Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 10

W±tek: Czujnik poziomu p³ynu ch³odniczego

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    E66 735Li
    Sk±d
    ¯ory

Czujnik poziomu p³ynu ch³odniczego

Panowie, czy za poziom p³ynu poziomu p³ynu ch³odniczego zwracaj±cy b³±d CHECK COOLANT LEVEL odpowiada tylko ten czujnik pod spodem zbiornika wyrównawczego czy jeszcze jest jaki¶ inny czujnik sprawdzaj±cy poziom?
    Ostatnio mia³em b³±d (stan p³ynu na zimnym silniku mo¿e 1cm poni¿ej górnej granicy).
    Czy walniêty czujnik zwraca ca³y czas b³±d?

Jak to jest, wkrêcaj±c korek i tak wciska siê nim w dó³ ten badyl wystaj±cy z czujnika, wiêc jak mo¿e zwracaæ b³±d?

Vip Vip Awatar lockbud
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    By³o E38 730i 94r. Jest.........................X6 40d.
    Sk±d
    - Sosnowiec
    edytowa³em bo siê pomyli³em :)
    Ostatnio edytowane przez lockbud ; 09-03-2013 o 21:42

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez ratovnik Zobacz posta
    Panowie, czy za poziom p³ynu poziomu p³ynu ch³odniczego zwracaj±cy b³±d CHECK COOLANT LEVEL odpowiada tylko ten czujnik pod spodem zbiornika wyrównawczego czy jeszcze jest jaki¶ inny czujnik sprawdzaj±cy poziom?
    Ostatnio mia³em b³±d (stan p³ynu na zimnym silniku mo¿e 1cm poni¿ej górnej granicy).
    Czy walniêty czujnik zwraca ca³y czas b³±d?

Jak to jest, wkrêcaj±c korek i tak wciska siê nim w dó³ ten badyl wystaj±cy z czujnika, wiêc jak mo¿e zwracaæ b³±d?
    jak masz gaz i rurki do reduktora poprowadzili ci wy¿ej ni¿ zbiornik to mo¿e siê czasem ten b³±d zdarzaæ, a potem jak rozszczelnisz to scieka z reduktora i jest pe³no, je¿eli masz tak± sytuacjê zalej wiêcej ni¿ wskazuje patyk, pamiêtaj te¿ ¿eby potem odpowietrzyc uk³ad jak chodzi silnik. i jest rozgrzany ta srubka obok korka ch³odnicy

...no i jak masz nieszczelno¶ci gdzie¶

Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    E66 735Li
    Sk±d
    ¯ory
    Cytat Zamieszczone przez shebi Zobacz posta
    jak masz gaz i rurki do reduktora poprowadzili ci wy¿ej ni¿ zbiornik to mo¿e siê czasem ten b³±d zdarzaæ, a potem jak rozszczelnisz to scieka z reduktora i jest pe³no, je¿eli masz tak± sytuacjê zalej wiêcej ni¿ wskazuje patyk, pamiêtaj te¿ ¿eby potem odpowietrzyc uk³ad jak chodzi silnik. i jest rozgrzany ta srubka obok korka ch³odnicy

...no i jak masz nieszczelno¶ci gdzie¶

Dziêki za poradê. Mam gaz - dwa reduktory jeden wy¿ej ni¿ drugi, wiêc to pewnie to.

Ile zalaæ ponad poziom na tym patyku? Ile powinien on wystawaæ ponad gwint w zbiorniczku wyrównawczym, aby nie by³o za du¿o?

Po kupnie w³a¶nie jak sprawdzi³em poziom p³ynu na zimnym silniku to badyl wystawa³ ponad poziom, to odci±gn±³em nadmiar :) Nie pamiêtam w³a¶nie ile to by³o.
    Ostatnio edytowane przez ratovnik ; 09-03-2013 o 23:48

Vip Vip Awatar lockbud
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    By³o E38 730i 94r. Jest.........................X6 40d.
    Sk±d
    - Sosnowiec
    wska¼nik powiniem byæ na równo, tak jak masz narysowane na zbiorniczku

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez lockbud Zobacz posta
    wska¼nik powiniem byæ na równo, tak jak masz narysowane na zbiorniczku
    teoretycznie tak, ale jak nie ma takich fiku miku jak ma kolega i ja

ja zalewalem zawsze wiêcej - tak ¿e patyk wystaje te 4cm , z takich samych problemów, ¿e jak zaczyna silnik chodziæ i wszystko siê napelni (ogrzewanie reduktora) to jest za ma³o p³ynu, mo¿esz te¿ podczas wlewania (na zimnym) ponaciskac rurê co idzie po prawej stronie od chlodnicy do pompy wody to wejdzie wiêcej bo siê od razu przepompuje, potem w³adz silnik, odpowietrz srobk±

co do tego ile walc to chyba mo¿na i pe³no pod korek o ile masz w miarê nowy pojemnik wyrownawczy ( lubi± pêkaæ,przeciskaæ) i jeste¶ pewien ¿e korek od chlodnicy dobrze dzia³a (¿e wypu¶ci nadmiar przy 2bar) - ja dla pewno¶ci kupi³em nowy w bmw za jakie¶ 65zl

inne przyczyny to mog± byæ wycieki, najczê¶ciej (od najpopularniejszych): na reduktorze ( szczegolnie KME) lub kolankach gdzie siê wê¿e pod³±cza (wszystkie), zbiorniczek wyrownawczy - wcze¶niej czy pó¼niej ka¿demu pada, elektrozawory nagrzewnicy (z tylu po prawej silnika), miska od.wody pod kolektorem dolotowym miêdzy Vkami, wê¿e ró¿ne , pomp± wody(mi pada³y ju¿.dwie), chlodnica (bia³y nalot na bokach) - tego ostatniego nie robi³em u siebie nigdy.

Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    E66 735Li
    Sk±d
    ¯ory
    Sprawa wygl±da tak: dola³em, odpowietrzy³em, zagrza³em, odpowietrzy³em, wystudzi³em i sprawdzi³em stan i by³o ok. Rano sprawdziæ ponownie.

Zastanowi³o mnie jedno, na zimnym silniku odkrêci³em korek w zbiorniczku wyrównawczym, stan by³ ok (patyk równo z górn± krawêdzi± gwintu na zbiorniczku. Po odpaleniu auta z odkrêconym korkiem patyk zapad³ siê w dó³ zbiorniczka. Czy tak siê powinno dziaæ gdy p³ynu jest za ma³o czy to normalne zachowanie przy w³a¶ciwym stanie p³ynu?

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar arturo193
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    W planach E38 750i
    Sk±d
    Norwegia
    Podepnê siê pod temat z pytaniem...u³ama³ mi siê ten patyk wystajacy ze zbiorniczka...teraz pytanie czy mam kupic ca³y zbiorniczek czy tylko czujnik...do czego nale¿y ten patyk?
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez ratovnik Zobacz posta
    Sprawa wygl±da tak: dola³em, odpowietrzy³em, zagrza³em, odpowietrzy³em, wystudzi³em i sprawdzi³em stan i by³o ok. Rano sprawdziæ ponownie.

Zastanowi³o mnie jedno, na zimnym silniku odkrêci³em korek w zbiorniczku wyrównawczym, stan by³ ok (patyk równo z górn± krawêdzi± gwintu na zbiorniczku. Po odpaleniu auta z odkrêconym korkiem patyk zapad³ siê w dó³ zbiorniczka. Czy tak siê powinno dziaæ gdy p³ynu jest za ma³o czy to normalne zachowanie przy w³a¶ciwym stanie p³ynu?
    raczej jak za ma³o, ale g³owy nie dam ( trochê na pewno siê zapadnie, szczególnie je¿eli przy dolewaniu nie pompowales mocno wê¿em po prawej stronie ch³odnicy), wg. mnie dlatego ¿e po w³±czeniu posz³a woda do wê¿y i reduktora(ów) gazu zamontowanego wy¿ej, czego producent nie przewidzia³ :P

z reszta czy za ma³o czy nie powie czujnik i komputer : P
    Ostatnio edytowane przez shebi ; 10-03-2013 o 19:38

Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    E66 735Li
    Sk±d
    ¯ory
    Jak dzisiaj przeprowadzi³em procedurê dolania z odpowietrzeniem i dolaniem po w³±czeniu zimnego silnika to wszystko jest cacy. Wesz³o na gotowo oko³o pól literka :)

Podobne w±tki

1. ubytek p³ynu ch³odniczego
    Przez daber w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 26
    Ostatni post / autor: 31-08-2011, 15:34
  2. brak komunikatu od poziomu p³ynu ch³odniczego
    Przez hektorek106 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 19-09-2010, 14:38
  3. [ elektryka] czujnik poziomu p³ynu ch³odz±cego i poziomu p³y
    Przez adam.waszczyszyn w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 6