Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Wątek: Problem ze zmianą z R na D

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    Hatecraft dzieki za wyczerpujaca odpowiedz :) mysle ze wszelkie problemy wewnatrz skrzyni mozna wykluczyc bo jak pisalem ma ona jakies 40tys przebiegu. Zmartwiles mnie ytylko tym ze uszkodzony konwerter zasmieca skrzynie opilkami :(

Podpowiedz mi jesli mozesz jakies metody na dokladniejsze zdiagnozowanie/wykluczenie innych usterek niz konwerter tak zeby wsiasc do auta I potestowac rozne zachowania...

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    Cytat Zamieszczone przez brunoz Zobacz posta
    Myślałem, że to "ten typ tak ma"..
    I pewnie miał od nowości? :D

Szarpnięcie to efekt zużycia skrzyni. Najprędzej sterowania.
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Doświadczony Użytkownik Awatar brunoz
    BMW
    E38 740iA
    Blog
    11
    Cytat Zamieszczone przez hatecraft Zobacz posta
    I pewnie miał od nowości? :D

Szarpnięcie to efekt zużycia skrzyni. Najprędzej sterowania.
    Różne widziałem dziwadła od nowości w autach. Ostatnio jechałem Corsa C z automatem, na liczniku 23tkm, a skrzynia szarpała przy każdej zmianie biegów, że aż płakać się chciało.

No ale wracając do tematu - szarpnięcie jest tego typu, że jak cofam i zatrzymam się, zmieniam na D, to czuję mimo wciśniętego hamulca, jak auto chce jechać do przodu, jakby napieranie w kierunku na przód, obniżenie się tyłu... trudno jednoznacznie zdefiniować.
    Nein! Mein Schnitzel!

BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    Cytat Zamieszczone przez Michal750 Zobacz posta
    Hatecraft dzieki za wyczerpujaca odpowiedz :) mysle ze wszelkie problemy wewnatrz skrzyni mozna wykluczyc bo jak pisalem ma ona jakies 40tys przebiegu. Zmartwiles mnie ytylko tym ze uszkodzony konwerter zasmieca skrzynie opilkami :(

Podpowiedz mi jesli mozesz jakies metody na dokladniejsze zdiagnozowanie/wykluczenie innych usterek niz konwerter tak zeby wsiasc do auta I potestowac rozne zachowania...
    Pytanie kontrolne: czy jak na zimnym wystąpi objaw jazdy do tyłu na D, to da się to zrobić kilka razy?

Sprawdzanie elektrozaworłw i EGS:
    Podłącz INPA
    1) Odczytaj błędy
    2) Sprawdź elektrozawory. Tam ładnie pokazuje, który EV jest włączany a który wyłączany.
    P: MV1= on
    R: MV2= on
    N: MV1= on

Jeśli EV chodzą dobrze, czyli EV2 jest wyłączany natychmiast po zmianie z R na N, to znaczy że EGS działa poprawnie.
    Ale nie wiemy czy EV jest OK, bo może się kleszczy...

Sprawdzanie regulatora:
    - test 1 - na zimnym, jak już "załapie" bieg na D:
    1) zahamuj
    2) zrzuć na N
    3) poczekaj 2-3 sek.
    4) wrzuć D i szybko puść hamulec, ale nie dodawaj gazu
    jak szybko "załapie" bieg i auto zacznie jechać?

- chwilę później test 2
    1) zahamuj
    2) zrzuć na N
    3) przegazuj na 2000 rpm, puść gaz
    4) poczekaj 1 sek. na jałowym
    5) wrzuć D i szybko puść hamulec, ale nie dodawaj gazu
    jak szybko załapie skrzynia i auto zacznie jechać?

- po rozgrzaniu skrzyni powtórz test 1 (czyli bez przegazówki)
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 728iA, E38 740iA
    Sie wtrace:) Hate, jesli w obu testach rusza w chwili gdy wrzuci bieg, jest ok?

BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    Cytat Zamieszczone przez brunoz Zobacz posta
    Różne widziałem dziwadła od nowości w autach. Ostatnio jechałem Corsa C z automatem, na liczniku 23tkm, a skrzynia szarpała przy każdej zmianie biegów, że aż płakać się chciało.

No ale wracając do tematu - szarpnięcie jest tego typu, że jak cofam i zatrzymam się, zmieniam na D, to czuję mimo wciśniętego hamulca, jak auto chce jechać do przodu, jakby napieranie w kierunku na przód, obniżenie się tyłu... trudno jednoznacznie zdefiniować.
    No generalnie to automaty w BMW miały prawie zawsze idealną płynność jak były nowe.

Szarpnięcie - to raczej sugeruje gwałtowność. Powinno być naprężenie, jeśli skrzynia jest sprawna.
    Naprężenie to takie zjawisko, które następuje łagodnie i można je porównać do przypadku: doświadczony szofer rusza pod górę z ręcznego na pół-sprzęgle. Auto przysiada, napręża się, ale nie ma szarpnięcia.
    Szarpiące włączanie D jest gwałtowne i następuje po chwili, porównać je można do delikatnego uderzenia przez inne auto w tylny zderzak (przy prędkości spacerującego człowieka).

Cytat Zamieszczone przez OskiUK Zobacz posta
    Sie wtrace Hate, jesli w obu testach rusza w chwili gdy wrzuci bieg, jest ok?
    Tak, ruszanie ma następować prawie natychmiast, zwłoka jest minimalna. Samo ruszenie jest łagodne.

U mnie ładnie pracuje skrzynia, gdy jest ciepła, ale jeszcze nie w temp. roboczej. Zwykle wtedy wskaźnik temp. mam tuż przed "pionem" (pion = od 75 do 105*C) czyli skrzynia ma około 40-50*C.
    Mogę sobie przełączać D-R i z powrotem, i wszystko odbywa się miło i płynnie.

G. K. Chesterton

Doświadczony Użytkownik Awatar brunoz
    BMW
    E38 740iA
    Blog
    11
    Dzięki Hatecraft, bardzo ładnie to opisałeś.
    To raczej nie jest przypadek u mnie :) Ja mam w takim razie to naprężenie.
    Nein! Mein Schnitzel!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 728iA, E38 740iA
    Cytat Zamieszczone przez hatecraft Zobacz posta
    Mogę sobie przełączać D-R i z powrotem, i wszystko odbywa się miło i płynnie.
    Plynnie, tak mysle, to pojecie wzgledne. U mnie przelacza D-R i czuc, jak wrzuca bieg i auto albo do przodu albo do tylu chce. Nie jest to jakies mocne szarpniecie ale jest to wyczuwalne.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Cytat Zamieszczone przez OskiUK Zobacz posta
    Plynnie, tak mysle, to pojecie wzgledne. U mnie przelacza D-R i czuc, jak wrzuca bieg i auto albo do przodu albo do tylu chce. Nie jest to jakies mocne szarpniecie ale jest to wyczuwalne.
    u mnie podobnie , od 6 lat, remont generalny skrzyni 5HP24 nic tu nie Zmienił a wymienione były i sprzeglo i płyta sterowania + inne pierdoly na nowe ...a poza tym przeskokiem, mini szarpnieciem to skrzynia chodzi idealnoe

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 728iA, E38 740iA
    Tak mysle, ze ten przeskok czy jak to nazwac, nie pochodzi ze skrzyni a np luzu na polosi, wale albo cos, trzebaby sie dokladnie przyjrzec:icon_wink:

Uprawnienia umieszczania postów