaków itp. Trochê wiêcej roboty ale wszystko siê da je¶li siê chce:D
    No nie mow ze to byla wazaca lepiej jak 100kg 5HP30... no chyba ze Pudzian przy tobie to jakis karzel :D

Teoretycznie zrzutka takiej skrzyni we wlasnym zakresie to zaden wiekszy problem ale gorzej z praktyka...
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 26-03-2013 o 17:46
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Moderator Mod Awatar damian23zgc
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    BMW e65 745i;VW Passat B6
    Sk±d
    DZG
    Cytat Zamieszczone przez lukasz7 Zobacz posta
    naczej siê nie da chyba ¿e w e38 jest inaczej w co w±tpie
    Konwerter odkrêcasz zanim ¶ci±gniesz skrzynie ( wyci±gasz rozrusznik i masz doj¶cie do ¶rub ) :d

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2010
    BMW
    e65 3.0d
    Sk±d
    suwa³ki
    Masz racjê, osobi¶cie uwa¿am ¿e jest to bardziej wskazane jak montujesz ni¿ demontujesz skrzynie .¦ci±gaj±c skrzynkê nie musisz siê tak gimnastykowaæ.Ja robiê jak opisa³em i mam to dopracowane precyzyjnie i nie mam z tym k³opotów .

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    BMW 745 I e65 2005r
    Sk±d
    Opole
    Tu masz przyk³ad na wyci±ganie 5hp30 przed domem http://www.bimmerwerkz.com/forum/5-s...ack-67858.html

Vip Vip Awatar Marecki7er
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    e32 740iA M62B44
    Sk±d
    Wroc³aw
    Cytat Zamieszczone przez lukasz7 Zobacz posta
    Zdejmujesz skrzynie i masz na wierzchu konwerter tak jest w przypadku e65 i 4 ¶ruby od wieñca wiêc nie wiem co w tym dziwnego ,inaczej siê nie da chyba ¿e w e38 jest inaczej w co w±tpie.
    Nie znalaz³em lepszego zdjêcie, ale konwerter odkrêcasz od ko³a zamachowego przez dziurkê która jest na dole:

http://img164.imageshack.us/img164/4333/skr1tv8.jpg

Robisz to oczywi¶cie przed ¶ci±gniêciem skrzyni. Na 100% tak jak w silnikach m60/m62 w e32/e34 i e38/e39.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2010
    BMW
    e65 3.0d
    Sk±d
    suwa³ki
    Macie racjê ,ja u¿ywam stojaka na którym skrzynka jedzie do silnika wspó³osiowo nie ma mowy ¿eby z³o¿yæ ¼le ,ostatnio demontowa³em sam± skrzyniê posz³a do regeneracji gdy¿ kto¶ ju¿ naprawia³ konwerter wcze¶niej nie by³o potrzeby jego demonta¿u,skrzynka wraca na miejsce w ciagu 3 min i po k³opocie.Co do poprawno¶ci ca³ej operacji to zgadzam siê z wami .

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    No wlasnie taki stojak bede sobie musial zalatwic zeby ja wytaszczyc na stol operacyjny bo ta skrzynke nawet we dwoch moze byc ciezko wytaszczyc.

Rozumiem ze po spuszczeniu oleju i wyjeciu mozna ja obracac do gory nogami celem rozkrecenia miski i obejrzenia sterownika.

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    Sterowanie radzê wyjmowaæ bez demonta¿u skrzyni.
    Tu jest fajna fotorelacja: http://www.bimmerboard.com/forums/posts/351965

5HP30 wa¿y jakie¶ 80 kg. EDIT: ca³a wa¿y 109kg
    Demonta¿ i monta¿ bez podno¶nika skrzyniowego to bardzo problematyczna sprawa - ale jak jest potrzeba, to da siê :) Trzeba mieæ du¿o czasu i zawziêto¶ci :)

Co do demonta¿u: w BMW TIS jest procedura:
    1) podeprzeæ skrzyniê podno¶nikiem
    2) odkrêciæ tyln± podporê skrzyni + odpi±æ wtyczki, etc...
    3) odkrêciæ konwerter od p³yty napêdowej (odpowiednik ko³a zamachowego)
    4) wstawiæ przek³±dkê pod silnik i opu¶ciæ a¿ siê oprze o sanki przedniego zawieszenia
    5) odkrêciæ ¶ruby i wyj±æ skrzyniê

Monta¿:
    1) wsun±æ konwerter w skrzyniê i upewniæ siê, ¿e siad³ odpowiednio g³êboko
    2) wkrêciæ pilota w gwint w konwerterze
    3) zak³adaj±c skrzyniê, trafiæ pilotem w otwór w p³ycie napêdowej
    4) dokrêciæ skrzyniê
    5) wykrêciæ pilota i dokrêciæ konwerter do p³yty

po spuszczeniu oleju z miski i obróceniu jej o 180 stopni, zacznie wyciekaæ olej -- oko³o 0,5-1 litra, przez odpowietrznik pompy.
    Polecam przygotowaæ belki/ceg³y i wanienkê. Wyj±æ konwerter i postawiæ pionowo na dzwonie na belkach nad wanienk±, ¿eby olej wyciek³. Pokrêciæ tylnym wa³kiem.
    Zostawiæ na minimum godzinê, a najlepiej na noc.
    Ostatnio edytowane przez hatecraft ; 27-03-2013 o 16:27
    Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Podobne w±tki

1. Wtryskiwacze m30 jak wyczy¶ciæ samemu?
    Przez Nowiq w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 23-03-2013, 20:27
  2. Serwisowanie LPg samemu landirenzo Omegas
    Przez Seba665 w dziale LPG / CNG
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 24-10-2012, 17:53
  3. Jak przyciemniæ szyby samemu ?
    Przez Baton w dziale TUNING
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 13-06-2011, 13:40
  4. jak usun±æ SAMEMU lekkie wgniecenie na karoserii auta??
    Przez ADASIO w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 15-03-2010, 16:36

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •