Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 14

W±tek: Jakie g³o¶niki w drzwi?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    740i e38 1996r m62b44
    Sk±d
    ¦roda ¦l±ska

Jakie g³o¶niki w drzwi?

Witam mam pytanie jakie g³o¶niki wstawiæ w drzwi e38 zamiast seryjnych? Chcia³bym ¿eby odby³o siê to bez jaki¶ du¿ych ingerencji w orygina³ a wiêæ 13cm tylko jak kto¶ mo¿e poleciæ co wybraæ. W baga¿nik w sadzi³em skrzynkê na g³o¶niku Kruger&Matz http://www.krugermatz.com/pl/8346-kr...-subwoofer-12- firma mo¿e nie jest znana ale dla mnie ten g³o¶niczek gra wystarczaj±ca a nawet lepiej ni¿ siê spodziewa³em. W ofercie tej firmy s± te¿ zestawy odseparowane i nad nimi siê zastanawiam ale mo¿e kto¶ poleci co¶ innego. Nie chcê montowaæ wzmacniacza, nowego okablowania itd, chcê tylko wyci±gn±æ stare g³o¶niki i wsadziæ nowe bo oryginalne przy wiêkszej g³o¶no¶ci strasznie trzeszcz±. Proszê tylko o konkretne odpowiedzi a nie opisywanie co muszê przerobiæ, ¿e to i tak nie zagra itp.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Rozejrzyj siê za hertz HSK130 lub VDO Dayton HPC1300. Te mia³em w ³apach i mogê poleciæ.

Kruger&matz to chinol tak jak peiying itp. Jako¶ mnie ta marka nie przekonuje
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar lionix
    Do³±czy³
    Sep 2010
    BMW
    728 E38
    Sk±d
    £dz
    basser w konstantynowie ³ódzkim robi dystense na g³o¶nik 165 w drzwi do e38, sam kupi³em, 30 z³ chyba za 2 sztuki, do tego jaki¶ zestawik 165+tweetery, wzmaczek i my¶le ¿e da rade, ale jakie konkretnie podzespo³y to nie wiem :)

ja bym zrobi³ tak bo na zewn±trz nic nie widaæ

sama glo¶ników serio nic nie da, a radio orygina³? bo bez wzmaka to lipa

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar jareczek256
    Do³±czy³
    May 2009
    BMW
    E38 728i
    Sk±d
    z³otoryja
    U siebie zalozylem JBL 13cm i skrzynke magnat z tym samym wzmacniaczem i wedlug mnie gra super koszt audio bez radia to ok 2tys. Radyjko KENWOOD kdc psw 9531
    BMW - rado¶æ z jazdy!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    740i e38 1996r m62b44
    Sk±d
    ¦roda ¦l±ska
    Cytat Zamieszczone przez lionix Zobacz posta
    basser w konstantynowie ³ódzkim robi dystense na g³o¶nik 165 w drzwi do e38, sam kupi³em, 30 z³ chyba za 2 sztuki, do tego jaki¶ zestawik 165+tweetery, wzmaczek i my¶le ¿e da rade, ale jakie konkretnie podzespo³y to nie wiem :)

ja bym zrobi³ tak bo na zewn±trz nic nie widaæ

sama glo¶ników serio nic nie da, a radio orygina³? bo bez wzmaka to lipa
    W³a¶nie takiej odpowiedzi chcia³em unikn±æ. Chodzi mi tylko o wymianê g³o¶ników na takie które poci±gnie oryginalne radio bo na oryginalnych g³o¶nikach widaæ ¿e radio ma troszkê zapasu mocy ale oryginalne g³o¶niki nie wyrabiaj± jak da siê g³o¶niej.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar PawelG
    Do³±czy³
    Jul 2008
    BMW
    szukam 730D VFR 800FI RC46
    Sk±d
    Antwerpia BE
    i z tym sie mylisz kolego raczej...
    Seryjne radio a dok³adniej jego koncówka mocy to badziew niestety :(
    Nawet na próbe zamontuj radio "sensownego" producenta ustaw to jak jest przykazane i zobaczysz gdzie tkwi najwiêkszy problem.

Ps. To tylko moja osobista opinia i wiem równie¿ dobrze ¿e wymiana g³o¶ników jest jak najbardziej wskazana aczkolwiek pierwszym ograniczeniem jest jako¶æ seryjnego radia.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar technics
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    octavia 1.9tdi ex e65 745 2002 rok ex e38 735
    Sk±d
    Szwecja
    A glosniki charcza bo jest za malo mocy a nie za slabe glosniki .

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar pio
    Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    e39 tds, e38 730, SS900
    Sk±d
    SH
    Cytat Zamieszczone przez technics Zobacz posta
    A glosniki charcza bo jest za malo mocy a nie za slabe glosniki .
    Nie do koñca siê zgodzê. Charcz±, bo przede wszystkim s± stare. Co do mocy - wystarczy dobraæ wysokoefektywne zestawy z lepszej pó³ki i nawet na oryginalnym wzmacniaczu bêdzie graæ sensownie. Oczywi¶cie, ¿e z lepszym wzmakiem zagra jeszcze lepiej ale podstawa to g³o¶niki.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    740i e38 1996r m62b44
    Sk±d
    ¦roda ¦l±ska
    Cytat Zamieszczone przez pio Zobacz posta
    Nie do koñca siê zgodzê. Charcz±, bo przede wszystkim s± stare. Co do mocy - wystarczy dobraæ wysokoefektywne zestawy z lepszej pó³ki i nawet na oryginalnym wzmacniaczu bêdzie graæ sensownie. Oczywi¶cie, ¿e z lepszym wzmakiem zagra jeszcze lepiej ale podstawa to g³o¶niki.
    Kolego a jakie g³o¶niki polecasz bo radio napewno chcê zostawiæ oryginalne a to dlatego ¿e mam oryginaln± navi? I jeszcze jedno s± dostêpne g³o¶niki 130mm i 135mm czy one siê ró¿ni± czy to tylko oznaczenie konkretnego producenta bo z tego co wiem maj± byæ 5 calowe a to jest chyba dok³adnie 127mm ( 5 x 2,54 ).

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar pio
    Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    e39 tds, e38 730, SS900
    Sk±d
    SH
    Cytat Zamieszczone przez stachu0505 Zobacz posta
    Kolego a jakie g³o¶niki polecasz bo radio napewno chcê zostawiæ oryginalne a to dlatego ¿e mam oryginaln± navi? I jeszcze jedno s± dostêpne g³o¶niki 130mm i 135mm czy one siê ró¿ni± czy to tylko oznaczenie konkretnego producenta bo z tego co wiem maj± byæ 5 calowe a to jest chyba dok³adnie 127mm ( 5 x 2,54 ).
    Mam ten sam problem - te¿ mam oryginaln± nawigacjê i mimo, ¿e nie u¿ywam to planujê j± zostawiæ. Opcji jest kilka - zale¿y od bud¿etu. Mo¿esz kupiæ zestaw za trzy stówki jak i za pó³tora klocka. Z autopsji w e36 mia³em zestaw 130mm Powerbass S-5C i gra³o to (zwa¿ywszy na miejsce zamontowania - w e36 w okolicach nóg) uczciwie - przypuszczam, ¿e w e38 - w drzwiach + wyt³umienie zagra dobrze. Fakt, ¿e zasila³em to nieoryginalnym radiem - Nakamichi CD-45z, nie wiem jeszcze jak sprawi siê oryginalny odbiornik. Jest tez uDimension z seri± EL (Comp 5). Pamiêtam, ¿e Helix robi³ co¶ w okolicach 5-6 stówek za zestaw ale nie do koñca sobie przypominam model. Wa¿ne aby zestawy umie¶ciæ solidnie i wyt³umiæ elementy drzwi tak, ¿eby nie wpada³y w rezonans g³o¶nikami. W 6-8 stówkach za przód powiniene¶ siê zmie¶ciæ. Tektonicznego basu nie bêdzie, ale przestrzeñ bankowo. Pewnie, ¿e mo¿na zrobiæ nag³o¶nienie za 5 i za 10kPLN ale wtedy ca³y system do wymiany razem z kablami, zasilaniem i likwidacj± nawigacji - tylko, czy ma to sens pozostawiam Tobie. Ja siê nie napinam, jak skoñczê inne drobiazgi, które mi zosta³y to pomy¶lê nad g³o¶nikami, mo¿e przy okazji robienia podsufitki wmontujê wysokotonowe w przednie s³upki.
    Ostatnio edytowane przez pio ; 28-02-2013 o 21:38

Podobne w±tki

1. Zabudowa przednich drzwi E65 pod g³o¶niki "16"....
    Przez Roobs w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 22-07-2016, 22:41
  2. [audio] [e38] G³o¶niki w drzwi przednie 165mm czy inne?
    Przez PawelG w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 02-09-2010, 15:44
  3. Audio w E32 - Pioneer DEH6800MP - Jakie g³o¶niki ?
    Przez Rapik w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 12-02-2009, 15:07
  4. Jakie g³o¶niki do e38?
    Przez Michal750 w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 03-12-2008, 19:33

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów