Nikt nie będzie mi mówił, jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.
3x BMW, 2x Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Audi, Skoda, Hyundai, Peugeot - ponad podziałami jeśli chodzi o marki.
E32 730i V8 '94 Calypsorot Metallic
Panowie, nie profanować tutaj golfami :)
diesel wcale tak tanio już nie wychodzi w czasach, kiedy spręzarki sypią się co 2-3 lata i wtryski tez a to zbaija całe te oszczedności :)
Co do porównania osiągów ludziska te 1300RPM więcej to jest kosmos to jest 25% całych obrotów diesla więcej po drugie diesel wydaje się mocny bo w krótkim przedziale 2-3,5k rpm uwalnia cała moc benzyna robi to systematycznie przez cały zakres a liczy sie suma momentu wygenerowana w całym przebiegu obrotów a nie wąski zakres
Także prosze nie piszcie typowych farmazonów jak z forum TDI i nie twórzcie kolejnych mitów niutonometra wielkiego.
Moc bierze się z przełożenia moment razy obroty tym wyższe obroty tym wieksza moc ( wide rajdy, sporty, F1 ) zobaczcie na nowe diesle albo te tuningowane nie maja nigdy tej swojej wyskiej mocy jak seryjne disle przy np 3500RPM tylko przy 4700RPM.
Zobacz moją siódeme http://7er.pl/showthread.php/8202-e3...85-730iA-V8-93
freshtimer - za młody by być klasykiem, za stary by być platikiem
Zdzira nie zbaczaj z tematu.
Piszemy o możliwościach auta, a nie o wyższości prostego silnika nad bardziej skomplikowanym nowszym o 15 lat w askpekcie kosztów eskploatacji.
Prawda jest taka, że na posiadaczu 750 diesel nie zrobi wrażenia i odwrotnie, te auta jeżdżą bardzo podobnie.
pozdrawiam Bartek
No ok ,ale ciekawe co będzie jak zaczną się w końcu sypać obecne turbodoładowane benzyniaki , wtedy przelicznik ekonomii sie pewnie zmieni :)
Myśle że największe wrażenie właśnie robi 740d. Przy normalnej eksploatacji silnik pracuje właśnie w tym wąskim zakresie obrotów.Samochód wydaje sie mocniejszy i czulszy na gaz. 740i przy 2,500 ma zdecydowanie mniej mocy-zobaczcie wykresy,nadrabia za to górą. 1300 RPM to kosmos do v12 nie wspominając v8 i koniec świata do r6:D. Zeby zrobić diesła do wyścigów trzeba mieć zaplecze i budżet jak Audi w r8.
Do miasta wystarczy 728, 2,5tds jest za słaby do 7er a przez to nieekonomiczny.
Ostatnio edytowane przez laki7 ; 13-03-2013 o 11:39
ttrol nie zbaczam napisałem tez na temat także prosze nie tworzyć mitów o niutonometrze wielkim a najpierw poczytac skąd sie bierze moc, moment itp itd bo jak napisałem odczuciami sie nie jeździ je się czuje ale to, że kolega obok mnie w golfie 4 1,9 TDI ma podobne odczucia jak ja w 740 to jeszcze nie znaczy, że jest tak samo szybki.
I dobrze sprawe ujął laki7 na codzien jeździmy w tym najlepszy zakresie obrotów diesla i w tym słabszym benzyny to wydaje nam sie on mocny a jak postawimy je na kresce to to wrażenie mija.
Chciałbym jeszcze wrócić do tematu 740d i zwrócić uwagę na to, że wrażenia z jazdy są w nim osiągnięte silnikiem z mniejszą o litr pojemnością i liczbą cylindrów o 4.
Co zrobiłby z 750-tką 12-tocylindrowy, 5-ciolitrowy diesel, gdyby taki powstał w BMW ? :D
I nie zrozumcie mnie źle. Nie jestem jakimś fanem Niutonometra Wielkiego, ale doceniam zalety każdego paliwa używanego do zasilania aut.
Hmmm gdyby miał taki przelicznik mocy jaki ma 740d to nic by 750 nie zrobił miałby wtedy koło 300KM to nadal za mało na zdrowe 750 ale fakt z 740i dałby sobie radę :)