Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 36

W±tek: g³o¶nik basowy gdzie zamontowaæ

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar lionix
    Do³±czy³
    Sep 2010
    BMW
    728 E38
    Sk±d
    £dz

g³o¶nik basowy gdzie zamontowaæ

witam
    wlasnie gdzie i jaki zamontowac

wolalbym uniknac wrzucania skrzyni do bagaja, miejsce zajmuje, nie wyglada no i nie wiem czy sie przebije dudnienie :)

myslalem o podlokietniku z tylu ma ktos jakis patent na to ?

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Do e39 s± dostêpne na allegro obudowy na g³o¶nik 20cm montowane w pod³okietnik tylny

Zrób porz±dny przód, a pojawi siê sporo basu wzglêdem serii(jako¶ciowo nawet sporo lepiej ni¿ wzglêdem DSP)
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2012
    BMW
    728i
    Sk±d
    zabrze
    Ja te¿ od pewnego czasu mia³em taki dylemat.
    Wybór najpierw pad³ bardziej na subwoofery pod fotele ale w e38 jest strasznie ma³o miejsca pod fotelami.
    Ostatecznie zdecydowa³em wsadziæ w przód g³o¶niki GMS 1865 + dystanse mdf dedykowane.
    Wydaje siê to najlepszym rozwi±zaniem jak chcesz poprawiæ bas. Je¶li masz czas to mo¿esz poczekaæ a¿ to pozak³adam i zdam relacjê z efektu.

Do³±czy³
    Sep 2010
    BMW
    728 E38
    Sk±d
    £dz
    tzn ja mam tak, mam g³o¶niki Hertz DSK 165 (wiem ¿e sza³u nie ma) pod³±czone pod wzmak Blaupunkt GTA 460 no i DUPA w sumie to nie ma ró¿nicy za bardzo miêdzy samym radiem i wzmakiem no ale dobra, dystanse MDF i nie ma basu ani nic

to z pod³okietnikami widzia³em ale wtedy sie go nie da zamkn±æ i te¿ lipa...

problemem jest chyba to ¿e g³o¶nik z przodu nie ma miejsca, tzn dystans, do tego g³o¶nik 165 a za nim ¶ciana, przestrzeñ ma mo¿e pojemno¶æ puszki a powinno byæ na pewno z kilka litrów nie wiem jak to rozwi±zaæ...

i tak naprawde jedyna przestrzeñ g³o¶nika to grubo¶æ dystansu

bartolo jak by¶ móg³ to poka¿ jakie masz te dystanse...bo ja mam od Bassera pó³ kraju od niego kupuje wiec to pewnie i tak to samo...

w e36 mia³em chiñski g³o¶nik przykrêcony do boczka drzwi o ¶rednicy 10 i dudni³ lepiej ni¿ to moje :/

wrzuci³em na chwile suba do baga¿nika ale to lipa jest bo zamiast dawaæ czysty bas to dudni i buczy

bo np. moja matka ma golfa VI i tam to te¿ basem z drzwi wali konkretnym, 10x lepiej ni¿ u mnie
    Ostatnio edytowane przez lionix ; 23-03-2013 o 16:23

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2012
    BMW
    728i
    Sk±d
    zabrze
    Dystanse mam na pewno te same. Fakt, ¿e nie ma za g³o¶nikiem wiele miejsca ale chyba powinno wystarczyæ, trzeba by to tylko porz±dnie zamkn±æ. Mam maty STP wiêc spróbujê zrobiæ jaki¶ zamkniêty profil i zobaczymy jak to bêdzie gra³o. A co jest pod seryjnym wyg³uszeniem z ty³u za g³osnikiem ? Drzwi s± przecie¿ podwójne wiêc mo¿e po prostu wyci±æ blachê za g³o¶nikiem i wyg³uszyæ matami ?
    Zobaczê jak bêdê montowa³, chyba ¿e Ty wcze¶niej zerkniesz to daj znaæ ile siê uda za g³o¶nikiem przestrzeni zyskaæ gdyby otworzyæ profil drzwi.

P.S. Po g³êbszym zastanowieniu to na 100% trzeba nawet wyci±æ za g³o¶nikiem otwór bo ci¶nienie akustyczne nie bêdzie mia³o gdzie uj¶æ i g³o¶nik nie zagra jak powinien choæby nie wiem jak dobry by³ bo powietrze za membran± nie da jej pracowaæ jak nale¿y. Wiêc od razu muszê pamiêtaæ o k±tówce :)
    Ostatnio edytowane przez bartolo ; 23-03-2013 o 17:08

Do³±czy³
    Sep 2010
    BMW
    728 E38
    Sk±d
    £dz
    no zerkne jak to wyglada najwyzej wytne dremlem

aha mam pytanie czy ktos wie moze czy te dystanse wejda w tylne drzwi? ori plastik tak samo.montowany jak przod?

i jak drzwi wygladaja od srodka ? jest tam wygluszenie czy trza dokladac?

te glosniki co mam nadadza sie do czegos ? i ten wzmak ?

ew jakies niedrogie inne... :/
    Ostatnio edytowane przez lionix ; 23-03-2013 o 19:45

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Na pocz±tek to za³ó¿ g³o¶niki i wzmacniacz a nie dziadostwo które masz(sprzêt na tym samym lub gorszym poziomie ni¿ seria, wiêc nic dziwnego, ¿e nie gra lepiej)

Poszukaj sobie pianki rozprê¿nej. Jest w handlu taka ta¶ma piankowa samo rozprê¿na. Naklej od frontu na g³o¶nik(na obrêcz, podobnie jak fabryka zrobi³a), ¿eby chocia¿ czê¶ciowo odizolowaæ obie strony membrany. Za g³o¶nikiem masz tylko wyg³uszenie. Wytnij otwór no¿em, ¿eby g³o¶nik móg³ graæ w drzwi.
    Problem tylko wtedy, ¿e woda bêdzie kapaæ na boczek. Musia³by¶ daszek dorobiæ.

Sprawd¼ te¿ czy nie pomyli³es fazy na jednym kanale. Przekrêæ balans na jedn± stronê i sprawd¼ czy bas siê pojawi³. Je¶li tak, to odwróæ na jednym kanale polaryzacjê

U szajboosa pozosta³y seryjne puszki(wyciêli¶my dziury, ¿eby g³o¶niki gra³ w pe³ne drzwi), do tego zestaw odseparowany z 13cm basowym. To wszystko pod wzmacniaczem. I niejeden szuka³ subwoofera.

Sprzêt kosztowa³ zapewne podobnie jak twój(zestaw trafi³ siê okazyjnie nowy za 200z³, VDO HPC1300, wzmacniacz sony xm-6020 u¿ywany za podobn± cenê)
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2012
    BMW
    728i
    Sk±d
    zabrze
    Bana³ ch³opcy - nie trzeba ¿adnej k±tówki.
    G³o¶niki zamontowane wraz z dedykowanymi najtañszymi dystansami. ¯adnych pianek itp. Wycinamy tylko wyg³uszenie za g³o¶nikiem (nie ma tam blachy).
    Ca³o¶c zamyka siê przy u¿yciu ¶rubokrêta i no¿yka a gra o niebo lepiej (przynajmniej na GMS-ach)

Do³±czy³
    Sep 2010
    BMW
    728 E38
    Sk±d
    £dz
    czyli co nie ma blachy za glosnikiem mozna ciac ?? no to jutro sprawdze temat co i jak

dajcie spokoj juz z tym gadaniem ze ori naglosnienie jest takie super, nie wiem wg mnie ori to jest taki syf ze szkoda gadac, teraz i tak mam miliard razy lepiej niz ori ale jeszcze nie to w porownaniu z innymi furami
    Ostatnio edytowane przez lionix ; 23-03-2013 o 21:06

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2012
    BMW
    728i
    Sk±d
    zabrze
    Cytat Zamieszczone przez lionix Zobacz posta
    czyli co nie ma blachy za glosnikiem mozna ciac ?? no to jutro sprawdze temat co i jak
    ¦mia³o, wystarczy no¿yk bo to tylko pianka(chocia¿ dobre wyt³umienie), blachy tam nie ma za wiele :)

Cytat Zamieszczone przez lionix Zobacz posta
    dajcie spokoj juz z tym gadaniem ze ori naglosnienie jest takie super, nie wiem wg mnie ori to jest taki syf ze szkoda gadac, teraz i tak mam miliard razy lepiej niz ori ale jeszcze nie to w porownaniu z innymi furami
    To nag³o¶nienie nokii to nieporozumienie, ju¿ sam fakt ¿e za g³o¶nikiem jest 2cm miejsca + tandetna pianka + jaki¶ tam niby "ogon" wzd³u¿ r±czki dzrzwi. ¯enada. GMS-y za 160 z³ przy wyciêtym kawa³ku pianki graj± lepiej jak tuba w baga¿niku.
    10 minut roboty a efekt lepiej ni¿ zadowalaj±cy bo nie trzeba zaklejaæ otworów technicznych bo seryjnie wyg³uszone ca³kiem dobrze.

Cytat Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
    Na pocz±tek to za³ó¿ g³o¶niki i wzmacniacz a nie dziadostwo które masz(sprzêt na tym samym lub gorszym poziomie ni¿ seria, wiêc nic dziwnego, ¿e nie gra lepiej)
    Nie ¿ebym by³ znawc±, ale ka¿dy sprzêt mp3 bêdzie gra³ gorzej ni¿ seria - to oczywiste i wynika z samej jako¶ci 99,99% plików mp3.

Poszukaj sobie pianki rozprê¿nej. Jest w handlu taka ta¶ma piankowa samo rozprê¿na. Naklej od frontu na g³o¶nik(na obrêcz, podobnie jak fabryka zrobi³a), ¿eby chocia¿ czê¶ciowo odizolowaæ obie strony membrany.
    Zbêdne, na boki pójdzie max 5% ci¶nienia akustycznego. To jak z pr±dem - szuka najmniejszej linii oporu (pomijam fakt kierunku strumienia powietrza czyli w zasadzie prostopadle do kierunków pracy membrany) wiêc w tym przypadku wyjdzie przez kratkê os³onow± g³o¶nika.

Za g³o¶nikiem masz tylko wyg³uszenie. Wytnij otwór no¿em, ¿eby g³o¶nik móg³ graæ w drzwi.
    Problem tylko wtedy, ¿e woda bêdzie kapaæ na boczek. Musia³by¶ daszek dorobiæ.
    Nie nie bêdzie kapaæ, la³em wodê z wiadra celowo ¿eby sprawdziæ.

Sprawd¼ te¿ czy nie pomyli³es fazy na jednym kanale. Przekrêæ balans na jedn± stronê i sprawd¼ czy bas siê pojawi³. Je¶li tak, to odwróæ na jednym kanale polaryzacjê
    Tu siê zgodzê, ale znam ³atwiejsze sposoby na sprawdzenie polaryzacji :)
    Ale wystarczy wykorzystaæ fabryczn± p³ytkê z naglo¶nienia seryjnego, wpinasz kostki seryjne w p³ytkê a wyprowadzenia wprost do g³o¶ników. To NIE JEST zwrotnica, wiêc nic nie zepsuje.

U szajboosa pozosta³y seryjne puszki(wyciêli¶my dziury, ¿eby g³o¶niki gra³ w pe³ne drzwi), do tego zestaw odseparowany z 13cm basowym. To wszystko pod wzmacniaczem. I niejeden szuka³ subwoofera.

Sprzêt kosztowa³ zapewne podobnie jak twój(zestaw trafi³ siê okazyjnie nowy za 200z³, VDO HPC1300, wzmacniacz sony xm-6020 u¿ywany za podobn± cenê)
    U mnie same GMS-y z seryjnymi gwizdkami tylko innymi kondensatorami (¿eby pe³ne pasmo uzyskaæ) na byle jakim chiñskim sprzêcie gra pewnie dosyæ podobnie aktualnie :)
    Jeszcze tylko dorzucê korektor i bêdzie dynamika tak jak by³a w poprzednim samochodzie (chocia¿ tam napêdza³a te¿ infinity ref 1250 i niestety ³za w oku siê krêci bo nigdy nie uzyskam tutaj tymi sposobami uczucia ¿o³±dka t³ucz±cego siê o p³uca) ;)
    Ostatnio edytowane przez bartolo ; 23-03-2013 o 21:25

Podobne w±tki

1. basowy d¼wiêk w e38 740i m60b40
    Przez hektorek106 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 46
    Ostatni post / autor: 27-12-2014, 23:09
  2. basowy d¼wiêk w e38 740i m60b40 (na wlasne zyczenie)
    Przez arturo193 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 24-11-2011, 21:33
  3. gdzie zamontowaæ reduktory do 740
    Przez Zajefajny w dziale LPG / CNG
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 27-09-2011, 19:29
  4. [ elektronika] Jak zamontowaæ rolete tyln±
    Przez E38MIGLANC w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 19-11-2010, 20:34
  5. dodatkowy g³o¶nik